Pistasjknuter bakt med tangzhongmetoden

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 30 minutter

Porsjoner: 12

Pistasjknuter bakt med tangzhongmetoden

Er dere klare for en ny tanzhongoppskrift, folkens? Med garantert like saftig resultat som for disse tangzhongbollene, og akkurat like godt fyll som på denne pistasjkransen!

Jeg elsker kombinasjonen søt gjærbakst og dette pistasjfyllet som består av pistasjnøtter, melis og smør! Nam!

Du kan lese mer om tangzhongmetoden å bake med her! Kort fortalt lager du en jevning av mel og melk som du varmer opp til den tykner, og så elter du denne inn sammen med resten av deigen når jevningen har blitt avkjølt. Denne oppvarmingen styrker glutenet i melet og gjør at det greier å absorbere mer væske. Det betyr at vi kan tilsette mer væske i deigen og resultatet blir en saftigere bakst etterpå, og baksten holder seg saftigere lenger.

Ingredienser

Jevningen
50 g hvetemel
2.5 dl melk

Resten av deigen
450 g hvetemel
75 g sukker
0.5 pk gjær
0.5 ts kardemomme
0.5 ts salt
1.5 dl melk 1,25 dl + 0.25 dl i elteprosessen
75 g smør kjøleskapskaldt
1 egg til pensling

Pistasjfyllet
125 g usaltede pistasjnøtter
75 g melis
75 g smør romtemperert

Kremostglasuren
50 g kremost, naturell romtemperert
25 g melis
1 ts sitronsaft

Slik gjør du

Ha hvetemelet og melken til jevningen i en kasserolle og varm det opp til det tykner. Rør godt i bunnen hele tiden. Hell jevningen over i en skål og sett den til avkjøling. Den kan stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

Ha alle ingrediensene til deigen, inkludert jevningen – minus smøret – i en bakebolle og elt deigen på laveste hastighet i 12-14 minutter. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett oppi bakebollen. Jeg så at jeg kunne ha enda litt mer melk i deigen, så jeg tilsatte ¼ dl til.

Del smøret i terninger og ha i bollen og elt videre til smøret er godt innarbeidet i deigen, 4-5 minutter. Skru opp tempoet på eltekroken de siste 2 minuttene.

Dekk bollen med et lokk og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Ha pistasjnøttene i en matprosessor sammen med melisen og kjør knivene rundt til det er helt opphakket. Ha i smøret og kjør rundt til det er godt sammenblandet. Sett det til side.

Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang eller to før du kjevler den ut til et rektangel på ca. 45 cm x 35 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Smør fyllet jevnt utover det hele før du bretter deigen i to. Brett langsidene mot hverandre. Så kjevler du ut deigen til den blir like stor igjen, altså ca. 45 x 35 cm. Husk å løfte på deigen nå også for å sjekke at den ikke setter seg fast.

Løft litt på deigen for å få den så kvadratisk som mulig før du skjærer den i 12 like brede strimler – skjær fra den ene langsiden. Så skjærer du et snitt midt i hver av strimlene, men la den sitte sammen på toppen. Flett (eller snurr heter det egentlig når det er to og ikke tre strimler) de to strimlene – som altså sitter sammen –  sammen før du knyter til en knute.

Hold strimmelen mellom tommelen og pekefinger. Snurr den så rundt tuppene på pekefinger, langfinger og ringfinger to og en halv gang – til enden kommer på baksiden av langfinger. Så fester du enden inni knuten. Prøv med en hyssing en gang hvis du synes det høres innviklet ut. Du kan bare knyte strimmelen sammen til en vanlig knute eller snurre den sammen også. Det går aldeles bra.

Legg knutene over på et bakepapirkledd stekebrett, dekk dem med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Pisk egget lett sammen og pensle pistasjknutene før du steker dem i 12-15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Rør sammen kremosten og melisen til en klumpfri røre. Smak til med sitronsaften. Fordel den over pistasjknutene.

God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon