Semlor! Har du prøvd ut svenskenes fastelavnsboller? Mmmm! De er kjempegode! Vi snakker hveteboller, mandelfyll og mykt pisket krem.

Det er nemlig fyllet som skiller svenskenes fastelavnsboller fra våre her hjemme. For der vi fyller bollene med syltetøy og pisket krem, kjører svenskene på med mandelmasse. Og for å få plass til masse mandelfyll, lager de en skikkelig grop midt i bollen før mandelmassen has i. NAM!

Her finner du mine beste fastelavnsboller!

Og her finner du trønderske fastelavnsboller – laup!

Her er det bare å finne frem bakebollen og sette i gang med bakingen! Så kan du jo lage semlor av halvparten av bollene og norske fastelavnsboller av den andre halvparten. 

God bakst til deg!

Semlor

til 20 boller

Bolledeigen
750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær, tørr eller fersk, gjerne rød type
4 ¾ dl melk, ca. 25 grader
(1 ts kardemomme – om du bruker det)
100 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Mandelfyllet
300 g mandler
150 g melis
ca. 1 dl kokende vann

3 dl kremfløte til kremen
litt melis til servering

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og safran i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk bollene med plastfolie eller et klede og la de heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettet på nest nederste rille. Stek bollene i ca. 12 minutter.

La de avkjøles på en bakerist.

Til mandelfyllet har du mandlene og melisen i en matprosessor eller blender og kjører rundt til det er helt smulete. Kok opp vannet og tilsett nok til at du får en løs, men ikke rennende, mandelmasse.

Når ting er klart for servering, pisker du kremfløten til krem. Den skal være fast nok til at den topper seg, men fremdeles forholdsvis løs i konsistensen.

Skjær av en trekant av lokket på bollene. Skjær litt nedover sånn at du får med litt av selve bollen også sånn at det blir et lite hull der du kan fylle mandelfyll.

Fyll gropen med mandelfyll før du har på kremen og plasserer bollelokket på toppen. Dryss med litt melis til slutt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *