Varm vintergryte med bacon og pølser

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Varm vintergryte med bacon og pølser

Man skal lide for skjønnheten, sa pappa bestandig når jeg på kalde vinterdager trippet rundt i kort kjørt og tynne strømper, eller i en bukse uten strømper under. Blåfrossen som jeg var, var det vanskelig å bortforklare det faktum at påkledningen egentlig passet bedre i sommerhalvåret.

Heldigvis har jeg blitt litt mer fornuftig med årene, og synes at ikke lårene ser nevneverdig tykkere ut med stillongs under dongeribuksa. Men uansett hvor fornuftig jeg nå har blitt, ender jeg ofte opp frossen etter en lang tur om vinteren. Og den aller beste måten å få i seg varmen på da, er å spise en glovarm suppe eller gryte.

Her har jeg lagd en gryte som du kan forberede før du går ut. Så kan den enten stå og putre på svak varme, eller du kan sette gryta inn i ovnen på 100 grader mens du er ute. Da er det bare å varme opp potetstappa når du kommer inn, og det er gjort på 5 minutter.

Varm vintergryte med bacon og pølser

Dette trenger du for å lage vintergryte til 8 personer
400 g bacon
400 g grytekjøtt
400 g grov pølse, f.eks. Vossakorv
1 ss rapsolje
1 ss smør
ca. 3 dl vann
4 løk
3 fedd hvitløk
1 tørket chili
1 ts tørket timian
2 ts Fungi* (kan utelates)
salt
pepper
1 boks cannellinibønner eller andre hvite bønner
frisk basilikum til pynt

*Fungi er en soppekstrakt som du får kjøpt på flaske i velassorterte dagligvarebutikker. Den passer bra som en smaksforsterker i gryter og lignende.

Start med å skjære opp baconet og grytekjøttet i terninger på ca. 1 x 1 cm og pølsene i større serveringsbiter.

Smelt olje og smør i en stekepanne eller gryte, ha i baconet og fres til det har blitt gyllenbrunt. Ta det ut av panna, men la fettet være igjen. Ha så i kjøttbitene og fres dem også. Gjenta det samme med pølsebitene. Når pølsebitene har fått farge, har du i baconet og kjøttbitene igjen.

Mens alt kjøttet steker, renser du løken og hvitløken og skjærer dem opp i tynne skiver. Ha det oppi gryta sammen med knust chili, timian, Fungi, salt og pepper. Det kan være lurt å knuse chilien mellom to lag med tørkepapir for å unngå å få de sterke frøene rett på fingrene. Fyll på nok vann til det dekker og legg på et lokk. Kok opp og la det småkoke i ca. 1 ½ time.

Du kan også gjøre dette på morgenen, men bare sette den inn i stekeovnen på 100 grader så snart den har kokt opp. Hell bønnene oppi et dørslag og skyll dem i kaldt vann før du har dem oppi gryta i de siste 10 minuttene.

Server med potetstappe, finn oppskrift her, eller skjær rett og slett opp noen poteter i båter og ha i gryta den siste halvtimen av koketiden. Det er mulig du da må tilsette litt mer væske.

Varm vintergryte med bacon og pølser

10 kommentarer til “Varm vintergryte med bacon og pølser”

 1. Eg har laga denne gryta mange gonger, men då har eg kutta ut grytekjøtet. Istadenfor har eg brukt 1/2 flaskegresskar og ca 1 ss knust chili.Og så har eg kutta opp nokre poteter i bitar og hatt dei oppi. Synest denne gryta er berre heilt super!

 2. Hei, høres ut som en fin gryte når man skal ha mange på besøk 🙂 men hvor mange timer pleier du å la den stå på 100grader? Det er kanskje avhengig av hva slags grytekjøtt du bruker, hva synes du er best til denne gryta?

 3. Hei MarElla! Både bog og høyrygg passer ypperlig å bruke her. Inne i stekeovnen kan det stå fra 2 timer til 7-8. SÅ lenge det står under lokk, og på så svak varme, koker det ikke tørt.
  Marit 🙂

 4. Herlig inspirasjon til langtidskokt kjøttgryte. Travel dag med masse ærend og feriegjester som kom på kvelden. Jeg lot den trekke på platen i flere timer, helt lav varme.
  Idag skal jeg prøve den på nytt, denne gangen med potetstappe. Melne poteter forrige gang gikk helt fint (lettvint) men kunne hatt enda mer kraft. Prøve og smake…
  Brukte forresten mild chorizo. Tenker jeg blander med en sterkere idag.
  Takk for oppskriften. Gleder meg allerede!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon