Julebrød med rosiner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Julebrød med rosiner

Nystekt julebrød med rosiner i, og smør og brunost på toppen! Herlig, herlig!

Det er noe med denne gjærbaksten som virkelig aldri kan bli feil – spør du meg. Får du først dreisen på å bake gjærbakst, blir du hektet. Og det blir som regel dem rundt deg også.

Etter at jeg var på bakekurs hos Morten Schakenda i Lom, bruker jeg bestandig hans fremgangsmåte når jeg baker søte gjærdeiger. Jeg elter deigen mye lenger enn jeg gjorde tidligere og jeg elter smøret – som er kjøleskapskaldt – inn i deigen til slutt. Og resultatet blir bestandig en veldig blank, smidig og god deig. Hele fremgangsmåten står forklart litt lenger ned.

Bak gjerne dobbel porsjon for brødene er fine å fryse.

Julebrød med rosiner

Oppskrift på julebrød med rosiner
2 brød

1 kg hvetemel
125 g sukker
1 ts kardemomme
1 pk gjær, tørr eller fersk – gjerne rød type
5 ½-¾ dl melk, ca. 25 grader
100 g rosiner
litt kokende vann
125 g kaldt smør

Ha det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Tilsett nesten all melken og sett mikseren på den laveste hastigheten. Elt deigen i 12-14 minutter. Sjekk ut om du må ha med den siste kvarte desiliteren av melken eller ikke. Deigen skal være både fast og løs på en gang. Det skal akkurat slippe bollen.

Ha rosinene i en liten skål og hell over nok vann til at det dekker.

Del opp smøret i små terninger og ha det i miksebollen. Elt videre i 10 minutter. Sett gjerne på stoppeklokken! Når det er igjen 2 minutter av eltetiden, heller du vannet av rosinene og tilsetter rosinene i deigen.

Dekk bakebollen med plastfolie eller et bakeklede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du deler den i to like deler.

Rull hver del ut til et rundt brød. Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk brødene med et klede og la dem etterheve i ca. 40 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader. Lag et snitt i brødene med en skarp kniv før du setter brettet inn på nederste rille. Stek brødene 35-40 minutter. Du kan gjerne bruke et steketermometer for å sjekke om brødene er gjennomstekte. De skal ha en kjernetemperatur på 96-97 grader. Du kan også kakke på undersiden på ett av dem for å sjekke om du får en hul lyd. Får du det, er de ferdige.

Julebrød med rosiner

Julebrød med rosiner

God bakst!

 

Jeg er nominert i klassen Årets Matblogger i årets Vixen Blogawards. Nå er det bare noen få dager igjen å stemme på! Jeg blir veldig glad hvis du har lyst til å stemme på meg! (Du kan stemme hver 12 time) Klikk deg inn her!

2 kommentarer til “Julebrød med rosiner”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon