Påskeboller

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Påskeboller

Ikke mange dager igjen til påske, folkens! Jeg tenkte jeg skulle komme med en ny påskeoppskrift hver dag fremover nå for riktig å komme i stemning. Dagens oppskrift er påskeboller. Ikke så vanlige her i Norge – jeg har i hvertfall ikke sett dem i salg mange steder. Da jeg var i England forrige uke, så jeg dem i alle matvarebutikkene jeg var innom. Og jeg var inne i ganske mange i løpet av 3 knappe døgn! Her tror jeg de for det meste blir kalt korsboller – cross-buns.

Det spesielle med disse bollene er at du lager et kors midt over på toppen. Veldig gode. Og enkle å lage.

Påskeboller

Dette trenger du til 24 boller
1 kg hvetemel
150 g smør, romtemperert
4 1/2 dl vann, 37 grader
30 g gjær
2 egg
1 ts salt
saft og skall av 1/2 sitron
100 g rosiner, eller annen tørket frukt
3 ss hvetemel
2 ss vann
3 ss sirup

Ha mesteparten av melet i en bakebolle eller i hurtigmikseren. Smuldre inn smøret. Rør ut gjæren i vannet og ha i. Pisk sammen eggene lett før du også helle dem opp i bakebollen sammen med saltet og sitronen. Elt alt sammen til du får en glatt og fin deig. Porsjoner ut resten av melet til deigen blir passe fast. Det er den rett før den slipper bollen. Ikke elt lenger enn du må, da risikerer du at bollene dine blir seige. Og det vil du jo ikke.

Dekk til bakebollen med et kjøkkenklede og la deigen heve til den har fått dobbelt størrelse. Det tar ca. 1 time.

Ha litt mel på bakebordet og hvelv deigen over. Strø over rosinene eller annen tørket frukt, og kna det lett inn i deigen. Del opp deigen slik at du får 24 like store deler. Rull dem ut til boller og sett dem over på en stekeplate som du har dekket med bakepapir. Bruk en flat hånd og klem bollene halvveis flate. Ta så en skarp kniv og skjær et kryss i bollene. Dekk stekeplatene med kjøkkenklede igjen og sett bollene til etterheving i 30 – 40 minutter.

Mens bollene hever blander du sammen de 3 ss hvetemel og vannet til du får en røre som er litt tykkere enn en pannekakerøre. Sett ovnen på 240 grader.

Når bollene er ferdig hevet skal det være et stort kryss i dem. Fyll så krysset med røren du akkurat har laget. Stekes i ca. 10 minutter litt lenger ned enn midten av ovnen.

Varm opp sirupen slik at den blir tyntflytende. Har du microbølgeovn kan du gjerne bruke den til det. Når bollene er ferdigstekte legger du dem over på en rist. Så pensler du et tynt lag med flytende sirup over bollene. Og så spiser du.

 

2 kommentarer til “Påskeboller”

  1. Hvem spiser all den gode maten du lager? Hjemmet ditt må være drømmestedet å bo??!! Inspirerende oppskrifter og apetittvekkende bilder!!!!
    God påske! Gleder oss til flere matopplevelser!
    Mvh Turid

    • Hei, hei!
      Her spiser vi mesteparten av maten jeg lager selv, men når jeg har matlagingsdager for foto – hvor jeg kanskje lager 7 middager på én dag – bruker jeg enten å invitere venner på mat eller ringe venner som kan komme å hente med seg mat hjem. Dessuten er svigerfar en ivrig restespiser 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon