Med min nye iver på å bake med tangzhong-metoden, har jeg nå bakt kjempegode julekaker med saftige rosiner i. Det er så godt det! Så da tenkte jeg at det sikkert er en oppskrift som du også har lyst til å prøve deg på.

Du kan lese mer om tangzhongmetoden her!

Nå i adventstiden spiser jeg gjerne julekake til kveldsmat på en helt vanlig kveld og – ikke minst – til frokost i helgene. Med godt smør og ost på! Nam! Jeg vet det er brunost som er det klassiske å ha på julekaken – og jeg elsker det også – men jeg er kanskje aller svakest for god hvitost og en marmelade over smøret.

Du har nok helt sikkert dine egne favorittmåter og spise julebrødet på, så her er det fritt fram.

God bakst!

Julekake tangzhong

2 julekaker

Jevningen
4 dl melk
80 g hvetemel

Deigen
125 g rosiner
1 dl kokende vann
720 g hvetemel
100 g sukker
1 ts kardemomme
¾ pk gjær, fersk eller tørr
2 dl melk
50 g mørk sirup
1 egg  + egg til pensling
125 g kaldt smør

Ha hvetemelet og melken til jevningen i en kasserolle og varm det opp til det tykner. Rør godt i bunnen hele tiden. Hell jevningen over i en skål og sett den til avkjøling. Den kan stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

Ha rosinene i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå mens du lager deigen.

Ha hvetemel, sukker, kardemomme, gjær, melk, sirup, egg og jevningen i en bakebolle og elt deigen på laveste hastighet i 12-14 minutter. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett oppi bakebollen.

Del smøret i terninger og ha i bollen og elt videre til smøret er godt innarbeidet i deigen, 4-5 minutter. Skru opp tempoet på eltekroken de siste 2 minuttene. Hell ut vannet av rosinene og la de elte med de siste 30 sekundene.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to like store deler og form til to brød som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk brødene med et løst lag plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Piske lett sammen egget før du pensler brødene. Snitt brødene med en skarp kniv eller et barberblad før du steker dem på nederste rille i stekeovnen i ca. 50 minutter. Du kan gjerne sjekke med et steketermometer for å se om det er gjennomstekt. Det er det når kjernetemeraturen er 97 grader.

Avkjøl brødene på en bakerist.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *