Semlor! Svenske fastelavnsboller!

Det er fyllet som skiller svenskenes fastelavnsboller fra våre her hjemme. For der vi fyller bollene med syltetøy og krem, kjører svenskene på med mandelmasse. Og for å få plass til masse fyll, graver de en skikkelig grop midt i bollen før mandelmassen has i. NAM!

Her finner du mine beste fastelavnsboller!

Og her finner du trønderske fastelavnsboller – laup!

Du kan sikkert bruke ferdigkjøpt mandelmasse, men den bruker å være litt hard og tørr, og hvis du har en matprosessor eller blender, lager du din egen mandelmasse på 2 minutter.

God bakst til deg!

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
¼ ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr, gjerne rød type
3 ¼ dl melk, ca. 25 grader
75 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Mandelfyllet
300 g mandler
150 g melis
1 ½ dl melk

3 dl kremfløte

Ha hvetemel, sukker, salt, gjær og safran i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes så lenge at gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta omlag 1 time.

Dryss et løvtynt lag med mel på bordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk bollene med plastfolie eller et klede og la de heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettet på nest nederste rille. Stek bollene i ca. 12 minutter.

La de avkjøles på en bakerist.

Til mandelfyllet har du mandlene og melisen i en matprosessor eller blender og kjører rundt til det er helt smulete. Ha i mesteparten av melken og kjør rundt. Tilpass væskemengden slik at du får en løs, men ikke rennende, mandelmasse.

Når ting er klart for servering, pisker du kremfløten til krem. Den skal være fast nok til at den topper seg, men fremdeles forholdsvis løs i konsistensen.

Skjær av lokket på bollene og grav ut litt av fyllet midt i bollen. Det får enten være smaksprøver til kokken eller du kan tørke dem og lage kjempegod smuldretopping for desserter.

Fyll gropen med mandelfyll før du har på kremen og plasserer bollelokket på toppen. Dryss med litt melis til slutt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *