Helgrillet indrefilet med grønnsaker og tzatziki

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Helgrillet indrefilet med grønnsaker og tzatziki

Et stort og helgrillet kjøttstykke er virkelig et stykke luksus på en tallerken! Sommerfølelse er det også! Herlighet, dette er godt!

Det er noen ting som det er lurt å forholde seg til når man skal helgrille et stykke kjøtt – eller fisk for den del. For det første må du ta råvaren ut av kjøleskapet i god tid før du starter med grillingen. Et helt kjøttstykke kan være lurt å binde opp før du griller det. Litt avhengig av hvordan stykket ser ut, men det er iallfall greit at stykket er så jevnt tykt som mulig.

Grill så kjøttstykket over direkte varme – altså rett over flammene eller kullet – snu og vend det til det er gyllenbrunt rundt det hele. Så legger du det over på indirekte varme, stikker et steketermometer midt inni kjøttet og steker til det har nådd ønsket kjernetemperatur. Det er fint om grillen er rundt 175 grader  mens kjøttet grilles ferdig.

Husk at kjernetemperaturen på kjøttet vil øke med 2-4 grader, avhengig av hvor høy temperatur det er inne i grillen. Jo høyere temperatur i grillen, desto mer øker kjernetemperaturen mens kjøttet hviler.

Kjernetemperaturer for storfekjøtt
Rødt kjøtt: 55-60 grader
Rosa kjøtt: 60-65 grader
Gjennomstekt kjøtt: 65-70 grader

 

Oppskrift på helgrillet indrefilet av okse med grillede grønnsaker, knallgode poteter og tzatziki
til 6 personer

Indrefileten
1 kg indrefilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
noen timiangreiner
2 ss olivenolje

Knallgode poteter
10 nypoteter
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
¼ ts chilflak

Grillede grønnsaker
1 rødløk
1 gul paprika
1 rød paprika
½ squash
10-12 forholdsvis små sjampinjonger
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Tzatziki
1 agurk
½ ts salt
1 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron

Start med tzatzikiken.

Riv agurken på den grove siden av rivjernet og legg den over i en sil eller et dørslag. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med helt finhakket hvitløk og yoghurten.

Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Tørk kjøttstykket og skjær vekk hinner. Fordel salt, pepper og olje rundt stykket. Legg noen timiangreiner på kjøttet før du binder det opp. Legg det over på en skikkelig varm grill og grill det rundt det hele til det blir gyllenbrunt. Stikk så et steketermometer midt i kjøttet samtidig som du legger det over på indirekte varme. Stekes til ønsket kjerneteperatur – se skjema litt høyere opp i teksten. Husk at kjernetemperaturen vil øke noen grader når det hviler, så ønsker du er kjernetemperatur på 62 grader, kan du ta det ut av grillen og la det hvile i 15 minutter når kjernetemperaturen er 58-59 grader.

Vask potetene godt før du skjærer dem i ½ cm tykke skiver. Har du en stor grill, kan du lage alt på grillen. hvis ikke, kan du bruke stekeovnen til potetene. Stekeovnen kan stå på 225 grader varmluft. Bruker du grillen, starter du mens kjøttet stekes, så øker du varmen i grillen mens kjøttet hviler og steker dem ferdig. Fordel potetene i en langpanne eller aluminiumsform. Ha over olje og krydder og bland sammen. Stekes i ca. 20 minutter til potetene har gyllenbrune kanter og de er gjennomstekte.

Del rødløken i grove båter, paprikaene i mindre biter og squashen i skiver. Sjampinjongene kan du enten la være hele eller dele i to. Ha dem i en form og fordel over olje og krydder. Stek grønnsaken enten i stekeovnen eller på grillen i ca. 15 minutter.

 

2 kommentarer til “Helgrillet indrefilet med grønnsaker og tzatziki”

  1. Hei.
    Dette ser kjempegodt ut, og jeg håper å få testet det ut i løpet av sommeren!
    Men jeg har et spørsmål; du skriver øverst at det kan lønne seg å binde opp kjøttstykket slik at det blir jevnt tykt, og det gjør jeg vanligvis også – og i stekeovnen går det fint å benytte bomullstråd til dette. Men hva vil du foreslå hvis man skal grille over kullgrill? Bomullstråden vil vel brenne opp ganske raskt…..

    • Hei Tonje!
      Indrefileten du ser på bildet, er bundet opp med hyssing og den er grillet. Kjøttstykket ligger ikke over direkte varme så lenge, så det går bra. Du kan gjerne legge hyssingen i vann i noen minutter før du binder opp kjøttet med den. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon