Hjemmelagd jordbærsyltetøy

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hjemmelagd jordbærsyltetøy

Som en hver annen nordmann med vett og forstand elsker jeg de norske jordbærene og spiser så mye som jeg overhode greier. Og for å beholde sommerfølelsen utover høsten og vinteren også, lager jeg massevis av deilig jordbærsyltetøy. Det aller meste rører jeg sammen og putter i fryseren. Men noen glass med kokt syltetøy er også godt. Her går du min oppskrift på begge deler.

Sørg for å bruke faste, fine bær når du sylter og rører syltetøy. Er de våte og vassne, passer de bedre til koking enn røring.

Rørte jordbær

2 kg jordbær
1 pose frysepulver
500 g sukker

Rens jordbærene og fjern hamsen. Del dem i mindre biter. Vil du ha et litt tykt syltetøy, kan du mose halvparten av bærene med en stavmikser eller i en food processor mens du bare rører den andre delen. Det bruker jeg ofte å gjøre.

Bland sammen frysepulver og sukker og ha det oppi sammen med bærene. Rør godt til alt sukkeret er oppløst. Det er best å bruke helt finkornet sukker når du rører sammen som dette. Ha syltetøyet i beger og putt dem oppi fryseren. Opptint syltetøy holder seg i kjøleskapet i 4-5 dager.

Kokt jordbærsyltetøy

tette syltetøyglass
2 kg jordbær
1 pose syltepulver
500 g sukker
evt. 1 vaniljestang

Det er litt mer bestemor over det kokte jordbærsyltetøyet, men det meste av det som kom fra bestemor var jo godt! Kunsten er å ikke koke det for lenge, da blir det tamt i både smak og farge.

Først må du sterilisere glassene og strikkene. Ha dem opp i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem så inn i stekeovnen, på 100 grader, og la dem ligge der til du skal bruke dem. Det er viktig å ikke borti strikkene og toppene av glassene med fingrene slik at det kommer bakterier på dem.

Ta av hamsen og del opp jordbærene og ha dem opp i en kasserolle. La det koke opp. Ha så i syltepulveret. La det småkoke i 2 minutter, ikke mer. Bruk en skje til å ta av skummet som danner seg på toppen. Ta kasserollen av plata og tilsett sukkeret og en vaniljestang, hvis du ønsker å bruke det. Snitt opp stangen før du har den i. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Ta ut vaniljestangen, tørk av den og ha den i ett glass med sukker. Så kan du bruke den senere også. Ha syltetøyet så forsiktig over i de steriliserte glassene. Hvis du søler på kanten må du tørke godt av før du fester lokket.

La glassene stå på hodet til de har blitt kalde. Settes så kaldt i kjøleskapet eller en kald kjeller.

Hjemmelagd jordbærsyltetøy

God sylting!

 

 

30 kommentarer til “Hjemmelagd jordbærsyltetøy”

 1. Takk for flott oppskrift på rørte jordbær – prøvde å lage dette selv for første gang i kveld og det smakte helt nydelig 🙂 Selv den kresne sønnen synes den var god – han som bare liker farmor sine rørte jordbær.

 2. Hei, ser at i den oppskriften på kokt syltetøy står det “ta ut vaniljestangen”. Men når skal den tilsettes? Står heller ikke med på ingrediensliste….

  • Her må det tydeligvis en liten opprydning til, Sari 🙂 Ha den i på starten av kokingen. Det går også veldig fint å lage syltetøyet uten vaniljestangen.

 3. hei fru timian, prøvde din oppskrift på rørt jordbærsyltetøy. nyyydelig 🙂 tusen takk for ei fin oppskrift.

  Hilsen Cicilie fra Trøndelag

 4. Heisan, har nettopp most en hel masse jordbær har aldri gjort dette før og hadde oppi certo syltepulver uten at bærene var kokt på forhånd..:((leste dette etterpå på baksiden av certo-pakken lure meg)meningen var jo at syltetøyet skulle bli tykkere. Går dette an eller har eg ødelagt hele greia???

  God sommar:)

  • Hei Grethe!
   Det tror jeg skal gå bra. Jeg har ikke prøvd det, men antar at det går bra med en liten koking. Jordbærsyltetøy skal jo ikke koke veldig lenge samme hva. 🙂

 5. Hei Marit 🙂
  Tusen takk for svar:), det gikk faktisk fint uten koking. Syltetøyet ble passe tykt og brukte agavesirup som søtning i tillegg til certo. Syltetøyet har i hvertfall fått bein å gå på. Når tror jeg at jeg rett og slett kjøper mer bær og lager mer for dette var gøy:)….ønsker deg en fortsatt fin sommer!

 6. Hei

  Jeg skal fryse rørt jordbærsyltetøy på glass, IKKE plast, men må glassene kokes først da? Dette finner jeg ingenting om noe sted. Hadde blitt veldig glad for svar.

  • Hei Britt! Så lenge som det skal fryses, trengs det ikke å kokes. Vær bare oppmerksom på at glass kan bli litt mer skjøre i fryseboksen. 🙂

 7. Hei! På ingredienslista til kokt syltetøy står det syltepulver, men i fremgangsmåten står det «ha i frysepulveret». Jeg forsøker å lære meg forskjellen på syltepulver og frysepulver, så dette gjorde det bare mer forvirrende..
  Frysepulver skal brukes i kaldrørte bær sol skal fryses? Og syltepulver i kokt syltetøy?

  • Hei Hanna! Beklager så mye. Det skal stå syltepulver i det kokte og frysepulver i det rørte. Jeg skal rette opp i oppskriften med en gang 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon