Skrei med bacon og tomatsaus
Å, hvilke herlige farger det er i denne torskemiddagen! Jeg blir glad bare av å se på den. Blir du?
Kombinasjonen torsk – eller skrei som jeg bruker her – og tomatsaus, er veldig, veldig god! Det at jeg bruker skrei, er rett og slett det at skreien er i sesong nå. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet og som kommer inn til norskekysten for å gyte. Skreisesongen er fra januar til april.
Du kan selvfølgelig bruke helt vanlig torsk til denne retten når skreien ikke er i sesong.
Når ingredienslista er så lang som den er her, kan man lett tro at det er vanskelig å lage maten. Men det stemmer ikke i dette tilfellet. Dette er enkel og grei middag å lage. Les gjennom hele oppskriften før du starter, så har du oversikten!
Dette trenger du for å lage stekt skrei med bacon og tomatsaus til 4 personer
Skreien (eller torsken)
600 g skrei- eller torskefilet – gjerne med skinnet på
1 ts salt
1 ss olje
1 ss smør
Tomatsausen
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 ss olivenolje
1 boks hakket hermetisk tomat
1 ts tørket oregano
½ ts salt
nykvernet pepper
1 ss balsamicoeddik
Potetene
7-8 poteter
1 ts salt
nykvernet pepper
½ ts gurkemeie
2 ss olivenolje
Resten av tilbehøret
120 g bacon
1 brokkoli
Start med tomatsausen. Den blir best når den får stå å småkoke en liten stund. Finhakk hvitløken og løken og ha det i en liten kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på svak varme i 3–4 minutter til hvitløken er blank og fin. Ha i tomatene, oregano, salt og pepper og la sausen småkoke i 20-25 minutter. Den kan gjerne stå litt lenger også.
Har du en god balsamicoeddik, tilsetter du den og smaker for å kjenne om det er passe med krydder.
Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.
Del potetene i mindre biter og ha dem i en langpanne sammen med resten av ingrediensene. Bland det hele godt sammen og sett langpanna i stekeovnen. Stek potetene i ca. 20 minutter til de har fått gyllenbrune flekker og er gjennomstekte.
Del baconet i småbiter og stekt det gyllenbrunt i en stekepanne. Er det lite fett på det, tilsetter du 1 ss olivenolje mens du steker. Sett det til side.
Dryss saltet over fisken og la det ligge i 10 minutter før du deler den i passe porsjonsstykker. Er det skinn på fisken, lar du det være på mens du steker.
Ha oljen og smøret i en stekepanne og legg i fiskestykkene med skinnsiden ned. La fisken steke på litt medium varme i 5 minutter. Snu fisken og la den steke i ca. 3 minutter, til den begynner å flake seg. Da er den ferdig.
Del brokkolien i små buketter og kok den i lettsaltet vann i ca. 4 minutter.
God middag!
Følg gjerne Fru Timians matblogg også i andre sosiale medier!