Sukkerboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 15 minutter + avkjøling

Porsjoner: 15

Sukkerboller

Jeg sier bare: YES! Disse sukkerbollene – eller sugar buns – er livsfarlig gode!

Du må glemme all fornuft i hodet når du lager dem, for det er så store mengder med sukker og smør at du nesten må spørre deg om dette kan stemme, og det er nettopp det du ikke må spørre deg selv om. Da kan det jo være at du kommer på å redusere litt av smøret eller sukkeret. Her er det bare å følge oppskriften, bake og kose seg og glede seg vilt til de nystekte bollene er kalde nok til at du kan smake!

Da vi var i Gøteborg tidligere i sommer, fikk jeg endelig gått på Mr Cake, som er bakeriet/restauranten til konditorene Roy Fares og Mattias Ljungberg. De har drevet i Stockholm noen år, og åpnet i Gøteborg i sommer. Jeg plukket med meg et eksemplar av de fleste ulike gjærbakstene som de hadde liggende i disken – her måtte det smakes og nytes – og den aller, aller beste var deres sugar bun. Det er, uten tvil, den beste gjærbaksten jeg har smakt i mitt liv!

Nå har jeg laget min egen versjon. Og denne blir luftig som en godværssky, har en smørsmak som – etter min mening – er helt smashing god og er overstrødd av knasende sukker! Du skjønner at dette blir en suksess.

Dette blir en forholdsvis løs deig, men den er veldig smidig og god å jobbe med allikevel, så du trenger ikke å tilsette mer mel enn det som står i oppskriften.

Bruk for all del meierismør i bollene!

Ingredienser

Deigen
600 g hvetemel, tipo 00
75 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
2 egg
3.75 dl h-melk
125 g smør kaldt

Toppingen
50 g smør
75 g finkornet sukker

Slik gjør du

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren vil bli helt innblandet i deigen.

Ha i eggene og melken og elt deigen på lav hastighet i 15-16 minutter. Skru opp hastigheten til nesten det høyeste de siste to minuttene av eltingen. Hold fast kjøkkenmaskinen så den ikke ramler av benken!

Del opp smøret i terninger og ha i deigen. Elt videre, da på lav hastighet igjen, i ca. 5 minutter til smøret er helt inkorporert i deigen. Sett på nesten full hastighet igjen det siste minuttet.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Ta tak i det ene hjørnet av deigen og brett det inn til midten, gjenta rundt det hele 3 ganger sånn at det blir 12 brettinger totalt. Nå vi du kjenne at deigen din samler seg og blir fast, samtidig som den er veldig myk å jobbe med. Du vil forhåpentligvis skjønne hva jeg mener når du står der med deigen foran deg.

Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 45 x 55 cm. Løft deigen innimellom og dryss på mer mel dersom det trengs. Og ta en pause eller to i kjevlingen dersom deigen føles trå å kjevle. Da må den bare hvile litt.

Du skal ha den bredeste siden av rektangelet mot deg. Skjær den i 15 strimler. Jeg synes det er enklest å rulle kjevlet bortover å bruke det som en linjal mens jeg skjærer med et pizzahjul.

Ta en strimmel og tvinn den. Du kan gjerne tvinne i begge ender – da i hver sin retning. Så skal du lage knute. Løft opp den ene enden og surr den rundt fingrene, minus tommeltotten, tre eller fire ganger før du tar enden og legger over fingertuppene og ned i knuten.

Legg over på to bakepapirkledde stekebrett. Gjenta med resten.

Dekk stekebrettene med kjøkkenklede og la dem heve i ca. 30 minutter. Skru samtidig på stekeovnen på 225 grader varmluft.

Stek bollene i 8-10 minutter. De skal bli gjennomstekte, men ikke alt for brune.

Mens bollene stekes, smelter du smøret til toppingen, har sukkeret på et fat og finner frem en bakepensel.

Når bollene er ferdige, og de er kalde nok til at du greier å ta i dem – jeg bruker engangsplasthansker når jeg holder på med dette – så pensler du én og én bolle med smøret før du dypper den i sukkeret.

Legg over på en bakerist for avkjøling.

Da er det bare å kose seg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon