Solskinnsboller med mandelfyll og vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer + avkjøling

Porsjoner: 14

Solskinnsboller med mandelfyll og vaniljekrem

I dag føler jeg for litt ekstra med sol, for her er det skikkelig grått og kjipt vær – og det er meldt det hele den neste uken – så her kommer oppskrift på SOLSKINNSBOLLER med både mandelfyll og vaniljekrem! Jippi! Det er hva vi kan sette i kategorien farlig godt!

De er duftende, luftige og skikkelig smakfulle! For når det kommer til gjærbakst, så er det jo ikke mye som slår følelsen av å ta et brett med gyllenbrunstekt gjærbakst ut av stekeovnen mens fantastiske dufter fyller hele kjøkkenet.

De solskinnsbollene som du ikke spiser samme dag som de er laget, fyser du ned. Gjærbakst er kjempefint å fryse ned. Du kan lese mer om hvordan du tiner gjærbakst på best mulig måte, her!

Jeg bruker min, alltid vellykkede, oppskrift på søt gjærdeig til disse solskinnsbollene!

Ingredienser

Gjærdeigen
500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
1 pk gjær
3.25 dl melk ca. 25 grader
75 g smør kjøleskapskaldt
1 egg til pensling
perlesukker

Vaniljekremen
3 dl h-melk
1 ts vaniljesukker
3 eggeplomme(r)
75 g sukker
30 g maisenna

Mandelfyllet
100 g mandler
75 g melis
4 ss kokende vann

Melisglasuren
100 g melis
1.5 ts vann

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre det rett i bollen for deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt arbeidet inn i deigen. Elt deigen i 10–12 minutter. Del smøret i terninger og ha i deigen og elt videre i 7–8 minutter til, til smøret er eltet helt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen og mandelfyllet.

Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en kjele og kok opp på forholdsvis svak varme og under konstant røring. La kremen småkoke i 30-40 sekunder til den tykner. Sil den over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La den avkjøles. For å få kremen godt ned i solskinnsbollene, bruker jeg å ha kremen over i en sprøytepose. Den er det lettere å få ordentlig ned i bollene etterpå, så da tar jeg kremen rett i sprøyteposen. Du kan også fordele vaniljekremen med to skjeer etterpå, og da kan kremen baer avkjøles i en skål.

Kjør mandler og melis sammen i en matprosessor til det er helt smulete. Tilsett nok kokende vann til det blir en tykk grøt.

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kjevle den ut til en firkant på ca. 50 x 40 cm. Løft på leiven litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg frast. Ha eventuelt på litt mer hvetemel. Smør mandelfyllet jevnt utover hele deigen og rull den sammen i en stram pølse. Start på den ene langsiden.

Del i 14 biter og legg på stekebrett. Lag en grop i midten av hver snurr og fyll med vaniljekrem. Dekk brettene løst med plastfolie og la snurrene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Pensle snurrene med sammenpisket egg og dryss over perlesukker  før de stekes i ca. 12 minutter.

La solskinnsbollene avkjøles på en bakerist. Rør sammen melis og vann og fordel det over bollene før servering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon