Supergode påskeboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergode påskeboller

Det er noe med denne varme, nystekte gjærbaksten som det er aldeles umulig å ikke kaste seg over. Bare lukta er jo nok til å få munnen til å løpe i vann!

Det er ikke mange dagene igjen til påska starter, så da tenkte jeg at du kanskje har lyst på en oppskrift på luftige og supergode påskeboller. Jeg vet egentlig ikke hvor utbredt tradisjonen for påskeboller er her i Norge, jeg tror aldri at jeg har sett det til salgs i et bakeri. I England står nok tradisjonen for å bake disse sterkere.

Kanskje denne oppskriften er det som skal til for at tradisjonen settes i gang her hjemme også!

Supergode påskeboller

Dette trenger du for å bake 24 påskeboller
1 kg hvetemel
½ pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
75 g sukker
50 g rosiner
50 g tørkede tranebær, evt. 100 g rosiner totalt
4 ½ dl melk, 37 grader
2 medium store egg
saft og skall av ½ sitron
150 g romtemperert smør

Fyll
3 ss hvetemel
3–4 ss vann

Til pensling
3 ss honning

Ha mesteparten av melet i en miksebolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Bruker du fersk gjær, kan du enten smuldre den inn sammen med melet eller du kan røre den ut i melka. Bland de tørkede bærene også inn sammen med melet. Rør sammen melk, egg og sitronsaft og hell det over melblandingen mens mikseren går på medium hastighet. Elt deigen i 7–8 minutter slik at glutenet får tid til å utvikle seg.

Del opp smøret i små terninger og tilsett i miksebollen. Elt inn smørklumpene. Først nå vil deigen bli veldig klissete, men så glir smøret godt inn i deigen og den ender opp blank og fin. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 ½ time.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken. Deigen er så god å jobbe med at det er ikke sikkert at du trenger å bruke noe ekstra mel i det hele tatt. Del opp deigen i 24 like store deler. Rull hver ut til en bolle og plasser dem på bakepapirkledde stekebrett. Du kan også plassere noen i en sirkel, forholdsvis tett inntil hverandre slik at de vil danne en hel sirkel når de er hevet ferdig.

Dekk stekebrettene med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 45–60 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader. Rør også sammen hvetemelet og vannet slik at du får en tykk røre. Ha røren over i et kremmerhus. Du kan også bruke en vanlig brødpose som du klipper opp tuppen på.

Supergode påskeboller

Når bollene er hevet ferdig, snitter du et stort kryss i toppen på dem med et barberblad eller en skarp kniv. Fyll krysset med røren. Stek bollene på nederste rille i 12–14 minutter.

Supergode påskeboller

Supergode påskeboller

Varm opp honningen slik at den blir tyntflytende. Legg de nystekte bollene over på en bakerist før du pensler dem med honningen og lar dem avkjøles.

Supergode påskeboller

Smaker aldeles nydelig.

Supergode påskeboller

Legger du bollene i ring, blir de seende slik ut! Vakkert å sette på påskebordet, spør du meg!

8 kommentarer til “Supergode påskeboller”

  1. Deigen er satt! Stusser over at det ikke er sukker i deigen, men den blir vel søt nok allikevel – med honningen og rosiner? Eller?

  2. Gurimalla, Marianne! Jeg har glemt å få med sukkeret i oppskriften. Beklager så veldig mye!!!!
    Det skal være 75 g med sukker i deigen.
    Du får smøre over litt ekstra med honning og servere dem med søtt syltetøy. Retter opp nå!

  3. Ja, de kan fryses, Heidi! DU kan og fryse dem uten honning, for så å smøre honning over dem når du har tinet dem, hvis du heller ønsker det. Blir godt samme hva 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon