Mammas hveteboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer og 30 minutter

Porsjoner: 20

Mammas hveteboller

Jeg har den perfekte bolleoppskriften! Den er opprinnelig fra mamma. Og det fine med den er at bollene alltid blir vellykket! Av alle oppskrifter jeg har hatt på trykk i bøker, aviser og magasin, er det ingen jeg jeg har fått flere tilbakemeldinger på enn denne. Jeg har fått uttallige mailer, telefoner og sirlig håndskrevne brev fra stort sett damer, men også noen menn, om at bakelivet deres endelig er reddet. At de etter veldig mange forsøk endelig greier å få luftig og god gjærbakst. Så når jeg skriver at dette er verdens beste boller, har jeg mange som er enig med meg i akkurat det.

Disse bollene har jeg bakt sammen med mamma hundrevis av ganger helt fra jeg var bitteliten. Det er en ting jeg har gjort hver eneste gang, og det er å ta minst en bolle – så snart den er kald nok til at jeg kan holde den skikkelig – grave ut innmaten og spise den, fylle hullet med godt hjemmelaget syltetøy og fortsette å spise. Det at syltetøyet renner nedover haken og genseren er en del av sjarmen.

Denne oppskriften gir 20 boller. Jeg lager alltid dobbel porsjon. Det tar ikke noe lengre tid, og gir dobbel glede! Bollene som blir til overs, legger du i en frysepose og putter i fryseren. Tines i stekovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.

I de siste årene har jeg gått over til en litt annen fremgangsmåte når jeg baker bollene, nemlig at jeg elter inn smøret på slutten av eltingen. Klikk deg inn her for å komme til oppskriften på DE ALLER BESTE HVETEBOLLENE!

Ingredienser

Bolledeigen

100 g smør
550 g hvetemel
90 g sukker
0.5 ts bakepulver
1 ts kardemomme
0.25 ts salt
3.5 dl melk, ca. 25 grader
1 pk gjær
75 g rosiner
egg, til pensling

Slik gjør du

Smuldre smøret i melet. Det kan gjøres for hånd eller i en food processor. Bland i resten av det tørre. Fersk gjær kan smuldrer du opp og har i sammen med det tørre.

Mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet, tilsetter du væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen til alt melet et godt innarbeidet og deigen begynner å slippe bollen så vidt. Det tar ca. 10 minutter. Øk gjerne hastigheten litt de siste minuttene. Dette er en forholdsvis løs deig, men den bruker å samle seg fint når den blir eltet godt nok.

Dekk bollen med et bakeklede eller plastfolie og sett den på et lunt sted til heving. Den skal heve til den har blitt omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 45 minutter.

Ha litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over.

Kna inn rosinene. Rull ut 20 boller og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Etterhev bollene i 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen 10−12 minutter.

Avkjøles på rist.

2 kommentarer til “Mammas hveteboller”

  1. Fantastisk deig å jobbe med😁👍
    Spent på å smake når de er ferdige🙏
    Byttet ut litt av melken med fløte, og litt av sukkeret med brunt sukker. Vant til poser fra butikken, men nå er det andre boller👏😄
    Takk for flott oppskrift 🥰

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon