Saftig julekake med rosiner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer

Porsjoner: 3

Saftig julekake med rosiner

Noe av det beste som finnes er jo når man kan skjære av en skive nystekt (eller nytint) julebrød, smøre på et godt lag med smør som så toppes med noen skiver brunost! Det er lykke på en skive!

For å få en lett og luftig julekake, er det lurt å ikke lage dem alt for store. På en vanlig brøddeig, hadde jeg laget to brød av denne mengden med mel, men her lager jeg tre julekaker. Det sikrer at de hever skikkelig og at de blir luftige og gjennomstekte.

Jeg lager deigen på samme måte som jeg lager annen søt gjærdeig – jeg elter deigen godt og deler opp kaldt smør som eltes inn i deigen til slutt. Det gir deg en supersmidig, blank og glatt deig som du bare kan glede deg til å jobbe med.

God bakst!

Ingredienser

Julekakene
125 g rosiner
1 dl kokende vann
725 g hvetemel
75 g rugmel
1 ts kardemomme
0.75 pk gjær
100 g sukker
50 g sirup
1 egg
3.25 dl h-melk
1 dl vann
125 g smør kaldt
1 egg til pensling

Slik gjør du

Ha rosinene i en bolle og hell over det kokende vannet. La det stå en stund slik at rosinene blir myke og saftige.

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt oppløst.

Hell i melken, vannet og overskuddsvannet fra rosinenen i bollen og elt deigen, på laveste hastighet i 14-15 minutter. Er deigen litt for hard, tilsetter du litt mer vann.

Del smøret i terninger og ha i deigen. Elt videre i 4-5 minutter til smøret er godt innarbeidet og du har fått en blank, glatt og smidig deig. Ha i rosinene og elt noen runder til rosinene får blandet seg inn i deigen.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 45-60 minutter.

Hvelv deigen ut på et bakebord – bruk litt hvetemel dersom det er behov for det – og kna den sammen en gang eller to før du deler den i tre like store deler. Rull dem ut til tre rundinger.

Sett bollene med så god avstand som mulig på et stekebrett. Ta en spiss kniv og skjær et snitt midt på bollen, rundt det hele, nærmest som du lager ekvator. Så dytter du neven midt oppå bollen sånn at det bollen blir litt flatere og den får en skikkelig grop.

Dekk brødene løst med plastfolie (jeg bruker oppklipte brødposer, for de setter seg ikke fast på samme måte som plastfolie) og la brødene etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Pisk lett sammen egget og pensle julekakene før du setter stekebrettet på nederste rille i stekeovnen.

Stek julekakene i 40-45 minutter til de er mørkt gyllenbrune og gjennomstekte. Vil du være helt sikker på at de faktisk er gjennomstekte, kan du stikke et steketermometer midt i på slutten av steketiden. Brødene er ferdige når de har fått en kjernetemperatur på 99 grader.

La brødene avkjøles på en bakerist! Så er det bare å glede seg til de blir kalde nok til at du kan skjære av første skive 😉

4 kommentarer til “Saftig julekake med rosiner”

  1. Det er mange gjærdeigoppskrifter som sier at smøret anbefales eltet i til slutt. Kan vi bruke flytende smør?

    • Hvis du vil bruke smeltet smør, må du tilsette det i starten, sammen med alle de andre ingrediensene. Det blir godt det også, men deigen blir ekstra god når du tilsetter meierismør i terninger på slutten av eltingen. Den ferdige baksten blir også luftigere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon