Stekteguide til perfekt kjernetemperatur på alt du steker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Stekteguide til perfekt kjernetemperatur på alt du steker

Står du innimellom og drar deg i håret og lurer på hvor lenge du skal steke et kjøttstykke for å få det perfekt? Det gjør jeg!

Hadde jeg vært kokk hadde jeg sikkert husket de ulike kjernetemperaturene som gjelder for å få akkurat det stekeresultatet som jeg drømmer om, men det er jeg jo ikke, så da må jeg stole på jukselappene! Og takk og lov for dem! Nå har jeg laget en jukselapp som du gjerne kan printe ut og henge på veggen.

Om jeg ikke husker de ulike temperaturene, har jeg iallfall lært meg å bruke steketermometer når jeg steker både kjøtt og fisk. Ja, jeg bruker det på mye av gjærbaksten jeg steker også. For jeg har skjønt at det er bare når jeg bruker steketermometer at jeg har full kontroll på det ferdige resultatet.

Jeg greier iallfall ikke å kjenne på et kjøttstykke å si om det er 63 eller 70 grader midt inni – noe som er helt avgjørende for om jeg vil ha rødt, rosa eller gjennomstekt kjøtt.

De aller fleste moderne stekeovner har innebygd uttak til steketermometer, og da er det kjekt å bruke. Og om du ikke har det, får du kjøpt digitale steketermometer i alle jernvarebutikker og mange glassmagasiner. Da kan du ha displayet stående på kjøkkenbenken mens termometeret er stukket inn i kjøtt- eller fiskestykket.

Når jeg bruker steketermometer i gjærbakst, venter jeg med å stikke termometeret inn i baksten til det begynner å bli ferdig. Da er jeg sikker på at hullet jeg stikker ikke ødelegger for hevingen av gjærdeigen.

KJERNETEMPERATURER

Det er også viktig å huske på at kjernetemperaturen vil fortsette å stige noen grader – avhengig av hvor høy varme du hadde i stekeovnen. Jo høyere varme i stekeovnen, desto mer vil kjernetemperaturen øke etter at du tar ut det du steker.

PS! Jeg lar bestandig svinekjøtt, kylling og kalkun få minimum 70 grader, men jeg vet noen vil ha det litt mer rosa.  Og gjærbaksten lar jeg bestandig steke til ønsket kjernetemperatur. Der legger jeg ikke inn at den vil stige noen grader etter at jeg tar den ut.

Lykke til med all fremtidig steking – med full kontroll over resultatet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon