Nybakt ute i ny drakt!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Nybakt ute i ny drakt!

Hipp, hurra! Den aller første kokeboka mi – Nybakt – er ute i nytt opplag og billigversjon! Jeg er riktig så stolt av at en bok som første gang ble utgitt i 2004 fremdeles er så aktuell at den kan gis ut! Så kan jeg jo se at jeg har blitt flinkere til å legge opp maten og gjøre matbildene finere i årene som har gått etter at denne boka ble utgitt, men oppskriftene – se de er fremdeles akkurat like gode!

Nybakt ute i ny drakt!

Jeg må si noen ord om bolleoppskriften som jeg har i denne boka. Det er egentlig ikke min oppskrift, men mammas (noe som også står i boka), og dette er definitivt den oppskriften jeg har fått flest tilbakemeldinger på av alle opprksifter jeg har hatt på trykk. Jeg tror nesten at disse bollene har reddet ekteskap en gang eller to. Det som iallfall er sikkert, er at veldig mange som bestandig har hatt problemer med å få vellykket gjærbakst får helt perfekt luftige boller når de følger denne oppskriften. Har du også lyst til å bake perfekte boller? Her er oppskriften:

Dette trenger du til 20 boller 

100 g smør, romtemperert
ca. 550 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
¼ ts salt
3 ½ dl melk
50 g gjær
rosiner

Jeg bruker alltid meierismør og ikke margarin når jeg baker søt gjærdeig. Jeg synes det gir en ekstra god fylde og smak. Dessuten bruker jeg å smuldre smøret i stedet for å smelte det. Deigen har lettere for å bli mindre luftig om du smelter smøret.

Smuldre smøret i 3/4 av melet. Bland i resten av det tørre. Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren i den. Bland alt godt. Søt gjærdeig skal ikke eltes for lenge, da risikerer du at det ferdige resultatet blir seigt. Tilsett nok mel til at deigen akkurat løsner fra bollen. Ha i bare litt mel av gangen slik at deigen ikke blir for fast.

Du bestemmer selv om du vil gjøre dette for hånd eller bruke en kjøkkenmaskin. Resultatet blir det samme. Fordelen med å bruke hendene er at du får en mye bedre følelse med hvordan deigen oppfører seg, og hvordan den skal kjennes ut for å ha den rette konsistensen.

Dekk bollen med et klede. Hev deigen til dobbelt størrelse. Det tar 30-40 minutter. Deigen skal stå lunt. Pass på at den ikke står i trekk.

Ha litt mel på bakebordet og slå ut deigen. Elt den litt. Tilsett rosiner dersom du liker det. Personlig synes jeg bollene smaker ti ganger så godt med noen saftige rosiner inni. Del deigen i to, rull hver del ut til en pølse og del den i 10 emner. Rull ut boller og legg dem på bakepapir på stekeplate.

Etterhev bollene i ca. 20 minutter under et klede. Pensle dem med sammenpisket egg og stek dem midt i ovnen på 225 grader i 10-12 minutter.

Avkjøles på rist. Hvis ikke blir de klamme og ekle.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer til “Nybakt ute i ny drakt!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon