Velkommen til KANELBOLLENS DAG! Tenke seg til – kanelbollen har altså en helt egen hedersdag! Stas! Og skulle du nå lese denne oppskriften på en annen dag enn 4. oktober, skal du vite det at kanelbollene smaker akkurat like godt alle andre dager i året også!

Jeg har allerede oppskrift på verdens beste kanelboller her på bloggen – som har et litt annerledes fyll og har en annen rulling enn disse – og her finner du kanelsnurrer i langpanne!

Deigen er akkurat den samme i alle disse oppskriftene. Men fyllet varierer litt på dem, så du kan jo bake deg fram for å finne din favoritt 🙂

Kanelboller

12 kanelboller

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
½ ts kardemomme
½ ts salt
1 pk gjær
3 ¼ dl melk
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Fyllet
75 g melis
40 g sukker
50 g brunt sukker
3 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts malt anis
¼ ts salt
ca. 1 ¼ dl kokende vann

Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert er blandet inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time.

Mens deigen hever, kan du lage fyllet. Ha alt det tørre i en bolle og rør det sammen. Hell i nok kokende vann til at du får en tykk grøt.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 45 cm x 35 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Smør fyllet jevnt utover det hele før du bretter deigen i to. Brett langsidene mot hverandre. Så kjevler du ut deigen til den blir like stor igjen, altså ca. 45 x 35 cm. Husk å løfte på deigen nå også for å sjekke at den ikke setter seg fast.

Løft litt på deigen for å få den så kvadratisk som mulig før du skjærer den i 12 like brede strimler – skjær fra den ene langsiden. Så skjærer du et snitt midt i hver av strimlene, men la den sitte sammen på toppen. Flett (eller snurr heter det egentlig når det er to og ikke tre strimler) de to strimlene – som altså sitter sammen –  sammen før du knyter til en knute.

Hold strimmelen mellom tommelen og pekefinger. Snurr den så rundt tuppene på pekefinger, langfinger og ringfinger to og en halv gang – til enden kommer på baksiden av langfinger. Så fester du enden inni knuten. Prøv med en hyssing en gang hvis du synes det høres innviklet ut. Du kan bare knyte strimmelen sammen til en vanlig knute eller snurre den sammen også. Det går aldeles bra.

Legg knutene over på et bakepapirkledd stekebrett, dekk dem med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Pisk egget lett sammen og pensle kanelbollene med før du steker dem i 12-15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

 

Print Friendly, PDF & Email

Test 2

Test

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *