Salat nicoise

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Salat nicoise

Det er nå en gang slik at det er en grunn til at de gamle er eldst. Det gjelder i salatverdenen også! Sommerens friske salat har vært lagd av husmødre i Nice-området i veldig mange år. Og jeg sier ikke husmødre nå for å fornærme noen, men realiteten er nok den at det i stor grad har vært mødrene, og ikke fedrene, som har stått for det meste av matlagingen i de Sørfranske hjem.

Salat niçoise betyr salat som de lager den i Nice. Opprinnelig var det en vegetarisk salat, men på 50-tallet gjorde tunfisken sitt inntog i salaten. Og der har den blitt.

Dette er en salat med karakteristiske franske smaker som oser av duftende varm sommer! Jeg må komme med en liten bemerkning til ingrediensene: jeg har byttet ut de originale aspargesbønnene med sukkererter fordi det var det eneste som var å oppdrive her på landet da vi skulle ta bildene. Vil du gjøre salaten litt mer mettende, kan du tilsette kokte nypoteter.

Visste du forresten at dijonsennep kanskje er verdens mest kjente sennep, og den kommer fra Dijon i Frankrike. Den er lagd av svart sennepsfrø hvor skallet er fjernet. Den har en sterk smak og er en viktig bestanddel i mange franske dressinger. Den kan ikke erstattes av pølsesennep.

Deilig fransk salat

Dette trenger du for å lage Salade Niçoise til 4 personer
(Niçoise uttales niswahz)

Salaten
4 egg
4 store tomater
100 g sukkererter/aspargesbønner
1 liten rødløk
1 ss kapers (små eller store med stilk)
1/2 frisesalat
3–4 store blader ekebysalat (den røde varianten)
1 dl gode svarte oliven
8–10 ansjosfileter
200 g hermetisk tunfisk

Dressingen
1 liten bunt persille
1 liten bunt gressløk
2 hvitløkfedd
2 ts dijonsennep
1 ss rødvinseddik
4–5 ss ekstra virgin olivenolje
litt sitronsaft
salt
pepper

Ha eggene i en kasserolle med vann og kok opp. La dem koke i 7 minutter før du legger dem over i kaldt vann. Fjern skallet og del eggene i båter.

Kok opp vann i en annen kasserolle. Skjær et kryss på toppen av tomatene og legg dem i det kokende vannet. Ta dem opp etter 15 sekunder og legg dem over i en bolle med kaldt vann. Skrell så av skallet og del dem opp i båter. Del hver sukkerert, eventuelt aspargesbønne, i to på langs. Tilsett 1 ts salt i ”tomatvannet” og ha i sukkerertene/bønnene. Ta opp sukkererter etter 1 minutt og bønner etter to, og legg dem over i kaldt vann.

Finhakk rødløken. Skyll kapersen i kaldt vann. Vask og tørk salaten før du river den i mindre biter. Ha så tomat, sukkererter/bønner, rødløk, kapers, salat og oliven i en bolle.

Deilig fransk salat

Lag dressingen. Finhakk persillen og gressløken og riv hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet. Bland det sammen med resten av ingrediensene til dressingen i et glass med lokk og rist det godt eller bruk en liten visp. Hell halvparten oppi bollen med salatblandingen. Rør det sammen.

Dander dette utover et serveringsfat. Fordel resten av ingrediensene oppå og rundt og fordel den siste halvdelen av dressingen oppå der igjen. Deilig fransk salat

 

Ett kommentar til “Salat nicoise”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon