Glutenfrie skolebrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer + avkjøling

Porsjoner: 12

Glutenfrie skolebrød

Disse glutenfrie skolebrødene ble slettes ikke så verst! Jeg kan virkelig ikke si at jeg føler meg som noen mester i bakefaget når det kommer til glutenfri gjærbakst ennå, men etter noen runder med glutenfri gjærbakstbaking nå, har jeg iallfall fått litt dreisen på det.

Da Camilla Aastorp Andersen, også kjent som Treningsfrue, var på besøk hos meg for litt siden, bakte vi disse glutenfrie skolebrødene sammen. Hun har fått cøliaki og hadde ikke helt fikset den glutenfrie baksten ennå, men sammen lagde vi altså disse. Som ble godkjent av oss begge.

Min erfaring med glutenfri gjærbakst, er at du må bruke mer væske i deigen  enn når du baker med vanlig hvetemel. Fiberhusken som du bruker for å binde sammen deigen bedre og å gjøre den mykere, trekker til seg så mye væske at du altså må øke den totale væskemengden. Så da vet du det om du bruker en vanlig gjærdeigoppskrift hvor du bare bytter ut hvetemelet med glutenfritt mel.

Her kan du se filmsnutt fra bakingen vår!

Ingredienser

Deigen
500 g fin glutenfri melblanding jeg brukte Møllerens
2 ss fiberhusk
75 g sukker
1 ts bakepulver
0.5 pk gjær
0.5 ts salt
75 g smør mykt
4 dl melk ca. 20 grader
1 egg til pensling

Vaniljekremen
0.5 ts vaniljestang(-stenger) eller 1 ts vaniljesukker
3 dl h-melk
3 eggeplomme(r)
75 g sukker
30 g maisenna

Melisglasuren
200 g melis
3 ss vann
2 dl kokosmasse

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene til deigen i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett i bollen. Smøret deler du i terninger før du har i.

Elt deigen på forholdsvis lav hastighet i 7-8 minutter. Deigen vil være ganske løs på starten, så vil fiberhusken gjøre sin innsats og gjøre deigen fastere. Jeg bruker ganske mye mer væske i denne deigen enn når jeg baker med vanlig hvetemel.

Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen.

Bruker du vaniljestang til vaniljekremen, starter du med å dele den opp i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken, eggeplommene, sukkeret og maisennaen. Bruker du vaniljesukker, blander du det rett med resten av ingresiensene.

Kok opp under konstant omrøring og på litt over medium varme. Rør godt i bunnen så det ikke brenner seg fast. Når kremen koker opp, lar du den koke i 30-40 sekunder, fremdeles under konstant omrøring. Hell den over i sil og sil den over i en bolle. Jeg liker å sile den sånn at jeg er sikker på at det ikke blir med noen klumper fra eggene i vaniljekremen.

Dekkbollen med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang og sett den til avkjøling. Har du brukt vaniljestang, tar du den ut nå.

Når vaniljekremen er avkjølt, har du den over i et kremmerhus – hvis du har det. Hvis ikke kan du fordele vaniljekremen med to teskjeer i skolebrødene etterpå også.

Hvelv deigen over på bakebordet og del den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller, klem bollene flate og lett dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Lag en grop i midten av hver bolle. Dekk bollene med et klede eller plastfolie og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

I mellomtiden skrur du på stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Utvid den gropen som du lagde før etterhevingen, før du fyller den full av vaniljekrem. Pisk lett sammen egget og pensle skolebrødene med før du steker dem i ca. 12 minutter.

La skolebrødene avkjøles på en bakerist.

Rør sammen melis og vann og fordel rundt vaniljekremen. Dypp dem så i kokosmassen.

Kos deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon