Semlor

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 15 minutter + avkjøling

Porsjoner: 20

Semlor

Semlor! Har du prøvd ut svenskenes fastelavnsboller? Mmmm! De er kjempegode! Vi snakker hveteboller, mandelfyll og mykt pisket krem.

Det er nemlig fyllet som skiller svenskenes fastelavnsboller fra våre her hjemme. For der vi fyller bollene med syltetøy og pisket krem, kjører svenskene på med mandelmasse. Og for å få plass til masse mandelfyll, lager de en skikkelig grop midt i bollen før mandelmassen has i. NAM!

Her finner du mine beste fastelavnsboller!

Og her finner du trønderske fastelavnsboller – laup!

Her er det bare å finne frem bakebollen og sette i gang med bakingen! Så kan du jo lage semlor av halvparten av bollene og norske fastelavnsboller av den andre halvparten. 

God bakst til deg!

Ingredienser

Bolledeigen
750 g hvetemel
100 g sukker
0.5 ts salt
1 pk gjær
4.75 dl melk
1 ts kardemomme
100 g smør kjøleskapskaldt
1 egg til pensling

Mandelfyllet
300 g mandler
150 g melis
1 dl kokende vann

Til servering
3 dl kremfløte
melis

Slik gjør du

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og kardemomme (om du bruker det) i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk bollene med plastfolie eller et klede og la de heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettet på nest nederste rille. Stek bollene i ca. 12 minutter.

La de avkjøles på en bakerist.

Til mandelfyllet har du mandlene og melisen i en matprosessor eller blender og kjører rundt til det er helt smulete. Kok opp vannet og tilsett nok til at du får en løs, men ikke rennende, mandelmasse.

Når ting er klart for servering, pisker du kremfløten til krem. Den skal være fast nok til at den topper seg, men fremdeles forholdsvis løs i konsistensen.

Skjær av en trekant av lokket på bollene. Skjær litt nedover sånn at du får med litt av selve bollen også sånn at det blir et lite hull der du kan fylle mandelfyll.

Fyll gropen med mandelfyll før du har på kremen og plasserer bollelokket på toppen. Dryss med litt melis til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon