Lussesnurrer!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lussesnurrer!

I år går jeg for både lussekatter og lussesnurrer! Lussesnurrer er en aldeles ny tradisjon, men den er garantert kommet for å bli. For denne versjonen er rett og slett veldig god!

For å få en knallgul deig, bruker jeg både safran og gurkemeie. Jeg synes jeg må bruke for mye safran hvis jeg bare skal bruke det – og da blir det for mye safransmak etter min mening. Kombinasjonen, derimot, er aldeles strålende.

Oppskriften er en litt omarbeidet versjon av Morten Schakenda – bakeren i Lom – sin bolleoppskrift.

God bakst!

Lussesnurrer!

Oppskrift på lussesnurrer
20 stykker

Deig
1-2 g safran + 2 ss kokende vann
750 g hvetemel
3 ¾ dl H-melk
1 egg
50 g gjær, gjerne den røde typen
100 g sukker
5 g gurkemeie
120 g smør
1 egg og 2 ss melk til pensling
25 g til topping

Fyll
150 g mykt smør
200 g melis
3 ts kanel
2 ss lys sirup

Ha alle ingrediensene til deigen, unntatt smøret i en miksebolle. Bruker du safran heller du 2 ss kokende vann over den og lar den ligge i noen minutter før du har det i deigen. Fordi deigen skal elte så lenge, bruker jeg kald melk og kalde egg. Og jeg trenger heller ikke å røre ut gjæren i væsken først. Det er bare å smuldre den rett i deigen. Når en deig eltes, vil det naturlig skapes varme i deigen.

Sett miksmasteren på den laveste hastigheten og elt deigen i 15 minutter. I mellomtiden deler du opp smøret i terninger. Smøret kan gjerne også være kaldt. Tilsett det i miksebollen, litt etter litt og elt deigen videre i 15 minutter.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar rundt 1 ½ time.

Mens den hever, kan du lage klart fyllet. Det rører du rett og slett bare sammen til du får et helt jevnt og glatt fyll.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna deigen sammen en gang eller to før du kjevler den ut til en firkant på ca. 75 x 50 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt litt mer mel på bordet.

Smør fyllet jevnt utover. Jeg bruker baksiden av en stekespade når jeg smører utover.

Rull deigen sammen til en fast pølse. Rull fra langside til langside. Bruk en kvass kniv til p skjære passe skiver av pølsen. Fordel dem utover to bakepapirkledde stekebrett og la dem etterheve i ca. 45 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Like før du skal steke lussesnurrene, pisker du lett sammen egget og melken og pensler rundt det hele. Hakk opp hasselnøttene og dryss over.

 

Stek lussesnurrene i ca. 12 minutter. Pass på for det går fort fra passe gyllent til brent.

La lussesnurrene avkjøles på en bakerist.

Lussesnurrer! Lussesnurrer! Lussesnurrer! Lussesnurrer!

God bakst!

 

 

2 kommentarer til “Lussesnurrer!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon