Julegeiter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 10

Julegeiter

Har du smakt julegeiter? Nå snakker jeg ikke om geitekjøtt, men om luftig og søt gjærbakst med sirup og litt rugmel.

Jeg elsker de ulike baketradisjonene vi har rundt om i landet! Og det er ofte mot helligdager og festdager at de ulike tradisjonene kommer ekstra godt frem.

På Jæren er det tradisjon for å bake julegeiter til jul! Det er mulig det gjelder for hele Rogaland – gi meg gjerne en tilbakemelding om det – men så langt jeg har fått med meg, er det Jæren som har denne tradisjonen.

Jeg synes bestandig det er litt skummelt å legge ut tradisjonsoppskrifter, for det er mange meninger om hva som er riktig og galt, men denne oppskriften har jeg iallfall fått av ei som har bakt sine julegeiter i mange, mange år! Eller, det vil si; jeg har fått den av svigerdatteren hennes, men med hennes velsignelse. Tusen takk, Målfrid!

LES MER! Sånn baker du SAFTIG JULEKAKE MED ROSINER

Jeg har tillatt meg å gjøre noen små forandringer fra originaloppskriften, av den enkle grunn at jeg bestandig bruker smør og ikke margarin i min søte gjærbakst, og at jeg elter det inn på slutten istedenfor å smelte det.

Jeg lover deg skikkelig god bakst, luftig og lett som perfekt gjærbakst skal være! Husk å tilpass hevetidene ut fra hvordan deigen ser ut. Stol ikke blindt på tidsberegningene mine. Nå når det er kaldt ute, og vi kanskje sparer litt ekstra på strømmen, vil hevetidene være lengre enn når det er varmt rundt oss.

Ingredienser

750 g hvetemel
200 g rugmel
0.5 ts salt
1 pk gjær
5 ss lys sirup
6 dl h-melk
100 g kaldt smør

Til pensling
1 egg

Slik gjør du

Ha mel, salt, gjær og sirup i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken – jeg bruker kald melk rett fra kjøleskapet – og sett mikseren på laveste hastighet. Det er mulig du må tilsette litt mer melk når du har eltet sammen deigen.

Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 10 like store deler.

Rull ut til avlange boller og klipp et snitt inn på hver kortside før du legger dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la julegeitene etterheve i 30-45 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk sammen egget og pensle julegeitene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stekes i ca. 12 minutter. Følg med.

Ha julegeitene over på en bakerist og la de avkjøles.

Julegeitene er supergode å spise akkurat som de er, eller de kan deles i to og smøres med smør og brunost.

God bakst!

6 kommentarer til “Julegeiter”

    • Hei Marit!
      Min erfaring er at det bruker å være veldig mange variasjoner på tradisjonsoppskrifter, så det er sikkert noen som bruker en rosin i midten også. Høres forøvrig godt ut! <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon