Fastelavnsboller!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fastelavnsboller!

Finn frem bakebollen, folkens, for nå er det tid for fastelavnsboller! Jippi! Herlige, luftige og smakfulle hveteboller fulle av krem og syltetøy. Det er skikkelig godt det!

Fast følge til fastelavnsbollene er fastelavnsriset. Du vet bjørkeriset med de fargerike fjærene på. Og de er det Norske Kvinners Sanitetsforening som står og selger rundt om i hele lander. For litt siden hadde jeg besøk av to av damene som jobber for sanitetskvinnene, og vi bakte både fastelavnsboller og laup (som er trønderske fastelavnsboller) sammen.

Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på LAUP!

Pengene som sanitetskvinnene får inn gjennom salget av fastelavnsris, brukes på arbeid for å bedre kvinners helse og livsvilkår. De jobber blant annet mot vold mot kvinner, for integrering av innvandrerkvinner og de arrangerer drømmedager for barn og unge som trenger en ekstra oppmuntring i hverdagen.

Jeg bruker den superpopulære bolleoppskriften min til fastelavnsbollene også. Og så finner jeg jeg fram herlig rørt syltetøy fra fryseren. Har du ikke godt syltetøy liggende på lur, sier du? Da kan du kjøpe frosne bær i butikken og røre eller koke det sammen på noen få strakser (4 deler bær, 1 del sukker) eller du kan kjøpe godt syltetøy i butikken.

Oppskrift på de aller beste fastelavnsbollene
20 boller

Deigen
750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk, gjerne rød type
4 ¾ dl melk, ca. 25 grader
100 g smør
50 g rosiner
1 egg til pensling

Fyllet
3 dl kremfløte
1 ts sukker
2 dl godt syltetøy – her bruker jeg rørt jordbærsyltetøy
melis til dryss

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Ha rosinene i en bolle og hell over nok kokende vann til at det dekker. La det stå slik i ca. 10 minutter – mens deigen elter. Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, heller du av vannet og elter rosinene inn i deigen.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader. Bruker du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha bollene over på en bakerist og la de avkjøles.

Pisk en luftig krem av fløten og sukkeret. Del opp bollene og legg på godt med syltetøy og krem. Legg over lokket og dryss over melis.

Kos deg!

Liv Husket Wang, Grete Herlofson og meg. 

 

6 kommentarer til “Fastelavnsboller!”

    • Med dobbel deig og halv mengde gjær, kreves det ekstra lang hevetid. Det går, men du må bare beregne mer tid i begge heveprosessene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon