Skillingsboller
De lærde strides om hvordan man skal spise skillingsboller; skal du starte ytterst på “hjulet” og dra av baksten etterhvert som du spiser eller skal du bare bite på? Jeg elsker å rive løs biter etterhvert som jeg spiser, men går ikke av veien for å glefse dem i meg heller. Ha ha ha!
Noe av det skumleste en matformidler kan gjøre, er å riske seg ut på tradisjonsoppskrifter og stedsbundne oppskrifter. Det er bestandig veldig mange meninger om hva som er rett og galt. Og så viser det seg ofte at det kan være mange delte meninger innad i klubben også. Skillingboller er Bergens svar på kanelsnurrer. Eller kanskje er det kanelsnurrene som fulgte etter skillingsbollene?
Skillingsboller har iallfall blitt bakt i Bergen i mange hundre år, og navnet kommer av prisen. De kostet en skilling per stykk.
Grunnlaget for gode skillingsboller, er en luftig, søt og god gjærdeig. Jeg bruker den samme oppskriften til skillingsbollene som jeg gjør når jeg baker vanlig hveteboller.
Og får å få den rette finishen på skillingsbollene må du være raus med sukkeret du drysser over før steking. Sånn er det bare med den saken!
Da er det bare å glede seg til herlig nystekt gjærbakst. Nam! God bakst til deg!

Ingredienser
500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
0.5 pk gjær
3.25 dl melk
75 g kaldt smør
Fyllet
100 g romtemperert smør
kanel
75 g sukker + til dryss etterpå
Slik baker du skillingsboller
Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.
Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7-8 minutter. Altså en eltetid på 17-18 minutter totalt.
Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.
Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kjevle den ut til en firkant på ca. 50 x 60 cm. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt litt mer mel under deigen.
Smør utover smøret før du fordeler sukker og kanel utover hele leiven. Rull den så stramt sammen til en pølse. Start fra den ene langsiden.
Del pølsen i 12 like tykke skiver. Det er ganske så genialt å bruke tanntråd til denne delingen. Før tanntråden under pølsen og halvveis knytt tråden sammen på oversiden. Da vil tråden gå gjennom deigen like fint som en varm kniv i smør.
Plasser skillingsbollene utover et bakepapirkledd stekebrett. Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la bollene etterheve i 20-25 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.
Når skillingsbollene er klare, drysser du et godt lag med sukker over dem før du setter brettet på nest nederste rille i stekeovnen og steker dem i 13-15 minutter.
La skillingsbollene avkjøles på en bakerist.
Kos deg!




