Det er mange myter og lengender rundt Luciafeiringen og utdelingen av disse gyllengule og duftende lussekattene.

Svenskene har hatt sine Luciatradisjoner og feiret skytshelgenen Santa Lucia med lange hvite kjoler og lys i håret 13. desember helt siden 1800-tallet. Selv om feiringen ikke er like utbredt i Norge, står tusenvis av småbarnsforeldre opp ekstra tidlig denne dagen for å se sine håpefulle gå Luciatog i landets barnehager.

Det er Morten Schakenda – Bakeren i Lom – sin bolleoppskrift jeg bruker til årets lussekatter. Jeg har gjort noen små endringer fra originalen.

Når du skal bruke rosiner i bakst, både i kaker og gjærdeig, er det lurt å legge dem i bløt i varmt en stund før du tilsetter dem i bakverket. Da får du mye saftigere og bedre rosiner i den ferdige baksten.

PS! Dette er en ganske stor deig! Sjekk etter hvor mye deig kjøkkenmaskinen din tåler å elte. For mange «vanlige» bordmodeller blir deigen for tung om du bruker mer enn 1 kg mel. Da bare deler du alt på 3 og ganger med 2, (du kan bruke 1 egg da).

Gyllengule lussekatter

Dette trenger du for å lage ca. 25 forholdsvis store lussekatter
1 ½ kg hvetemel
7 ½ dl H-melk
2 medium egg
50 g gjær
225 g sukker
5 g gurkemeie eller 1-2 g safran
1 ts salt
225 g smør
rosiner
egg til pensling

Ha alle ingrediensene, unntatt smøret i en miksebolle. Bruker du safran heller du 2 ss kokende vann over den og lar den ligge i noen minutter før du har det i deigen. Fordi deigen skal elte så lenge, bruker jeg kald melk og kalde egg. Og jeg trenger heller ikke å røre ut gjæren i væsken først. Det er bare å smuldre den rett i deigen. Når en deig eltes, vil det naturlig skapes varme i deigen.

Sett miksmasteren på den laveste hastigheten og elt deigen i 15 minutter. I mellomtiden deler du opp smøret i terninger. Smøret kan gjerne også være kaldt. Tilsett det i miksebollen, litt etter litt og elt deigen videre i 15 minutter.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer. Legg rosinene i en bolle og hell over varmt vann.

Gyllengule lussekatter

Hvelv deigen over på et bakebord. Brett den sammen en gang før du deler den i like store deler. Her lager jeg forholdsvis store lussekatter, som hver veier 125 gram. Da blir det 23 katter.

Gyllengule lussekatter

Form lussekattene i ulike mønster; lussekatter, julegris, gutt, gullvogn, prestens hår, syvhullskringle og lilje er eksemplarene du kan se på bildene. Stikk rosiner i deigen for å pynte.

Legg lussekattene over på bakepapirkledde stekebrett og sett dem til heving i ca. 1 time. Dekk dem med plastfolie.

Sett stekeovnen på 200 grader. Har du dampovn eller kombidamper, bruker du den på 25 % damp. Pensle lussekattene med et sammenpisket egg og stek dem i ca. 15 minutter.

La dem avkjøles på en bakerist.

Gyllengule lussekatter

Prestens hår

Gyllengule lussekatter

Julegris

Gyllengule lussekatter

Gullvogn

Gyllengule lussekatter Gyllengule lussekatter

God luciafeiring!

 

PS! Da jeg rydda i fryseren her i høst, fant jeg en pose med lussekatter fra i fjor, og de smakte aldeles fabelaktige også i september!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei:-)
    Elevane mine skal bake lussekattar i morgon, og eg skal lage deiga i dag. Korleis ville du gjort det? Ville du laga den akkurat slik du har beskrive det over, og så sett deiga i kjøleskap over natta? 🙂

  2. Hei! Takk for god oppskrift! Veldig godt forklart og det ble fantastisk gode lussekatter. Jeg brukte 90 g deig pr lussekatt og syns de ble store. Fikk 32 lussekatter totalt. Denne oppskrifta skal jeg spare på 😊

  3. Hei! Hvis jeg skal bake til en som ikke tåler melk/smør…..hva er det lurt å erstatte dette med?
    MVH
    Anne-Lise

    • Hvis det er laktosen du vil unngå, kan du kjøpe laktosefri melk og smør. Tror det er Melange som har en laktosefri margarin som du ken bruke. Lykke til!

    • Ja, det er nok en litt for stor deig til en vanlig Kenwood. Nå vet ikke jeg hvilke kjøkkenmaskin du har, men for mange «vanlige» bordmodeller passer det nok med ca 1 kg mel totalt. Jeg kan skrive det inn i oppskriften også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *