Safrankringler

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 15 minutter

Porsjoner: 16

Safrankringler

Dette er de beste lussekattene jeg har spist noen gang! Bare så det er sagt! Her finnes det definitivt ingen beskjedenhet å spore. For de ble altså så utrolig gode. Det er jo egentlig ikke lussekatter, kringleformet som de er, men oppskriften er den samme. Men, jeg gir disse en skikkelig pimping så snart de kommer ut av stekeovnen. Da pensler jeg dem med smeltet smør og dypper dem i sukker. Du kan jo tenke deg hvor godt det må bli!

Idéen til dette fikk jeg fra den svenske konditoren Roy Fares her om dagen. Svenskene er jo gale etter sine lussekatter og safransboller, og han hadde laget noen lekre snurrer som han hadde dyppet i sukker. Han hadde sikkert penslet dem med smør også, ikke vet jeg. Men da kom jeg iallfall på at det er jo akkurat sånn jeg gjør når jeg lager berlinerboller uten fritering. Så da måtte jeg prøve det med lussevarianten også, og det ble altså vellykket.

Jeg bruker oppskriften min på søt gjærdeig. Den samme som jeg bruker til både klippekrans med pistasjfyll og solskinnsboller med vaniljefyll. Den fungerer bestandig veldig godt.

Ingredienser

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
1 pk gjær
safran *
3.25 dl melk ca. 25 grader
75 g smør kjøleskapskaldt

Til pensling og strø
50 g smør
50 g sukker helst finmalt sukker

Slik gjør du

*Før har jeg bestandig brukt safrantråder, men nå kjøpte jeg en pakke med 4 små poser malt safran inni. Jeg tror det var 0,1 g i hver pose og jeg brukte to poser i denne deigen. Bruker du hele tråder, er det lurt å legge dem i bløt i melken litt først, evt. knuse dem sammen med en sukkerbit i en morter.

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og safran i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 16 like store deler. Rull hver del ut til en pølse på ca. 45 cm. Legg dem over på to bakepapirkledde stekebrett og form dem som kringler når du legger dem der.

Dekk brettene med plastfolie og la kringlene etterheve i 30-40 minutter. Sett stekeovnen på 224 grader varmluft.

Deigen er ferdig hevet når du kan trykke lett ned på deigen og den ikke kommer rett opp igjen.

Stek kringlene i 8-9 minutter. Følg med sånn at de ikke blir for mye stekt. Når du steker med varmluft, kan du steke begge brettene samtidig.

Mens kringlene stekes, smelter du smøret i en kjele og har sukkeret i en bolle.

Neste prosess synes jeg er best å gjøre når jeg har på meg engangshansker, for de holder varmen litt ute. For så snart kringlene er ferdig stekt, pensler du hele oppsiden av én med smør og dypper den rett i sukkeret før du legger den over på en bakerist. Gjenta med resten.

Så snart kringlene er kalde nok til at det er mulig å smake, MÅ du prøvesmake minst én!

God bakst!

[annonse

2 kommentarer til “Safrankringler”

  1. Ser kjempe gode ut! Holder på å lage dei.
    Eg lurte litt på om ein skal pensle alle og ha på sukker, eller kun dei ein skal spise då, og så fryse ned resten uten smør/sukker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon