Supergodt og luftig eltefritt brød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergodt og luftig eltefritt brød

Har du en jerngryte, kasserolle eller en annet egnet form med lokk, er du ikke langt unna dette ultrasaftige og luftige brødet! Jeg elsker eltefrie brød! De er superenkle å lage. Jeg knota riktignok en del  den første gangen jeg lagde dem – bare så det er sagt – fordi jeg ikke hadde hatt nok mel i heveformen, men når jeg først fikk dreisen på det, ble de superenkle. De er dessuten supergode og fordi de ikke skal eltes, bare røres sammen i en bolle, gir de mindre oppvask enn vanlig brødbakst også.

Husk at du må røre sammen deigen kvelden før du har tenkt å steke dem!

Supergodt og luftig eltefritt brød

Dette trenger du til 3 eltefrie brød
350 fullkornshvetemel
300 g finmalt sammalt rugmel
1 kg hvetemel
30 g salt
6-7 g fersk gjær
1,4 l vann, ca 25 grader

Jeg bruker bestandig å røre samme slike deigen en eller gang i løpet av kvelden. Det spiller ingen rolle om klokka er 19 eller 23.

Ha alt melet i en stor bolle (bollen bør være 3 ganger så stor som deigen du rører sammen). Rør ut gjæren i vannet og ha det i. Rør sammen deigen til alt er blandet. Du skal ikke elte eller noen ting, bare røre rundt til alt hvetemelet er inkorporert.

Legg over et lokk eller plastfolie og la deigen stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Har du elteboller, klargjør du dem før du starter med deigen neste dag. Uten heveboller, finner du fram 3 salatboller eller tilsvarende og 3 kjøkkenhåndklær. Legg kjøkkenhåndklærne oppi hver sin bolle. Bruk en vannsprayflaske og spray et tynt lag med vann i hevebollene eller kjøkkenhåndklærne og dryss så et tykt lag med hvetemel oppi. Forsikre deg om at det er mel oer det hele slik at deigen ikke setter seg fast.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 3 like store deler. Brett hver del til du får en kule. Jeg bruker bare å brette inn hvert hjørne. Så legger jeg kula i hevebollen.

Det er en stor fordel å ha en deigskrape når du holder på med dette, for deigen er ganske så løs. En isskrape – du vet de firkanta plastdingsene du får gratis fra banken din – kan også brukes hvis du nå ikke har en deigskrape.

Dekk hevebollene med plastfolie og la brødene etterheve i 2 ½-3 timer.

Når det er ca. 1 time igjen til steking, setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn 1 eller 2 jerngryter, egnede kasseroller eller andre ildfaste former med lokk.

Du får nok ikke plass til alle 3 brødene i stekeovnen samtidig, så det kan være greit å starte med de første brødene etter 2 ½ time. Må du steke ett og ett brød, ville jeg satt den siste deigen på et litt kaldere sted den første halvannen timen.

Nå kommer øyeblikket hvor du må holde hodet kaldt og jobbe raskt: Ta gryta ut av stekeovnen og ta av lokket. Husk nå at dette er fryktelig varmt. Ta av plasten på brødforma og hvelv brødet oppi gryta. Forhåpentligvis slipper det lett og plasserer seg perfekt oppi gryta. Hvis det nå ikke skjer, bruker du fingrene til hjelp for å løsne deigen som sitter fast.

Sett på lokket og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-20 minutter. Her kan det være lurt å bruke et steketermometer for å forsikre deg om at brødet blir gjennomstekt. Det skal ha en kjernetemperatur på minst 98 grader.

Ta ut brødet og la det avkjøles på en bakerist.

Gjenta med resten av deigene. Du kan gjerne la lokket ligge i stekeovnen de siste minuttene også, slik at det er godt oppvarmet til du skal hvelve i neste brød.

Dersom stekeovnen din bare går til 230 grader (det gjør min hjemme), må du beregne litt lenger steketid.

Supergodt og luftig eltefritt brød

Ettersom brødene er så fine, må jeg bare gi deg en 360 graders rundtur:

Supergodt og luftig eltefritt brød

Supergodt og luftig eltefritt brødOg i juleversjon! Dette er en perfekt vert/vertinnegave til julens små og store selskap!

Supergodt og luftig eltefritt brød

Sånn ser det ut inni.

Supergodt og luftig eltefritt brød

God bakst!

 

19 kommentarer til “Supergodt og luftig eltefritt brød”

 1. Igjen; Supert nettsted. Tusen takk!
  Men jeg må/bør over på noe som er litt(?) sunnere. Dette brødet er godt at det er borte på 6-10 timer… 🙂 Ikke så bra for en diabetiker. Da mister jeg min “stålkontroll”; HbA1C (“langtidsblodsukkeret”) på under 6.5 i flere år…).
  Fastlegen er kjempeimponert, og det skal hun fortsatt forbli.

  Nå er min (hvete)surdeigstarter klar om 2 døgn. Alt går som du beskriver.

  Jeg kommer til å gjøre den om til rugsurdeig, iht. din enkle og greie beskrivelse.

  Det alene hjelper nok ikke så mye på sunnheten/”diabetiker-egnetheten”, så jeg bør nok endre oppskriften på brødet ditt ovenfor.

  Kan jeg feks. erstatte 200 g av hvetemelet og 1 dl. vann med 300g surdeigstarter…?
  Jeg er forberedt på at hevingstidene må forlenges en god del. (Ikke noe problem).

  Håper du har tid til å kommentere..?

  • Hei Arnstein! Ja, det kan du nok gjøre – du kan også sjekke ut noen av oppskriftene jeg har liggende med surdeigsbrød. Og så kan du eventuelt bytte ut litt av det fine melet med grovere mel. Kanskje dansk rugbrød kunne falt i smak også? Søk etter oppskriften på det på bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon