Poke, poke bowl eller pokebolle! Kjært, men kanskje ennå ikke så veldig kjent, barn har mange navn! Men hva er poke?

Poke er nok like vanlig å spise på Hawaii som det er vanlig å spise sushi i Japan. Og noen likheter er det mellom rettene også. Pokebolle er ganske likt som sushisalat, bare at vi marinerer fisken når vi lager poke og vi skjærer den i terninger og ikke skiver. Og poke betyr faktisk oppdelt på Hawaii.

Jeg spiste min første poke i Los Angeles for noen år siden og elsket det fra første bit!

Hvis du har lyst til å være med som en liten trendsetter her på bjerget, prøver du ut poke du også. Jeg tipper at poke kommer til å bli like populært som sushi! Og det beste av alt: i tillegg til å være supergodt – det er kjempeenkelt å lage!

Jeg har dratt til litt ekstra i dag og sprøstekt løkringer. Det er ikke vanskelig, men det gir litt mer jobb for å bli ferdig med retten. Kutter du ut den, er det ikke lange tiden du faktisk bruker for å lage poke.

Jeg bruker bare jasminris til denne pokebollen, men du kan også bruke sushiris, om du vil det. Og jeg har laget to ulike boller: én med marinert, rå ørret og én med posjert kylling. Resten er likt.

Før du kommer helt ned til oppskriften, må jeg bare skryte av den marinaden som jeg bruker til ørreten. Den er særdeles sterkt vanedannende og du må gjerne også bruke den neste gang du lager sushi eller sashimi.

Pokebolle med ørret og/eller kylling

4 personer – beregnet at du lager enten med ørret/laks eller kylling

Risen
225 g jasminris
3 ½ dl vann
1 ts salt

Kyllingen
ca. 1 ½ liter vann
¾ dl Kikkoman soyasaus
2 kyllingfileter, ca. 400 g

Ørreten 
400 g ørretfilet
1 ½ dl Kikkoman soyasaus
2 ss Blue Dragon riseddik
1 ss Go-Tan srirachasaus
1 ss sesamfrø

Sprøstekte løkringer
1 løk
2-3 dl kulturmelk/skummet kultur
4 ss hvetemel
1 ts kajennepepper
1 ts salt
nykvernet pepper
solsikkeolje til fritering
flaksalt til dryss etter fritering

Resten av tilbehøret til pokebollene
2 gulrøtter
½ agurk
1 mango
2 vårløk
2 avokadoer
Blue Dragon syltet ingefær
frisk koriander

Start med løken. Skrell den og del den i tynne ringer. Legg den i en bolle og hell over nok kulturmelk til at det dekker. La det ligge i ca. 30 minutter. Bland sammen hvetemel, kajennepepper, salt og pepper i en skål. Varm oljen i en kasserolle. Du trenger nok olje til at den går ca. 6 cm oppover kanten. Kjelen trenger ikke å være kjempestor, for du kan fritere i flere omganger.

Oljen er passe varm når det freser rundt et treskaft som du har i. Du kan også bruke et steketermometer. Oljen skal være rundt 180 grader.

Ta noen løkriger ut av kulturmelken og over i melblandingen. Dekk den med melet og rist av overflødig mel før du har løkringene i oljen. Friteres i 3-4 minutter til løken har blitt gyllenbrun. Legg ringene over på kjøkkenpapir og dryss over flaksalt. Gjenta til alt er fritert.

Ha risen i en bolle og hell over kaldt vann. Rør rundt noen ganger og hell ut vannet. Gjenta 4-5 ganger til vannet forblir blankt. Kok opp vannet og saltet og ha i risen. Legg på lokk, kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Ta kjelen av varmen, men la lokket fremdeles ligge på. La det stå slik i 10 minutter til. Da er risen ferdig.

I en annen kjele koker du opp vann og Kikkoman soyasaus til kyllingfiletene. Så snart vannet koker, legger du i kyllingfiletene og lar vannet akkurat komme opp til kokepunktet igjen. La kyllingen ligge i, i 10 minutter. Ta den ut og la den bli avkjølt før du deler den opp i terninger.

Om jeg ikke kjøper ørret eller laks som er av såkalt sushikvalitet, bruker jeg å legge fisken i fryseren i 1 time før jeg deler den i terninger på ca. 1 x 1 cm. Så blander jeg sammen Kikkoman soyasaus, riseddiken, srirachasausen og sesamfrøene i en bolle og legger i fiskebitene.

Skrell gulrøttene og del dem i tynne skiver, så i staver. Gjør det samme med agurken. Jeg bruker ikke å ta med den innerste kjernen av agurken. Den er så vannete at det er vanskelig å få den til å holde sammen som strimler.

Skrell mangoen og del den opp i terninger. Du kan klikke deg inn her for å se hvordan du enkelt og greit skreller og deler en mango. Skjær vårløkene i tynne ringer og skrell og del avokadoene i skiver.

Da begynner vi å bli klar for å lage bollene.

Fordel risen i 4 skåler. Så fordeler du alt det gode over risen. Dander det etter beste evne. Husk å ta vare på marinaden som fisken ligger i, for den heller du over skålene ved servering. Det betyr at om du bare lager poke med kylling, og ikke fisk, må du allikevel lage marinaden som fisken ligger i, sånn at du har en god saus å helle over denne fantastiske bollen du har foran deg!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *