Verdens beste kanelboller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Verdens beste kanelboller!

4. oktober feirer Sverige kanelbollens dag, og jeg vil også være med på feiringen! Kanelboller er og blir en av mine store gjærbakstfavoritter! Når det er sagt må det samtidig sies at jeg elsker jo stort sett det meste når det kommer til duftende bakst!

Jeg er ikke mye av en gambler, men er villig til å satse en betydelig mengde kronasje på at disse kanelsnurrene fyker rett opp på topp 3 lista di over søt gjærbakst! De er lette som de hviteste godværsskyene midt på sommeren, de har en nydelig smørsmak og under bollene dannes den beste av de beste karameller som bare venter på å bli spist av deg!

Tre ting må sies om deigen før du setter i gang.
1. Du må bruke ekte smør for å få den beste smaken.
2. Deigen føles og ser ganske løs ut når den er ferdig eltet.
3. Deigen er veldig god å jobbe med uten at du trenger å tilsette mer mel under utkjevlingen.

Dette er en stor oppskrift slik at du får 40 kanelsnurrer. De tåler godt å bli fryst. La dem tine på halvveis på kjøkkenbenken før du varmer dem opp på 170 grader i ca. 10 minutter. Velger du å halvere oppskriften, halverer du gjærmengden også.

Verdens beste kanelboller!

Deig
200 g romtemperert smør
1,125 kg hvetemel +  litt til utkjevling
150 g sukker
1/2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts (ca 10 kapsler) kardemomme
7 dl melk
50 g gjær for søte deiger

Fyll
150 g romtemperert  smør
200 g melis
4 ts kanel
2 ss lys sirup eller rennene honning

Jeg smuldrer alltid smøret inn i mine søte gjærdeiger i stedet for å smelte det. Smuldringen gir et ekstra løft til deigen og det ferdige produktet. Smuldre smøret i melet. Bland i resten av det tørre.

Verdens beste kanelboller!

Bruker du hel kardemomme, fjerner du kapslene før du knuser frøene i en morter. Varm melken til den blir fingervarm og rør ut gjæren i den. Elt deigen godt sammen. Bruker du en mikser, elter du deigen på ganske høy hastighet i 5 minutter. Rører du den sammen for hånd i en bolle, må du beregne litt ekstra tid. Deigen er ganske løs, så den vil kjennes forholdsvis klissete ut når du tar i den.

Dekk bollen med et klede og la den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter. La deigen stå lunt og uten trekk under hevingen.

I mens kan du lage fyllet. Det rører du ganske enkelt sammen i en bolle til smøret har absorbert resten av ingrediensene.

Verdens beste kanelboller!      Verdens beste kanelboller!

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet før du hvelver ut deigen. Brett opp hjørnene inn til midten av deigen en gang eller to. Hvis deigen er for klissete til at du greier å jobbe med den, tilsetter du litt mer mel. Del deigen i to like store deler. Legg den ene til side. Dryss på litt mer mel før du kjevler deigen ut til et rektangel på ca. 60 x 35 cm. Løft opp deigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Smør halvparten av fyllet utover leiven. Ikke ta helt ut til kantene og la det være igjen 5-6 cm uten fyll på den ene langsiden. Rull sammen til en lang pølse. Skjær ca. 3 cm tykke skiver fra rullen og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Gjenta med resten av deigen.

Dekk stekebrettene med plastfolie og la kanelsnurrene etterheve i 20-25 minutter. Sett i mellomtiden på stekeovnen på 225 grader, vanlig over- og undervarme.

Verdens beste kanelboller!

Stek snurrene midt i ovnen på 225 grader i 12-14 minutter. Følg med slik at de ikke blir brente. Nå når de stekes, vil en del av fyllet renne under bollene og ned på bakepapiret, så når de er ferdig stekte lar du både bakepapir og boller skli ned på en bakerist. Når de så blir avkjølt ligger det et tynt karamellag under kanelsnurrene.

Verdens beste kanelboller!

79 kommentarer til “Verdens beste kanelboller!”

 1. Tusen takk! Du reddet meg da jeg meldte meg frivillig til å bake boller til påskefrokost, jeg som aldri har klart å lage saftige gode boller i mitt liv! Så jeg hadde skikkelig prestasjonsangst.

  Med din oppskrift gikk det easy peasy og jeg fikk mange tilbakemeldinger på at bollene var kjempegode.

  🙂

 2. Hei, jeg er opptatt av å ha mindre sukker i bakst og er interesert i å erstatte sukker / melis med f eks lønnesirup eller agavesirup. Går det an? Evt. hvor mye?

  • Hei Lena. Ja, det går fint å erstatte sukker med både lønnesirup og agavesirup. Lønnesirupen vil gi litt mer smak til baksten enn agavesirupen. Litt usikker på erstatningsforholdene, men agavesirupen er iallfall en del søtere, så du trenger ikke fullt så mye.

 3. Har ikke prøvd disse, med deigen ligner veldig på «min» oppskrift som jeg har bakt i 20 år. Ikke salt i min deig, og jeg smelter smøret. Til fyll smører jeg på smør og drysser sukker og kanel. De er kjempegode og luftige så tviler ikke på at disse er det og. Har prøvd andre oppskrifter, men da får jeg kjeft og beskjed om å aldri avvike fra mine.

 4. Dette er min favorittoppskrift 🙂 Har bakt de MANGE ganger. De er knallgode – og deigen er superenkel å jobbe med!!
  I dag ble det «gammeldags» fyll med smør, sukker og kanel… 🙂

 5. Disse er bare sjukt gode. Har bakt dem flere ganger og fått masse skryt for dem ☺️ så på tide å skryte videre til deg 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon