Hvis du har en dampovn eller kombidamper, er den helt perfekt å tilberede fisk i! Dampen gjør at fisken beholder både smaken, fargen og, ikke minst næringsinnholdet optimalt, og den gjør at det ferdige resultatet blir utrolig saftig. Det går dessuten veldig raskt å tilberede fisk på denne måten, og det skulle man kanskje ikke tro ettersom stekeovnen da bare er 96 grader.

Når jeg tilbereder fisk på denne måten, bruker jeg bestandig et steketermometer for å ha oversikt over når fisken faktisk er ferdig. Jeg greier iallfall ikke å kjenne på fisken når den har en kjernetemperatur på 50 grader, så da er steketermometeret godt å bruke.

Du kan lese mer om bruk av dampovn og sous vide her. 

Bli ikke skeptisk når jeg skriver at fisken skal ha en kjernetemperatur på 50 grader. Jeg vet veldig mange av dere liker fisken best når den er gjennomstekt, og det er den faktisk når den har fått en kjernetemperatur på 50 grader. Da har du ingen rårand. Bare en fantastisk saftig fisk!

Du kan tilberede andre fiskeslag på akkurat samme måte!

 

Dampet laks med fennikel og gulrot

Dette trenger du for å lage dampet laks med fennikel og gulrot – servert med potetstappe
Laksen
600 g laksefilet
salt
nykvernet pepper
3 gulrøtter
1 fennikel
2 ss olivenolje

Potetstappen
1 kg kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 1/2–2  dl melk
30 g smør, romtemperert
salt
pepper

Start med potetstappen. Den tar lengst tid.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Jeg liker potetstappen best når det fremdeles er en del klumper i den, men her er smaken forskjellig. Mos den etter din smak. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Sett stekeovnen på 100 % damp – 96 grader.

Del fisken i passe stykker og dryss over salt og pepper. Legg dem i en langpanne.

Skjær gulrot og fennikel i helt tynne skiver og fordel i en langpanne sammen med fisken. Ha over oljen. Stikk et steketermometer midt i ett av fiskestykkene.

Stekes til fisken har fått en kjernetemperatur på 50 grader.

Dampet laks med fennikel og gulrot

Dampet laks med fennikel og gulrot Dampet laks med fennikel og gulrot

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Electrolux. 

 

Følg meg gjerne på sosiale medier:

Dampet laks med fennikel og gulrot

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *