Klippekrans med pistasjfyll

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Klippekrans med pistasjfyll

La meg komme med en advarsel med én gang! Denne kringlen er det helt umulig å bare spise ett stykke av! Til det er den alt for god! Dette fyllet av lysegrønne pistasjnøtter malt sammen med melis og smør smaker aldeles nydelig. Og, som det glasurelskende mennesket jeg er, er jeg særdeles svak for glasuren jeg bruker her. Den er nemlig ganske så lik glasuren du bruker på blant annet gulrotkake; kremost, melis og litt sitronsaft. En, etter min mening, perfekt kombinasjon til pistasjfyllet og det luftige bakverket!

Jeg bruker min eminente søt hvetebakst-oppskrift til denne kransen også. Den kan du også bruke om du vil bake hveteboller og vaniljeboller med bringebær.

Klippekrans med pistasjfyll og kremostglasur

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Fyllet
125 g usaltede pistasjnøtter
75 g melis
75 g romtemperert smør

Glasuren
100 g romtemperert naturell kremost
50 g melis
1–2 ts sitronsaft

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Mens deigen hever, kan du lage fyllet.

Ha 100 gram av pistasjnøttene i en matprosessor sammen med melisen og kjør knivene rundt til det er helt opphakket. Ha i smøret og kjør rundt til det er godt sammenblandet. Sett det til side.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 25 x 60 cm. Løft litt på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast.

Smør fyllet utover, men ikke helt ut til kantene på langsidene. Rull deigen sammen til en pølse. Start fra én av langsidene.

Legg pølsen i en sirkel, med skjøten ned, på et bakepapirkledd stekebrett. Legg endene inni hverandre, slik at sirkelen blir tett.

Så skal vi lage dette til en ekte klippekrans, og da må det klippes. Dypp en kjøkkensaks i hvetemel før du begynner med klippingen. Klipp ca. 2 cm brede skiver nesten gjennom pølsen. Brett deretter skivene annenhver til høyre og venstre.

Dekk kringlen med plastfolie og la den etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme.

Visp egget lett sammen og pensle kringlen. Hakk opp resten av pistasjnøttene og dryss over. Sett stekebrettet på nederste rille i ovnen og stek kringlen i 16–18 minutter, til den er gyllenbrun og gjennomstekt. Sjekk gjerne kjernetemperaturen med et steketermometer. Det skal vise 97 grader.

Ta kringlen ut av stekeovnen og la den avkjøles på en bakerist.

Når du skal lage glasuren, rører du sammen kremosten og melisen til en klumpfri røre. Smak til med sitronsaften. Fordel glasuren over kringlen like før servering.

Ønsker du å fryse ned klippekransen, er det best å gjøre det før du har på glasuren.

Denne oppskriften er fra den nyeste boken min: «Gjærbakst for alle». Har du lyst til å lese mer om den og eventuelt bestille den hjem til deg, kan du lese mer her!

 

2 kommentarer til “Klippekrans med pistasjfyll”

  1. Denne ser veldig god ut og skal testes i dag! Lurer på dette med bretting av «skivene» som du klipper – jeg klarer ikke se det for meg…🙈. Mulig med et bilde eller en forklaring som jeg kan se for meg? Har aldri laget klippekrans før…

    • Hei Liv Toril!
      Du skal legge skivene til hver sin side når du klipper dem. Jeg tror du ser det når du først starter. Lykke til og god bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon