Verdens beste boller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Verdens beste boller!

Jeg har den perfekte bolleoppskriften! Den er opprinnelig fra mamma. Og det fine med den er at bollene alltid blir vellykket! Av alle oppskrifter jeg har hatt på trykk i bøker, aviser og magasin, er det ingen jeg jeg har fått flere tilbakemeldinger på enn denne. Jeg har fått uttallige mailer, telefoner og sirlig håndskrevne brev fra stort sett damer, men også noen menn, om at bakelivet deres endelig er reddet. At de etter veldig mange forsøk endelig greier å få luftig og god gjærbakst. Så når jeg skriver at dette er verdens beste boller, har jeg mange som er enig med meg i akkurat det.

Disse bollene har jeg bakt sammen med mamma hundrevis av ganger helt fra jeg var bitteliten. Det er en ting jeg har gjort hver eneste gang, og det er å ta minst en bolle – så snart den er kald nok til at jeg kan holde den skikkelig – grave ut innmaten og spise den, fylle hullet med godt hjemmelaget syltetøy og fortsette å spise. Det at syltetøyet renner nedover haken og genseren er en del av sjarmen.

Denne oppskriften gir 20 boller. Jeg lager alltid dobbel porsjon. Det tar ikke noe lengre tid, og gir dobbel glede! Bollene som blir til overs, legger du i en frysepose og putter i fryseren. Tines i stekovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.

I de siste årene har jeg gått over til en litt annen fremgangsmåte når jeg baker bollene, nemlig at jeg elter inn smøret på slutten av eltingen. Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på DE ALLER BESTE HVETEBOLLENE!

VERDENS BESTE BOLLER

20 hveteboller

100 g smør
ca. 550 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
¼ ts salt
3 1/2 dl melk
50 g gjær eller 1 pk tørrgjær
rosiner
1 egg til pensling

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Bruker du tørrgjær blander du det inn sammen med resten av det tørre.

Varm melken til 37 grader og rør ut den ferske gjæren i den hvis det er det du bruker. Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Dette er en forholdsvis løs deig, men vær ikke bekymret av den grunn. Det går en magisk grense her et sted hvor deigen går over fra å være bare klissete til å bli en deig som er god å jobbe med. Det betyr at noen ganger tilsetter jeg bittelitt mer mel, mens andre ganger en del mer. Her må du bare føle deg litt frem og stole på din egen magefølelse.

Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.

Verdens beste boller!

Ha litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over.

Verdens beste boller!

Kna inn rosinene. Rull ut 20 boller og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Etterhev bollene i 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen 10−12 minutter.

Avkjøles på rist.

 

 

 

69 svar til “Verdens beste boller!”

  • Jeg bytter litt på, Susanne. Har jeg flere brett som skal stekes, bruker jeg varmluft sånn at jeg får stekt flere samtidig.

 1. Denne deigen var super å jobbe med, og bollene ble knallgode😊 De fikk fastelavenstatus i dag. Takk for oppskriften Marit. Ha en fin fastelaven.

 2. Denne oppskrifta likte jeg godt! Deigen var enkel å jobbe med, og bollene ble myke og luftige. Fint å slippe å smelte smøret:)

 3. Elsker disse, de blir virkelig perfekte hver eneste gang! 🙂 Endelig får også jeg til gjærbakst. Besøkende skryter også alltid over disse bollene. Tusen takk for oppskrift!!

 4. Hei! Når du dobler deigen, bruker du 2 poser med tørrgjær? det blir ikke for mye?

  Gleder meg til å se om jeg får til å bake gode boller! Er vanligvis ikke noe flink med gjærbakst, hehe.

  God søndag!

  • Hei Sara! Beklager at svaret kommer så sent. Meldingen din hadde havnet i spam-boksen. Du trenger ikke å doble gjærmengden om du dobler deigen. Men, om du lager den enda større enn det, bruker du litt mer gjær. Bruk gjerne rød gjær som er beregnet på søte deiger. Lykke til med bakingen!

 5. Hei!Jeg vil bare først si at jeg elsker baksten din!MEN jeg ser du bruker ring(er)på fingeren når du baker og knar i deigen.Blir ikke det uhygenisk?Jeg tar alltid av meg ringer når jeg skal til m bakst.Mvh linda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon