Fastelavnstid og laup er en perfekt kombinasjon i Trøndelag! Laup er søte boller som er bakt med med litt rugmel, sirup og malt anis i tillegg til vanlig hvetemel og smør. De er rett og slett knallgode!

Server dem gjerne med brunost og en god kopp med te!

For litt siden hadde jeg besøk av to flotte damer fra Norske Kvinners Sanitetsforening hvor vi bakte sammen i forbindelse med at det straks er fastelavn. De hadde egentlig tenkt at vi bare skulle bake vanlige fastelavnsboller sammen, men jeg tenkte at jeg måtte benytte anledningen til å introdusere damene til denne trønderske fastelavnsskikken også. Og de hadde aldri smakt laup før, så det passet jo bra.

Oppskriften på tradisjonelle fastelavnsboller med krem og syltetøy, kommer snart!

Sanitetskvinnene har et nært forhold til fastelavn, for det er nemlig de som står rundt i hele landet og selger fastelavnsris. Hvert eneste år! Og de får inn rundt 12 millioner kroner på jobben. Penger som de igjen bruker på arbeid for å bedre kvinners helse og livsvilkår. De jobber blant annet mot vold mot kvinner, for integrering av innvandrerkvinner og de arrangerer drømmedager for barn og unge som trenger en ekstra oppmuntring i hverdagen.

Laup
ca. 30 laup

850 g hvetemel
325 g rugmel
2 ts malt anis eller stjerneanis
1 ts salt
50 g gjær for søte deiger
150 g sirup
7 dl melk
100 g smør
1 egg til pensling

Ha melet og krydderet i en bakebolle. Gjæren smuldrer jeg bare rett oppi deigen. Den skal eltes så lenge at den garantert blandes godt inn i deigen. Ha i sirupen og melken. Melken tar jeg bare rett fra kjøleskapet.

Elt deigen på lav hastighet i 12–15 minutter. Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i småbiter. Du kan også bruke ostehøvelen og skjære det i skiver. Det bruker jeg å gjøre. Ha smøret i eltebollen mens eltekrokene går rundt og fortsett og elt til deigen igjen samler seg. Du vil se at den nå først blir klissete før den samler seg. Det tar 8–10 minutter.

Dekk så bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken og elt den sammen en gang. Jeg bruker ikke mel eller noe på benken, men det får du nesten føle deg litt frem til selv.

Del deigen i 30 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser dem på to bakepapirkledde stekebrett. La dem etterheve til de har blitt ca. dobbelt så store, ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader samtidig som du setter laupen til etterheving.

Pisk sammen egget og pensle laupen før du steker dem – ett og ett brett – på nest nederste rille i 12–13 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

Grete Herlofson – som er generalsekretær – og meg.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hei – som halvtrønder tenkte jeg å overraske min far (fra Ytterøya) med laup til fastelaven på søndag.
  Bruker du fin sammalt rug? Jeg var på Kiwi og skulle handle inn igår, men de hadde kun grovmalt rug og ingen anis/stjerneanis. Jeg regner med å måtte ta en tur til Meny evt. gjøre svenskehandel på lørdag (kort vei fra Sarpsborg).

  Flott blogg og fine oppskrifter du har – bruker deg som oppslagsverk/kokebok!

  • Hei Heidi! Da får vi tro at far blir glad 🙂
   Jeg bruker siktet rugmel, ikke sammalt. SYnes det blir best. Meny har nok anis eller stjerneanis. Og skulle du ha en innvandrerbutikk i nærheten, har de det helt garantert 🙂
   God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *