Saftig svineribbe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig svineribbe

Skal du servere ribbe på julaften? Det skal jeg! Hos oss er det svineribbe på julaften og pinnekjøtt på 1. juledag. Et skikkelig godt inntak av saftig og godt kjøtt, med andre ord. Hvis du ikke allerede har en favorittoppskrift til ribba, kan du bruke denne. Du kan også bruke den langstekte ribbeoppskriften som du kan finne her.  Den steker jeg i 8-10 timer. Denne her, steker jeg til sammen i ca. 3 timer.

Ribba bør saltes og pepres 2 dager før den stekes slik at det rekker å trekke ned i kjøttet før det stekes. Her steker jeg ribba sammen med en relativt stor mengde med hvitløkfedd. La deg ikke skremme av antallet, for når feddene får disse steketimene på seg sammen med svinekjøttet, blir de fantastisk aromatiske i smaken. Ikke sterke i det hele tatt, og blir et veldig godt grunnlag til enten en sjy eller brun saus.

Saftig svineribbe

Dette trenger du for å lage ribbe til 6 personer (ink. rester)
3 kg ribbe
salt
nykvernet pepper
15–20 fedd hvitløk
1 liter vann
ca. 1 1/2 kg potet
12 sjalottløk
450 g snackgulrot
100 g smør
1 1/2–2 dl olivenolje

Ribba skal steke tilsammen i nesten 3 timer.

Saftig svineribbe

Jeg må ha med et bilde fra jeg var og kjøpte ribba hos Brødr. Ringstad i Rakkestad også. Ikke alle kan plukke den ut som dette, men gå til en kjøttdisk og bestill juleribba i god tid. Så vet du at du får en fin ribbe.

Saftig svineribbe

Rut opp svoren i 1 x 1 cm store ruter. Jeg liker å bruke en tapetkniv til dette. Det er veldig effektivt. Gni inn 2–3 ts med salt og godt med pepper på alle sidene av ribba. Pakk den inn i plastfolie og
la den ligge i kjøleskapet i 2 dager.

Saftig svineribbe

Sett stekeovnen på 190 grader. Rens hvitløkfeddene og legg dem i en langpanne. Legg ribba oppå med svoren ned. Hell i 1 liter kokende vann og sett panna midt i stekeovnen i 1 time. Ta ut forma og snu ribba slik at svoren ligger opp. Legg gjerne en liten skål i midten av langpanna, som du så legger ribba over, slik at fettet vil renne av.

Stek videre i 1 time. Ta ut forma og øs sjyen i langpanna over ribba. Stek videre i 45 minutter. For å få den siste finishen på svoren, skrur du på grillelementet på stekeovnen på full varme, setter langpanna høyt opp i ovnen og følger godt med. Nå går svoren fort fra å være gyllenbrun til å bli svart.

Saftig svineribbe

Jeg gjør klar grønnsakene mens ribba stekes i stekeovnen.

Saftig svineribbe

Skrell potetene og del dem i 2 eller 3. Kok potetbitene i 10 minutter i veldig godt saltet vann – 3 ts pr liter vann. Hell av vannet og rist på kasserollen én til to ganger slik at potetene blir lodne utenpå. Hell dem over i en langpanne sammen med sjalottløk, små gulrøtter, smør, olivenolje, salt og pepper. Bland alt godt sammen slik at grønnsakene blir dekt av smøret og oljen.

Stekes på varmluft på 225 grader i 15–20 minutter til potene er møre, mens ribba hviler.

Del opp ribba og bruk sjyen som den er eller som et grunnlag til en brun saus hvis du heller ønsker det. Oppskrift på god brun saus, finner du her. 

2 kommentarer til “Saftig svineribbe”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon