Laup – boller bak med hvetemel og rugmel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Laup – boller bak med hvetemel og rugmel

Det er mulig at det fremdeles er politisk korrekt å bare servere laup til fastelavn, men jeg tenker at disse bollene er så gode at de tåles å bli bakt både titt og ofte. Nå er det sikkert sånn at de aller fleste av dere som leser dette ikke vet hva laup er, så her kommer beskrivelsen:

Laup er søte boller bakt med en blanding av hvetemel og rugmel, smaksatt med anis. Og som er vanlige å bake i Trøndelag. Jeg kan ikke historien til laup, men vet iallfall at det i min barndom var vanlig å bake og servere laup til fastelavn. Det ble aldri servert hveteboller med syltetøy og krem hjemme hos oss til fastelavn, men laup.

Nå bor ikke jeg i Trøndelag lenger, men tror at det er mulig å kjøpe laup hele året. Og jeg synes gjerne at det kan bakes laup hele året også. De er rett og slett supergode.

Jeg har en annen oppskrit på laup liggende her på bloggen også. Den finner du her. Denne versjonen er ganske så lik. Jeg har byttet ut sukkeret med sirup og jeg bruker Morten Shcakendas fremgangsmåte når jeg baker dem – kald melk og innelting av kaldt smør på slutten av eltetiden.

Lurer du på hvordan resultatet blir? Supergode!

Laup - boller bak med hvetemel og rugmel

Dette trenger du for å bake 30 laup
850 g hvetemel
325 g rugmel
2 ts malt anis eller stjerneanis
1 ts salt
50 g gjær for søte deiger
150 g sirup
7 dl melk
100 g smør
1 egg til pensling

Ha melet og krydderet i en bakebolle. Gjæren smuldrer jeg bare rett oppi deigen. Den skal eltes så lenge at den garantert blandes godt inn i deigen. Ha i sirupen og melken. Melken tar jeg bare rett fra kjøleskapet.

Elt deigen på lav hastighet i 12–15 minutter. Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i småbiter. Du kan også bruke ostehøvelen og skjære det i skiver. Det bruker jeg å gjøre. Ha smøret i eltebollen mens eltekrokene går rundt og fortsett og elt til deigen igjen samler seg. Du vil se at den nå først blir klissete før den samler seg. Det tar 8–10 minutter.

Dekk så bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken og elt den sammen en gang. Jeg bruker ikke mel eller noe på benken, men det får du nesten føle deg litt frem til selv.

Del deigen i 30 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser dem på to bakepapirkledde stekebrett. La dem etterheve til de har blitt ca. dobbelt så store, ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader samtidig som du setter laupen til etterheving.

Pisk sammen egget og pensle laupen før du steker dem – ett og ett brett – på nest nederste rille i 12–13 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

Laup - boller bak med hvetemel og rugmel

Server laupen med smør, brunost og godt syltetøy!

Laup - boller bak med hvetemel og rugmel

God bakst!

10 kommentarer til “Laup – boller bak med hvetemel og rugmel”

  1. I går hadde de noen kjempestore boller på bakeriutsalget her, og jeg sa at jeg ville ha løpe. Hva er det? spurte damen bak disken. Og jeg måtte forklare, men dette bakverket hadde hun aldri hørt om. Dessverre var det bare ekstra store boller som lå i disken. Så jeg kjøpte rugmel og anis på butikken, og her kommer du med oppskriften! Takk 🙂

  2. Har bakt de flere ganger, var også på frokostbordet i jula, da som små aniskringler. Dobblet anismengden. Virkelig gode. Da jeg har melkeallergi blir de bakt med mandelmelk og smør byttet ut med Berit Nordstrand Smørmykt.

    • Jeg bruker også som regel anis, Ann Helen, men det er innimellom veldig vanskelig å få tak i anis, så derfor har jeg også skrevet inn stjerneanis. Og ja, det er veldig godt 🙂

  3. Hei – skal prøve meg på denne oppskriften, men lurer på hvordan tilsetter du den hele stjerneanisen? Morter du den eller koker du den opp og bruker avkoket?

    • Anisen, eller stjerneanis dersom det er det du greier å få tak i, må være malt. Så om den ikke er malt når du kjøper den, må du bruke morter. God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon