Fersk skrei med gode grønnsaker og potetstappe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 40 minutter

Porsjoner: 4

Fersk skrei med gode grønnsaker og potetstappe

Jepp! Nå er endelig skreien i sesong igjen! Hvit og vakker, flakete og fin som den er. Det er like stas hvert eneste år! Skrei og torsk har et delikat kjøtt, så det er viktig å ikke oversteke det. Da kan det lett bli tørt. Jeg liker derfor å bruke et steketermometer når jeg holder på, sånn at jeg har full kontroll på kjernetemperaturen på fiskekjøttet.

LES MER! Her finner du STEKEGUIDE til riktig kjernetemperatur på alt du steker

Når det ikke er sesong for skrei, kan du bruke vanlig torsk istedenfor! Får du tak i skreifilet (eller torskefilet) med skinnet på, er det veldig kjekt å ha på når du steker fisken. Torskekjøttet er skjørt og delikat og går fort i stykker når det stekes, så da hjelper skinnet med å holde det godt samlet.

Jeg elsker tilbehøret til skreien! Fargerike og smakfulle grønnsaker som jeg først steker i en blanding av smør og olje, før jeg heller en god grønnsaksbuljong over og lar de koke i den i noen få minutter. Og så potetstappe og bacon da. Det er jo bestandig poppis å servere.

Ingredienser

Skreien
800 g skrei
3 ts flaksalt
2 ss olivenolje
50 g smør

Potetstappen
800 g mandelpotet
25 g smør
2 dl melk
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Tilbehøret
3 gulrot/gulrøtter
8 sjalottløk
1 fennikel
200 g brokkoli
150 g bacon
2 ss olivenolje
20 g smør
salt
nykvernet pepper
1 dl hvitvin
4 dl grønnsaksbuljong
300 g erter

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft.

Start med potetstappen, for den tar lengst tid. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Når jeg bruker mandelpoteter i en potetstappe, lar jeg bestandig potetene være hele når jeg koker dem. Terninger har en tendens til å koke fullstendig i stykker før poteten er mør. Når den er ferdigkokt, heller du av vannet og lar potetene dampe tørre i noen minutter før du har i smøret og moser det sammen med potetene. Spe med melken og rør kraftig sånn at du får en luftig og god mos. Smak til med salt og pepper.

Det er lurt å preppe ferdig alle grønnsakene, så dele opp fisken og salte den rundt det hele, samt skjære baconet i småbiter før du setter i gang med kokkeleringen.

Gulrøttene skreller du og skjærer i små terninger. Løkene skreller du og deler i to eller fire, og på fennikelen fjerner du først det ytterste laget før du skjærer den i tynne båter. Ta gjerne vare på de grønne kvastene øverst på fennikelen, så kan du drysse dem over fisken ved servering. Brokkolien deler du i små buketter. Jeg fant brokkolini i butikken – som er brokkolibuketter med lange stingler – men vanlig brokkoli funker akkurat like fint.

Smelt sammen oljen og smøret til skreien i en stekepanne og legg i fiskestykkene med skinnsiden ned. Stek det på forholdsvis sterk varme (midt mellom medium og høy) i 2-3 minutter. Tipp pannen til siden sånn at du kan samle opp smøret og øse over fiskestykkene. Gjør det 3-4 ganger i løpet av steketiden. Stikk så et steketermometer midt i det største fiskestykket før du setter hele stekepannen i stekovnen. Dersom pannen ikke kan i stekeovnen, legger du fisken, inklusive fettet, i en ildfastform og setter den i stekeovnen. Stek fisken til den får en kjernetemperatur på 50 grader.

Stek baconet i en panne til det blir gyllebrunt og fint.

I en annen panne smelter du sammen oljen og smøret til grønnsakene og har i gulrotbitene og løken og lar det steke på medium varme i noen minutter. Ha i fennikelen og stek den med. Dryss over litt salt og pepper.

Hell i hvitvinen og la den koke inn før du tilsetter grønnsaksbuljongen. Ha i brokkolibukettene og la de koke med i 4-5 minutter. Like før servering har du ertene eller edamamebønnene i sammen med resten av grønnsakene og lar de bli med på et oppkok. Blir det for lite sø nå, tilsetter du litt kokende vann. Smak til for å kjenne om grønnsaken er passe krydret.

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon