Kjempegode lussekatter!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kjempegode lussekatter!

Jeg bruker min eminente bolleoppskrift når jeg baker lussekatter. Denne oppskriften er utprøvd i generasjoner og bollene blir alltid gode. Det er ingen andre oppskrifter jeg har fått i nærheten like mange tilbakemeldinger fra som bolleoppskriften. Jeg har sagt det før og sider det gjerne igjen: jeg tror kanskje bolleoppskriften har reddet et ekteskap eller to også! Med det som bakteppe er det med stor frimodighet jeg sier at følger du denne oppskriften, kommer laussekattene dine til å bli knallgode!

Dette trenger du for å lage 20 lussekatter

100 g romtemperert smør
600 g hvetemel
1 dl sukker
½ ts bakepulver
¼  ts salt
3 ½  dl melk
50 g gjær
10–15 safrantråder eller
1 ½ ts gurkemeie
1 neve rosiner til pynt
1 egg til pensling

Smuldre smøret i mesteparten av melet. Bland i resten av det tørre, men la det være igjen litt hvetemel. Knus safranen i en morter sammen med 1 sukkerbit, eller løs den opp i 3 ss kokende vann før du har den oppi deigen. Gurkemeien tilsetter du samtidig med hvetemelet.Varm melken til den er fingervarm og rør ut gjæren i den. Bland alt godt. Søt gjærdeig skal ikke eltes for lenge, da risikerer du at det ferdige resultatet blir seigt. Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha i bare litt mel av gangen slik at du har kontroll på at deigen ikke blir for fast.

Dekk bollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 40 minutter. Deigen skal stå lunt og ikke få trekk på seg.

Når deigen er ferdighevet første gang, har du litt mel på bakebordet og slår den ut. Kna den sammen en gang før du deler den opp i 20 like store emner.

Lussekattene har karakteristiske snirkelfasonger. Slik lager du enkel kattesnirkel: rull ut et emne til en pølse på ca. 20 cm. Så ruller du høyre ende oppover mot venstre og venstre ende nedover mot høyre til det blir seende ut som en omvendt S. Legg den forsiktig over på stekebrettet og putt én rosin nedi hver snurr.

Vil du ha en dobbelkatt, eller en figur som nesten ser ut som et museumsskilt, deler du opp én deigbit i to, ruller bitene ut til hver sin pølse på 20 cm, legger dem oppå hverandre som et kryss, og så snurrer du endene som på den enkle katten.

Etterhev lussekattene i ca. 20 minutter under et klede. Sett stekeovnen på 225 grader.

Pensle lussekattene dem med sammenpisket egg før du setter stekebrettet midt i ovnen og steker dem i 12-14 minutter. Følg med for alle stekeovner steker forskjellig. La dem avkjøles på en rist.

 

 

 

5 kommentarer til “Kjempegode lussekatter!”

  1. Jeg baker gjærbakst omtrent 1 gang i året, fordi jeg synes det er så stress å få god gjærbakst. Med din bolle/lussekattoppskrift blir det alltid vellykket likevel. Jeg sender deg mangfoldige takker hver eneste 12. desember. 🙂

    • Tusen takk for at du sa fra! Etter at jeg gjorde om bloggen min er det noen av toppbildene som har forsvunnet og da er det denne fiskeretten som dukker opp istedenfor. Nå er det iallfall rettet opp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon