Verdens beste boller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 20

Verdens beste boller!

Vi er ganske så mange som sier at vi lager verdens beste boller, og hvis du leser gjennom de ulike oppskriftene, finner du fort ut at de er ganske så like. Det er hvetemel, sukker, melk, gjær og smør som skal i deigen. Noen smelter smøret og har i deigen, andre smuldrer inn smøret (det brukte jeg å gjøre da jeg brukte MAMMAS BOLLEOPPSKRIFT) og så har det blitt ganske så vanlig å elte smøret inn i deigen etter at deigen allerede har blitt eltet en stund. Det å elte inn smøret til slutt, synes jeg gir en enda glattere og luftigere deig.

Dette er deigen jeg bruker som grunnlag til nesten alt jeg baker av søt gjærdeig.

PS! Når jeg skriver smør i denne oppskriften, mener jeg normalsaltet meierismør.

LES MER: Bak SOLKSKINNSBOLLER MED MANDELFYLL OG VANILJEKREM

Da jeg startet å lage søt gjærdeig på denne måten, begynte jeg også å elte deigen mye lengre enn jeg hadde gjort tidligere. Eltetiden gir en smidigere deig og en deig som er lettere å dra og strekke i, noe som er viktig når man for eksempel baker KANELBOLLER.

Ingredienser

Verdens beste hveteboller

750 g hvetemel
100 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
1 ts kardemomme
5.25 dl kald melk
100 g kaldt smør
50 g rosiner
1 egg, til pensling

Slik baker du verdens beste hveteboller

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Ha rosinene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det stå slik i ca. 10 minutter – mens deigen elter. Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, heller du av vannet og elter rosinene inn i deigen.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles.

77 kommentarer til “Verdens beste boller!”

  1. Favorittbildene<3
    Har fått ny ovn og for første gang fått varmluft.
    Stekte de på 190 grader på varmluft. Ble urolig skuffet, innerste bollen i hjørnet ble brun og uspiselig, mens mange i andre enden av brettet ble rå. Må man forvente dette eller får du ganske jevnt stekte boller?

    • Hei Elin. Her høres det ut som ovnen din steker veldig ujevnt. Det skal ikke være sånn. Og definitivt ikke når du har en helt ny stekeovn. Her ville jeg testet ut noen flere ting å steke, og hvis det viser seg at alt blir så skjevt stekt, ville jeg snakket med butkken.

    • Jeg steker bollene på 225 grader varmluft, men mange synes det er litt for hardt. Du kan evt. skru ned varmen til 210 grader varmluft. GOd bakst!

    • Hei Ingrid! Jeg bruker aldri å varme væsken. Når man bruker tørrgjær, vil det ta litt lengre tid enn om man bruker fersk gjær. Man kan varme væsken litt, til den blir rundt 20-25 grader når man bruker tørrgjær. For å få prosessen i gang litt fortere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon