Glutenfrie boller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 10

Glutenfrie boller

Nå begynner jeg endelig å få dreisen på å bake glutenfrie boller! Etter diverse forsøk med mer eller mindre gode glutenfrie boller, har jeg nå bakt flere runder med boller som jeg setter godkjent-stempel på.

Én av de viktigste tingene jeg har lært i forsøkene mine, er at væskemengden i deigene må være høyere enn når jeg baker “vanlig” gjærbakst. Jeg regner nemlig bestandig ut væskemengden jeg skal bruke i en deig i prosent av total melmengde. Og hvis jeg bruker samme type regnestykke på glutenfri bakst, blir resultatet noen knusk tørre klumper.

Fiberhusk trekker til seg og binder mye væske. Og de 20 grammene jeg tilsetter her i deigen, gjør at jeg må tilsette 1 desiliter mer væske.

Jeg bruker samme fremgangsmåte når jeg lager de glutenfrie bollene som når jeg lager mine vanlige HVETEBOLLER; jeg elter deigen lenge – og smøret blir eltet inn til slutt.

En eltefri deig oppfører seg også helt anderledes enn en vanlig gjærdeig. Den er veldig løs mens du elter den og vil oppleves som forholdsvis klissete når du ruller ut bollene, men med litt jyttemel for hånden mens du ruller ut, går det bra. Det kan også være et lurt triks å bruke engangshansker under utrullingen.

Bollene strammer seg til når de stekes, så du må ikke falle for fristelsen å tilsette mer mel mens du baker dem ut. Da blir resultatet tørt.

Ingredienser

350 g glutenfri fin kakemiks jeg bruker Møllerens
75 g sukker
20 g fiberhusk
0.5 pk gjær
0.5 ts kardemomme
0.3 ts salt
3.5 dl melk jeg bruker rett fra kjøleskapet
1 egg
50 g smør
1 egg, til pensling
2 ss jyttemel til utbaking

Slik baker du glutenfrie boller

Ha alle de tørre råvarene i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen før du har i melken og egget.

Deigen er veldig løs, så jeg bruker ikke eltekrok, men en K-visp til deigen. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Del smøret i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i ca. 10 minutter.

Stopp kjøkkenmaskinen innimellom og skrap ned langs kantene slik at alt blir med i eltingen.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Dryss et tynt lag med jyttemel på bakebordet før du hvelver ut deigen. Press og klem den litt sammen for å forme den sammen. Del den så i 10 like store deler. Bruk en deigskrape eller kniv.

Det er nå dette kan være litt klissete, men prøv etter beste evne å rulle ut til boller som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk litt jyttemel på bakebordet og over bollene når du ruller.

Dekk bollene med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk lett sammen egget og pensle bollene før du steker dem på rillen under midten i ca. 12 minutter.

La de glutenfrie bollene avkjøles på en bakerist.

God bakst!

8 kommentarer til “Glutenfrie boller”

  1. HURRA🙂Endelig gode glutenfri boller. Jeg har cøliaki, har forsket på oppskrifter på boller og kanelsnurrer i lengre tid. Er nu spent på om de er like gode etter en tur i fryseren.😚

  2. Frutimian! Takk for at du delte denne oppskriften med oss. Jeg ville prøve, men hadde egentlig gitt opp glutenfrie boller.
    Disse var altså helt sykt saftige. Jeg satte restene i fryseren, og den var like saftig etter tining på kjøkkenbenken. Tinte bollen ca 2 timer.
    Men, jeg oppbevarte også en bolle etter baking over natta i plastpose på benken. Ville teste ut hvordan bollen var dagen derpå, den var jammen like saftig. Jeg var utrolig overrasket, ettersom det meste av glutenfritt blir tørt dagen etter. Jeg brukte møllerens bollepose til mel, eneste jeg fant. Deigen var sjukt klissete, men falt ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Jeg tilsatte også sjokoladebiter 😀
    Ja takk, til flere glutenfrie oppskrifter.

  3. Supre glutenfrie boller 😊 Har prøvd mange oppskrifter , men har aldri synest de ble bra – før nå 🥳👍 Anbefales !

  4. Anbefaler å tilsette en halv teskje hornsalt sammen med melet. Jeg synes bollene blir ekstra gode da, og konsistensen blir bedre 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon