Vaniljeboller med bringebær

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Vaniljeboller med bringebær

Disse vaniljebollene er en drøm for alle som er glad i søt gjærbakst! Luftige og søte boller fulle av vaniljekrem og litt syrlige brngebær! Nam!

Selve deigen er den samme deigen som jeg bruker i oppskriften på «De aller beste hvetebollene!» og den er bestandig en suksess. Gjør du akkurat som jeg skriver i oppskrfiten, garanterer jeg at du får et vellykket resultat!

Oppskrift på vaniljeboller med bringebær

20 boller

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pg gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør

Vaniljekrem
½ ta vaniljesukker eller vaniljestang
3 dl H-melk
3 eggeplommer
75 g sukker
30 g maisenna

200 g bringebær, gjerne frosne
40 g mandelflak
1 egg til pensling
melis til dryssing ved servering

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert er blandet inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Mens deigen hever, kan du lage vaniljekremen. Bruker du vaniljestang i vaniljekremen, deler du den i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med resten av ingrediensene. Kok opp under konstant omrøring og la den koke i 30–40 sekunder. Da tykner den. Hell vaniljekremen over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen slik at det ikke dannes skorpe. Sett den til avkjøling.

Hvelv deigen over på et lett melet bakebord og kna den sammen en gang eller to før du deler den i 20 like store deler.

Rull dem ut til boller og plasser dem på to bakepapirkledde stekebrett. Trykk bollene flate og lag en grop i midten av dem. Det er der du skal ha i vaniljekremen etterpå, men først skal de heve.

Dekk bollene med plastfolie eller et bakeklede og la dem heve til ca. dobbel størrelse. Det tar ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Når bollene er hevet ferdig, utvider du gropen som du lagde i sted. Den har hevet litt sammen. Nå skal du fordele vaniljekremen og bringebærene i. Hva du vil ha i først og sist er opp til deg. På bildene her, har jeg ca. halvpargen av hver. Altså; noen med vaniljekrem i først, så bringebær på toppen og andre med bringebær i først, så vaniljekrem på toppen. Samme hvilken rekkefølge, drysser jeg mandelflak over der igjen.

Pisk lett sammen egget og pensle det rundt bollene.

Stek begge brettene samtidig i 10-12 minutter.

La vaniljebollene avkjøles på en bakerist. Dryss gjerne litt melis over ved servrering!

God bakst!

 

Ett kommentar til “Vaniljeboller med bringebær”

  1. Gjærbakst skal alltid avkjøles under et klede for at dampen skal beholdes inni bakverket og dermed mykheten. Får dampen slippe ut under avkjøling, blir bakverket mye fortere tørt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon