4. oktober feirer Sverige kanelbollens dag, og jeg vil også være med på feiringen! Kanelboller er og blir en av mine store gjærbakstfavoritter! Når det er sagt må det samtidig sies at jeg elsker jo stort sett det meste når det kommer til duftende bakst!

Jeg er ikke mye av en gambler, men er villig til å satse en betydelig mengde kronasje på at disse kanelsnurrene fyker rett opp på topp 3 lista di over søt gjærbakst! De er lette som de hviteste godværsskyene midt på sommeren, de har en nydelig smørsmak og under bollene dannes den beste av de beste karameller som bare venter på å bli spist av deg!

Tre ting må sies om deigen før du setter i gang.
1. Du må bruke ekte smør for å få den beste smaken.
2. Deigen føles og ser ganske løs ut når den er ferdig eltet.
3. Deigen er veldig god å jobbe med uten at du trenger å tilsette mer mel under utkjevlingen.

Dette er en stor oppskrift slik at du får 40 kanelsnurrer. De tåler godt å bli fryst. La dem tine på halvveis på kjøkkenbenken før du varmer dem opp på 170 grader i ca. 10 minutter. Velger du å halvere oppskriften, halverer du gjærmengden også.

Verdens beste kanelboller!

Deig
200 g romtemperert smør
1,125 kg hvetemel +  litt til utkjevling
150 g sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts (ca 10 kapsler) kardemomme
7 dl melk
50 g gjær for søte deiger

Fyll
150 g romtemperert  smør
200 g melis
4 ts kanel
2 ss lys sirup eller rennene honning

Jeg smuldrer alltid smøret inn i mine søte gjærdeiger i stedet for å smelte det. Smuldringen gir et ekstra løft til deigen og det ferdige produktet. Smuldre smøret i melet. Bland i resten av det tørre.

Verdens beste kanelboller!

Bruker du hel kardemomme, fjerner du kapslene før du knuser frøene i en morter. Varm melken til den blir fingervarm og rør ut gjæren i den. Elt deigen godt sammen. Bruker du en mikser, elter du deigen på ganske høy hastighet i 5 minutter. Rører du den sammen for hånd i en bolle, må du beregne litt ekstra tid. Deigen er ganske løs, så den vil kjennes forholdsvis klissete ut når du tar i den.

Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. La deigen stå lunt og uten trekk under hevingen.

I mens kan du lage fyllet. Det rører du ganske enkelt sammen i en bolle til smøret har absorbert resten av ingrediensene.

Verdens beste kanelboller!      Verdens beste kanelboller!

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet før du hvelver ut deigen. Brett opp hjørnene inn til midten av deigen en gang eller to. Hvis deigen er for klissete til at du greier å jobbe med den, tilsetter du litt mer mel. Del deigen i to like store deler. Legg den ene til side. Dryss på litt mer mel før du kjevler deigen ut til et rektangel på ca. 60 x 35 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Smør halvparten av fyllet utover leiven. Ikke ta helt ut til kantene og la det være igjen 5-6 cm uten fyll på den ene langsiden. Rull sammen til en lang pølse. Skjær ca. 3 cm tykke skiver fra rullen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Gjenta med resten av deigen.

Dekk stekebrettene med plastfolie og la kanelsnurrene etterheve i 20-25 minutter. Sett i mellomtiden på stekeovnen på 225 grader, vanlig over- og undervarme.

Verdens beste kanelboller!

Stek snurrene midt i ovnen på 225 grader i 12-14 minutter. Følg med slik at de ikke blir brente. Nå når de stekes, vil en del av fyllet renne under bollene og ned på bakepapiret, så når de er ferdig stekte lar du både bakepapir og boller skli ned på en bakerist. Når de så blir avkjølt ligger det et tynt karamellag under kanelsnurrene.

Verdens beste kanelboller!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Endelig baker jeg GODE boller og kanelsnurrer!!! De blir rett og slett perfekte 🙂 Har prøvd utallige oppskrifter, men syns aldri jeg har fått de luftige nok, men ENDELIG!! TAKK for at du deler!

 2. Utrolig god oppskrift, alle som har smakt sier det er de beste kanelboller de har spist 🙂 Deigen er også veldig god å arbeide med. Så tusen takk frutimian at du deler !
  Skal prøve samme deigen til skoleboller .

 3. Jeg bakte disse i går, for noen gode boller! Jeg la de fleste i fryseren. Har du et godt tine-tips?

 4. Ja, for noen boller Nina!
  Jeg liker best å la dem tine nesten ferdig på kjøkkenbenken å så gi dem en oppvarming i stekeovnen – forvamet til 170 grader – i noen minutter, til de er gjennomvarme.
  Kos deg!

 5. Steven! Hvis du ser på det ene bildet litt lenger opp i saken, ser du kardemommekapsler. Det får du kjøpt i innvandrerbutikker og diverse delikatessebutikker. Kjøper du kardemommen din på denne måten, vil du få en kraftigere smak på samme måte som du bestandig får det når du bruker hele krydder som du knuser selv. Du kan selvfølgelig bruke ferdigmatl kardemomme som du får kjøpt i alle dagligvarebutikker.
  Du må gjerne bruke litt mer eller litt mindre mel hvis du synes det var et irriterende tall. Jeg bruker 7 dl væske, og da passer denne melmengden.
  Smil og se lyst på livet!

 6. Deigen står til heving, den ser kjempefin ut! Du er en mester i å inspirere, Fru Timian! Perfekt aktivitet en høstferiefredag. Måleenhetene skapte heller ikke problemer, det finnes mange andre ting man heller kan velge å irritere seg over!

 7. Oh my God, for noen FANTASTISKE kanelboller!! Enkle å lage og smakte himmelsk! Det er de beste kanelbollene jeg har smakt, og jeg som aldri er god på gjærbakst har virkelig fått til disse!! Tusen takk, det ER virkelig verdens beste kanelboller!

 8. Liker veldig godt at du bruker Kardemomme kapsler! Fin oppskrift fine bilder og ikke minst veldig gode Kanelboller !! Supert.

 9. Takk for det, Alexander!
  Jeg bruker å kjøpe kardemommekapsler når jeg er i iinnvandrerbutikker, så så lenge som jeg har i hus, bruker jeg det. Det blir en bedre og mer fyldig smak av det.
  Og ja, de er supergode!
  God onsdag til deg! Marit

 10. Tusen takk for fantastisk oppskrift. Bollene ble mottatt med jubel og applaus. Likte spesielt godt detaljen med honning i fyllet. En deilig liten genistrek. Gleder meg allerede til neste kanelbolle-anledning. Jeg synes kanskje det var litt lite fyll i bollene, så neste gang kommer jeg nok til å være litt mer generøs. Men nok en gang tusen takk for at du deler.

 11. Disse må prøves, men jeg lurer på en ting; Blir fyllet smakende noe av honning? Har en sønn som steiler av honningsmak 🙂

 12. Takk for flott oppskrift . Bakt i kveld.. 35 store, herlige kanelboller.. Beste oppskrift «ever». 🙂

  Hilsen Trine

 13. Super gode boller!!!! Deigen min var veldig klissete, så det var veldig vanskelig å lage pene boller, spesielt med en 4 åring som hjalp til, men smaken ble himmelsk!!!

 14. Hvordan får jeg en ordentlig utskrift? Når jeg trykker på utskrift kommer så mye annet med og mye er overskrevet.

 15. Denne oppskriften var helt fabelaktig, fantastisk deig å jobbe med, og kanelbollene ble supergode. Barnebarnet mitt og jeg koste oss med å lage de, servere de og spise de!

 16. Kan jeg komme med et ønske? Jeg digger bloggen din, og skriver ofte ut oppskrifter – og denne er på 20 sider (!) dersom man skriver ut hele. Trines Matblogg har en skriv ut-funksjon hvor man kan klikke bort bilder og tekst man ikke trenger, og da skrive ut på et eller to ark… Hadde vært fantastisk for både meg og regnskogen om du og hadde den samme 🙂

  • Hei Christin!
   Jeg er fullstendig klar over problemet og jeg jobber for å løse det. Jeg synes også at det er skikkelig kjedelig 🙂

 17. Jeg har spist kanelboller opp gjennom årene, men har aldri bakt dem selv, og heller aldri forstått hva som er så fantastisk med dem. Min datter har brukt den ferdigblandingen du kjøper i butikken, men den er jo ikke bra overhodet. Så i går da jeg fant din oppskrift tenkte jeg at nå skal jeg sannelig prøve selv, og hvilket resultat! Jeg er helfrelst, disse kanelbollene er bare himmelstormende gode!! Min datter er hjertens enig og kommer aldri til å ty til ferdigblandingen igjen. Takk!

  • Kjære Marianne!
   Nå bare satte du et perfekt punktum på en allerede fin dag! Så utrolig hyggelig å høre 🙂
   God bakst til deg videre også!
   M

 18. Helt perfekt på første forsøk 🙂 Takk for super oppskrift. Jeg brukte vanlig tørrgjær, og blandet i gjæra før jeg tilsatte melka som jeg varmet til ca 40 grader. Nå er det bare å invitere på kaffebesøk, for fryseren er full av godsaker!

 19. Helt fantastiske gode kanelboller!!!!! Så luftig og saftig en deig og det beste kanelfyllet jeg har smakt i kanelboller! Jeg brukte sirup. Brukte 1pk tørrgjær og rørte inn biter av smøret helt til slutt i stedet for å smuldre det inn i melet. Stekte de med 25% damp i min dampovn.

 20. Jeg baker endel, og da spesielt gjærbakst… Disse kanelsnurrene var helt fantastiske ? Veldig enkel deig å jobbe med!! Kjempefornøyd ?

 21. Takk for denne oppskriften! Kjempegode kanelboller, luftige med godt fyll, ganske enkle å lage – god deig å jobbe med 🙂 Falt veldig i smak hos store og små.

  • Hei Anne! Det er bare at jeg bruker litt lengre hevetid på de med mindre gjær. Du kan gjerne øke gjærmengden i de også. Og oppskriften på de veldig gode bollene kan gjerne brukes til å lage kanelboller også 🙂 God bakst!

 22. Har virkelig lyst til å prøve «din» oppskrift – og fyll, – og ønskelig om du kan si litt om hvorfor du i tillegg til gjær for søte deiger også har 1/2 ts bakepulver i denne deigen??

  • Hei Tova! Jeg brukte bestandig det før – for det brukte moren min også – men jeg bruker det ikke mer nå. Alle oppskrfitene er i preget av hva jeg gjorde da jeg skrev oppskriften. Nå bruker jeg også å elte inn smøret helt til slutt.

 23. Tusen takk! Du reddet meg da jeg meldte meg frivillig til å bake boller til påskefrokost, jeg som aldri har klart å lage saftige gode boller i mitt liv! Så jeg hadde skikkelig prestasjonsangst.

  Med din oppskrift gikk det easy peasy og jeg fikk mange tilbakemeldinger på at bollene var kjempegode.

  🙂

 24. Hei, jeg er opptatt av å ha mindre sukker i bakst og er interesert i å erstatte sukker / melis med f eks lønnesirup eller agavesirup. Går det an? Evt. hvor mye?

  • Hei Lena. Ja, det går fint å erstatte sukker med både lønnesirup og agavesirup. Lønnesirupen vil gi litt mer smak til baksten enn agavesirupen. Litt usikker på erstatningsforholdene, men agavesirupen er iallfall en del søtere, så du trenger ikke fullt så mye.

 25. Har ikke prøvd disse, med deigen ligner veldig på «min» oppskrift som jeg har bakt i 20 år. Ikke salt i min deig, og jeg smelter smøret. Til fyll smører jeg på smør og drysser sukker og kanel. De er kjempegode og luftige så tviler ikke på at disse er det og. Har prøvd andre oppskrifter, men da får jeg kjeft og beskjed om å aldri avvike fra mine.

 26. Dette er min favorittoppskrift 🙂 Har bakt de MANGE ganger. De er knallgode – og deigen er superenkel å jobbe med!!
  I dag ble det «gammeldags» fyll med smør, sukker og kanel… 🙂

 27. Disse er bare sjukt gode. Har bakt dem flere ganger og fått masse skryt for dem ☺️ så på tide å skryte videre til deg 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *