Godt til lørdagskaffen!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Godt til lørdagskaffen!

Er det ikke et herlig navn på denne kaken? Godt til lørdagskaffen! Oppskriften er originalt fra oldemor, så du kan iallfall være helt trygg på at denne virkelig har vært servert til kaffen på veldig mange lørdager.

Jeg hadde også med oppskriften i min aller første bok – Nybakt – så jeg vet at det er mange som allerede har denne som en favoritt.

I prinsippet er dette som en prinsessekake, men du lager den altså i en langpanne istedenfor. Og den er, enkelt forklart, farlig god!

Jeg har tatt med den friheten å forandre oldemors oppskrift noe, og bruker Morten Schakendas fremgangsmåte for å lage en smidig og luftig, søt gjærdeig.

godt-til-lordagskaffen-4

Oppskrift på godt til lørdagskaffen – eller prinsessekake i langpanne
til 1 langpanne

Deigen
550 g hvetemel
1 pk gjær, fersk eller tørr – gjerne av rød type
50 g sukker
1/4 ts salt
1 ts kardemomme
2 dl melk
2 egg
150 g smør

Fyllet
100 g mykt smør
150 g sukker
1 ss sirup
2 ts kanel
3 dl vaniljekrem, kjøp ferdig eller lag den beste vaniljekremen selv
50 g rosiner

1 egg til pensling
perlesukker til strøssel
evt. litt melis til dryssing ved servering

Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og eggene og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til den får dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

I mellomtiden kan du lage smør- og sukkerfyllet og vaniljekremen – hvis du lager den selv. Klikk deg inn her for å komme til oppskriften!

Del smøret i terninger og ha det i en matprosessor sammen med sukkeret, sirupen og kanelen og kjør knivene rundt til alt er godt blandet.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Kjevle den ene dele ut til den blir like stor som langpannen din. Stekeovnen min er ganske stor, så jeg bruker å rulle sammen litt aluminiumsfolie til en pølse for å gjøre langpannen litt kortere. Så legger jeg et bakepapir i bunnen og den utkjevlede deigen på toppen.

Smør utover halvparten av smør- og sukkerblandingen. Så fordeler du vaniljekremen over og drysser halvparten av rosinene over der.

Kjevle så den andre deigbiten ut til et rektangel omtrent like stort som den bunnen du akkurat lagde. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Smør utover resten av smør- og sukkerblandingen og dryss resten av rosinene over. Rull det sammen til den pølse. Start på én av langsidene. Skjær opp pølsen i 16 skiver. Plasser dem utover langpannen.

Dekk langpannen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i ca. 30 minutter. Skru på stekeovnen på 200 grader.

Visp egget lett sammen før du pensler deigen med det. Dryss så over perlesukker. Her bruker jeg hvitt perlesukker, som jeg bare har sett til salgs i Sverige (beklager til alle dere som bor lengre unna Sverige enn meg).

Stek langpannen i 35-40 minutter. Dersom kaken begynner å bli litt for brun, før den er gjennomstekt, legger du et bakepapir over.

Jeg synes det er vanskelig å se når kaker som dette, altså kaker med mye fyll i, er gjennomstekte, så jeg bruker å putte et steketermometer midt i en snurr, eller egentlig akkurat der som snurren sitter fast i bunnen. Når kjernetemperaturen har passert 96-97 grader, er kaken gjennomstekt.

La langpannen først avkjøles litt i langpannen før du forsiktig drar hele bakepapiret over på en bakerist og lar den avkjøles der.

Og husk; du trenger ikke å la langpannen bli helt avkjølt, så du kan egentlig sette på kaffen (eller te for mitt vedkommende) og kalle inn folk for nå er det «Godt til lørdagskaffen»!

Her har jeg drysset litt melis over før servering.

prinsessekake-i-langpanne-2

Ser du de fine lysestakene i bakgrunnen! Det er knallfine støpejernslysestaker fra Nuance. Du kan lese mer om dem her! (sponset)

prinsessekake-i-langpanneprinsessekake-2prinsessekakeprinsessekake-og-kaffe

 

 

 

 

2 kommentarer til “Godt til lørdagskaffen!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon