Jeg har den perfekte bolleoppskriften! Den er opprinnelig fra mamma. Og det fine med den er at bollene alltid blir vellykket! Av alle oppskrifter jeg har hatt på trykk i bøker, aviser og magasin, er det ingen jeg jeg har fått flere tilbakemeldinger på enn denne. Jeg har fått uttallige mailer, telefoner og sirlig håndskrevne brev fra stort sett damer, men også noen menn, om at bakelivet deres endelig er reddet. At de etter veldig mange forsøk endelig greier å få luftig og god gjærbakst. Så når jeg skriver at dette er verdens beste boller, har jeg mange som er enig med meg i akkurat det.

Disse bollene har jeg bakt sammen med mamma hundrevis av ganger helt fra jeg var bitteliten. Det er en ting jeg har gjort hver eneste gang, og det er å ta minst en bolle – så snart den er kald nok til at jeg kan holde den skikkelig – grave ut innmaten og spise den, fylle hullet med godt hjemmelaget syltetøy og fortsette å spise. Det at syltetøyet renner nedover haken og genseren er en del av sjarmen.

Denne oppskriften gir 20 boller. Jeg lager alltid dobbel porsjon. Det tar ikke noe lengre tid, og gir dobbel glede! Bollene som blir til overs, legger du i en frysepose og putter i fryseren. Tines i stekovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.

I de siste årene har jeg gått over til en litt annen fremgangsmåte når jeg baker bollene, nemlig at jeg elter inn smøret på slutten av eltingen. Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på DE ALLER BESTE HVETEBOLLENE!

VERDENS BESTE BOLLER

20 hveteboller

100 g smør
ca. 550 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
¼ ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær
rosiner
1 egg til pensling

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre.

Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn. Det går en magisk grense her et sted hvor deigen går over fra å være bare klissete til å bli en deig som er god å jobbe med. Det betyr at noen ganger tilsetter jeg bittelitt mer mel, mens andre ganger en del mer. Her må du bare føle deg litt frem og stole på din egen magefølelse.

Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.

Verdens beste boller!

Ha litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over.

Verdens beste boller!

Kna inn rosinene. Rull ut 20 boller og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Etterhev bollene i 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen 10−12 minutter.

Avkjøles på rist.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hei 🙂
  Takk for alt det gode du deler!
  Lurer på hva er forskjellen mellom tørr og fersk gjær og hva gir best resultat?

  Hilsen Sepideh

  • Hei, hei!
   Hvis du vet at du skal bake, er det greit å kjøpe inn og bruke fersk gjær. Fersk gjær gir litt større volum enn tørrgjær, men ikke veldig mye. Tørrgjær er kjekt å ha i skapet fordi det har veldig lang holdbarhet. Jeg bruker de to tingene veldig om hverandre og merker egentlig ikke veldig mye forskjell.
   Lykke til med baingen 🙂

  • Utrolig gode boller, fikk smakt disse idag. Måtte få link til denne oppskriften med en gang. Utrolig lett å lage og hjælpes så luftige de ble, Kenwood ble brukt.
   Takk for at du har delt. Gleder meg til å prøve selv også.

 2. Mm! Disse smakte! Jeg tok en vri og smeltet smøret! Og tok det sammen med melken og varmet det opp til 37grader! Det gikk bra;)
  Nå blir det snart en trenings tur hehe;)
  Ha en fin dag klem;)

 3. Har hatt veldig god nytte av dine oppskrifter, men disse bollene var noe kliss og jobbe med, de står nå til etter heving så får vi se.

  • Hei Turid!
   Ja, dette er en forholdsvis løs deig, men det er ikke meningen at den skal være så løs at det blir bare kliss. Det går en magisk grense ett eller annet sted hvor deigen får akkurat nok mel til at resultatet blir perfekt luftig, men deigen fremdeles er god å jobbe med. Jeg skal skrive det inn i oppskriften.
   Håper bollene ble gode!

 4. Ei kjempegod bolledeig! Bollane vart luftige og veldig gode. Denne oppskrifta kjem eg garantert til å bruke fleire gongar 🙂

 5. Hei!
  Jeg må bare sende en kommentar, og virkelig skryte av en fantastisk oppskrift! Jeg har aldri fått så gode boller før! Jeg var litt redd de ikke ville bli så god da jeg oppdaget at jeg var gått tom for kardemomme, og i tillegg ikke kan bruke vanlig sukker, men det gjorde ingenting for de ble så saftige og smakfulle uansett! 🙂
  Takk for at du deler så mange flotte oppskrifter!:)

 6. Kom hjem til hjemmelagde boller, laget av min 11 åring, som hadde funnet oppskriften din på nett. Bollene er virkelig kjempegode. Jeg har herved fått meg en ny bolleoppskrift 🙂

 7. Så godt å høre, Hanne!
  I dag har jeg bakt masse god gjærbakst – skolebrød, hvetestenger og blåbærboller. Alle oppskriftene kommer på bloggen om ikke lenge 🙂

 8. Denne oppskriften er et funn, anbefales på det varmeste! Søtgjærbaksten har fått renessanse her i huset etter jeg fant oppskriften i *Nybakt*-boken din. Å smuldre smøret i melet først i stedet for å kna det inn til slutt (eller smelte det i melken) fungerer veldig bra for speltmel som helst ikke skal eltes så mye. Tusen takk for oppskrifter og inspirasjon 🙂

 9. Denne bolledeigen var veldig bra og jobbe med. Hadde oppi litt vaniljekrem pulver og jammen skal jeg si det smakte gitt.

 10. Fantastiske boller! Og til og med gode dagen derpå! Trodde jeg hadde funnet verdens beste boller på Trines Matblogg, men disse var faktisk bedre. 1-0 til deg!

 11. Det var en veldig lett deig å jobbe med, og bollene ble veldig luftige og saftige, men dette var en litt mer «med ost og smør på» bolle og ikke en «spis som den er» bolle hvis det overhode gir mening. Men jeg er veldig kresen på boller. Om jeg først skal unne meg noe søtt og godt foretrekker jeg en «spis som den er» bolle, disse ble ganske kjedelige alene.

 12. Heihei! Disse gleder jeg meg til å prøve i morgen! Jeg er ikke så rutinert, men er noe som ikke skal dobles når deigen dobles? Er bakepulver eller gjær unntatt da? Jeg føler det er noe langt bak i hjernen et sted som sier det, men jeg er veldig i tvil. 🙂

  • Hei Marley!
   Det er gjæren som ikke trenger å dobles selv om du dobler resten av mengdene.
   Lykke til med baksten 🙂

   • Tusen takk for svaret og oppskriften! De ble kjenpegode og alle i bursdagen skrøt masse! Så gøy å få det til!! Tusen takk 🙂

 13. Hei tusen takk for oppskriften.deigen var veldig lett å jobb med og nå venter vi på film kl 15.00 Big Hero 6 og vi skal kose oss masse.Ps jeg brukt kesam og 1, 75 dl melk , ca 2 sp med hvetmel i tillegg til 550gr hvetmel, deg gikk veldig bra
  Den blir garantert i hemmelig boka mi. Takk så mye Frutimian

 14. Hei Frutimian! 🙂 Jeg og min 3,5 år gamle sønn har nå forberedt deigen og den står nå til heving! Jeg doblet oppskriften og smuldret smøret i deigen som du ber om i oppskriften! jeg etterslompet hvetemel litt og litt mens eliten gikk for å få deigen akkurat til å slippe bakebollen.. Er kjempespent på å bake ut og ikke minst å kose oss inne med boller og kakao etter en akter ute! 🙂

 15. Hei, jeg pleier å legge rosinene i vann i et kvarter, synes de blir myke og fine og ikke så harde så de ofte er ellers.

  mvh Lisbeth

  • Ja, det bruker jeg ofte også. Det står i den andre bolleoppskriften jeg har liggende på bloggen, men det har jeg ikke gjort om i denne. Det bør jeg jo kanskje gjøre 🙂

 16. Fantastiske boller,har bakt de 2 ganger og med perfekt resultat.
  Jeg sløyfer rosiner og kardemomme.

  • Jeg bytter litt på, Susanne. Har jeg flere brett som skal stekes, bruker jeg varmluft sånn at jeg får stekt flere samtidig.

 17. Denne deigen var super å jobbe med, og bollene ble knallgode😊 De fikk fastelavenstatus i dag. Takk for oppskriften Marit. Ha en fin fastelaven.

 18. Tusen takk for kjempe god oppskrift! Mannen i huset som er bollekresen likte dem kjempe godt 🙂

 19. Denne oppskrifta likte jeg godt! Deigen var enkel å jobbe med, og bollene ble myke og luftige. Fint å slippe å smelte smøret:)

 20. Elsker disse, de blir virkelig perfekte hver eneste gang! 🙂 Endelig får også jeg til gjærbakst. Besøkende skryter også alltid over disse bollene. Tusen takk for oppskrift!!

 21. Hei! Når du dobler deigen, bruker du 2 poser med tørrgjær? det blir ikke for mye?

  Gleder meg til å se om jeg får til å bake gode boller! Er vanligvis ikke noe flink med gjærbakst, hehe.

  God søndag!

  • Hei Sara! Beklager at svaret kommer så sent. Meldingen din hadde havnet i spam-boksen. Du trenger ikke å doble gjærmengden om du dobler deigen. Men, om du lager den enda større enn det, bruker du litt mer gjær. Bruk gjerne rød gjær som er beregnet på søte deiger. Lykke til med bakingen!

 22. Hei!Jeg vil bare først si at jeg elsker baksten din!MEN jeg ser du bruker ring(er)på fingeren når du baker og knar i deigen.Blir ikke det uhygenisk?Jeg tar alltid av meg ringer når jeg skal til m bakst.Mvh linda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *