I helga har det vært markedsdager her i Rakkestad og på lørdagen lagde jeg 5 ulike småmatretter basert på lokale råvarer fra Østfold. Østfold er faktisk ett av de fylkene som har størst matproduksjon. Beklageligvis er ikke det bestandig like lett for oss vanlige forbrukere å oppdage i butikkene. Men, jeg tenker at så lenge det er mulig å kjøpe råvarer som du vet har hatt kort reisevei, er det lurt! Da kjenner du litt bedre til opphavet. Her i Rakkestad er vi så heldige at vi har kjøttforedler Brødr. Ringstad og de har et stort fokus på å bruke gode, lokale leverandører. Her kan du se de nye, flotte hjemmesidene deres. Jeg brukte derfor både storfekjøttet Blonde d’Aquitaine (som er utrolig mørt og godt), lokal svinefilet og spekeskinken som de lager. Jeg brukte dessuten elgwursten som de lager og det mest lokale som går an å oppdrive her i Rakkestad – kvernet elgkjøtt! Det lagde jeg skikkelig gode elgboller i tomatsaus av.

Småmat med lokale råvarer

Kunsten når du skal lage småmat til et helt selskap er å skrive lister! Lister over alt som skal lages. Lister over alt som skal kjøpes inn og lister over når de ulike tingene kan lages. Alt som kan lages nesten ferdig i god tid før gjestene kommer, gjerne dagen før, er kjekt å få gjort unna.

Småmat med lokale råvarer

Adrian har spikret fin urtekasse til meg. Den måtte med på scenen.

Småmat med lokale råvarer

Elgboller i tomatsaus

250-300 g elgkjøtt i mindre biter
150 g bacon
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
noen grener timian
1 egg
salt
pepper
olje og smør til steking

Ha elgkjøttet, baconskivene, løk og krydderurter i en foor processor og kjør til alt er opphakket. Ha i resten av ingrediensene og kjør det sammen. Væt fingrene og rull små kjøttboller. Stek dem til de blir gyllenbrune i en blanding av smør og olje. De trenger ikke å bli gjennomstekt.

Tomatsausen
1 boks hermetiske tomater, hakket
1 glass hvitvin
1 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
2–3 grener timian
1 laurbærblad
salt
pepper

Ha alle ingrediensene til tomatsausen i en kasserolle og kok opp. Ha i kjøttbollene og la det koke i ca. 30 minutter. Smak til med salt og pepper.

Jeg bare satte en ildfast form på grillen og puttet alt oppi der, så fikk det putre på grillen mens jeg lagde ferdig resten av maten. Jeg tror kanskje jeg må jobbe for at Brødr. Ringstad starter produksjon av disse elgbollene. Både Kjell Ringstad (sjefen sjøl) og jeg var enige om at disse gjerne kan produseres i større skala.

Småmat med lokale råvarer

En fin gjeng kom for å se og smake på lokalmaten.

Småmat med lokale råvarer

Grillspyd med svinefilet på flatbrød og ostekrem
400 g svin indre- eller ytrefilet, skjæres i strimler
1 dl olivenolje
1 sitron, i skiver
2 fedd hvitløk, knust
3 grener persille, finhakket
3 grener timian
salt
pepper
tynne knekkebrød – se oppskrift her
salatblader
ostekrem (fra agurkenretten litt lenger ned)

Mariner kjøttet i resten av ingrediensene i noen timer. Træ dem på grillspyd. Grilles i ca. 10 minutter. Brekk opp passe biter av knekkebrødene og legg på et salatblad. Så litt ostekrem. Så legger du grillspydet på toppen.

Små munnfuller av oksekjøtt
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, knust
1 rød chili, finhakket
1 ts paprikapulver
saft av 1 sitron
10 strå gressløk, opphakket
2 ss finhakket løpstikke eller persille
500 g entrecôte fra Blonde d’aqiutaine eller annet mørt oksekjøtt

Legg grillspyd i vann i minst 30 minutter. Bland alle ingrediensene. Del kjøttet i terninger og træ på spyd. Grilles i noen minutter på hver side.

Småmat med lokale råvarer

Elgpølse med ost og tomat
3 elgpølser, snittes og grilles
vellagret Norvegia, i terninger
cherrytomater, halve

Træ dem på spyd og server.

Småmat med lokale råvarer

Var ikke helt lett å få disse små spiddene til å stå rett opp og ned, men de var lette å få avsetning på etterpå.

Småmat med lokale råvarer

Agurk med spekeskinke og kremost

1 agurk
1 fedd hvitløk
50 g Philadelphiaost
50 g fetaost
50 g crème fraîche
nykvernet pepper
20 skiver spekeskinke

Del agurken i to og hul den ut med en teskje. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og bland den sammen med kremosten, feta, crème fraîche og pepper. Dersom spekeskinken er salt, trengs det kanskje ikke salt i. Del agurken i passe stykker. Fyll hulrommet med osteblandingen og dytt i en spekeksinkeskive.

Småmat med lokale råvarer

Når jeg var ferdig var det smaksprøver til alle og det tok ikke mange minuttene før alt var borte.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *