Flettet kanelbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 45 minutter

Porsjoner: 1

Flettet kanelbrød

Altså, flettet kanelbrød! Nam! Ja, du skjønner det allerede på duften under stekingen at her er det en skikkelig godsak ute og går.

Søt gjærbakst bruker i grunn bestandig å være velykket å servere. Og ekstra godt blir det når den den får følge av både kanel og rosiner.

Som alltid bruker jeg meierismør i den søte gjærdeigen min, og jeg elter det inn i deigen til slutt. Da får du bestandig en skinnende blank og fin deig. La bestandig deigen heve til minst dobbel størrelse på første heving, før du kjevler den ut, fordeler fyllet og lager en fin flette.

God bakst til deg!

Ingredienser

Deigen
100 g rosiner
375 g hvetemel
50 g sukker
0.25 ts salt
0.5 pk gjær
1.75 dl melk
1 egg
50 g kaldt smør

Fyllet
50 g brunt demerarasukker
1 ss kanel
30 g romtemperert smør

1 egg, til pensling
25 g mandelflak til dryss

Slik baker du flettet kanelbrød

For å få rosinene ekstra saftige og gode, har du dem i en liten skål og heller kokende vann over dem. La dem ligge mens du gjør ferdig resten av deigen. Så heller du av vannet og tar rosinene med det siste minuttet av eltingen.

Ha hvetemel, sukker, salt og tørrgjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i melken – jeg bruker melken rett fra kjøleskapet – og egget og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og elt i 10 minutter. Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i små terninger. Ha det i deigen og elt videre i 7–8 minutter.

Hell vannet av rosinene og la dem elte med det siste minuttet.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 45 minutter. 

Utbakingen

Bland ingrediensene til fyllet og sett til side. 

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet. Kjevle den ut til et rektangel på 24 x 30 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel.

Bruk en linjal og en kniv for å dele slik at du får 3 remser som er 8 x 30 cm. Fordel fyllet midt på hver av remsene før du bretter hver av dem sammen slik at du får 3 lange pølser. Klem skjøtene godt sammen hele veien. Vend pølsene slik at skjøten kommer ned. 

Flett pølsene sammen. Brett endene inn under selve fletten. Om du ikke er helt flettevant, kan du øve deg på tre hyssingstumper først. 

Legg brødet over på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk brødet med plastfolie og la det heve i ca. 45 minutter. 

Sett stekeovnen på 190 grader over- og undervarme.

Pisk egget lett sammen og pensle brødet. Dryss over mandelflakene og sett brødet på nederste rille i stekeovnen. Stekes i 35–40 minutter. 

Sjekk om brødet er gjennomstekt ved å kakke på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Du kan også stikke et steketermometer midt i brødet. Når det har en kjernetemperatur på 97 grader, er brødet ferdig. 

La det flettede kanelbrødet avkjøles på en bakerist. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon