Gumbo – Louisianas beste gryte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gumbo – Louisianas beste gryte

En middagsinvitasjon får meg alltid i strålende humør. Og det er ikke først og fremst fordi jeg da slipper å lage maten selv, men fordi det bestandig er morsomt å spise andres mat. I tillegg til det sosiale så klart. Mitt første møte med gumbo fikk jeg på en middag hos et vennepar av oss hvor hun var fra Louisiana i USA. I Louisiana spiser de kreolsk og cajun-mat.

Det kreolske kjøkken er en blanding av det franske, spanske og afrikanske kjøkken, og av alle kreolske middagsretter er kanskje gumbo og jambalaya de mest kjente. Jeg hadde hørt om gumbo før, men aldri smakt det. Så lykken var stor da vi fikk sette oss til bords og spise.

Gumbo er vanlig helgemiddag i sørstatene, og hver familie har sine forskjellige oppskrifter på gumbo med både skalldyr, kylling og ordentlig spicy pølser.

Her er min venninnes versjon med reker og krabbe.

Gumbo - Louisianas beste gryte

Dette trenger du for å lage gumbo til 4 personer
1 kg rå scampi
1 dl nøytral olje, mais- eller solsikkeolje
2 dl hvetemel
2 bokser hermetisk tomat, med cajun-krydder, hvis du har
2 bokser vann (bruk de boksene det akkurat var vann i)
1 stor løk
2 fedd hvitløk
4–5 laurbærblad
2 ts salt
1 ts pepper
½ ts cayennepepper
1 ts chilipulver, ev. 1-2 tørket chili
10 dråper tabascosaus, gjerne chipotle tabasco
kjøtt fra 2 krabber eller 4 bokser à 100 g hermetisk krabbekjøtt
rød og grønn chili til servering

Gumbo - Louisianas beste gryte

Legg scampiene til tining på avispapir.

Ha oljen i en stor gryte. Tilsett hvetemelet og rør til det blir helt klumpfritt. La det koke på medium varme til det blir forholdsvis fast og har samme farge som peanøttsmør. Det tar om lag 30 minutter. Rør ofte slik at det ikke setter seg fast i bunnen. I mens renser du scampiene. Skjær opp ryggen og fjern tarmen. Legg dem i kjøleskapet til senere.

Ha de hermetiske tomatene og tilsvarende mengde med vann i gryta. Hvis du bruker vanlige ukrydrede tomater, kan du tilsette ½ ts tørket timian og litt mer chilipulver.

Skrell løken og del den i ganske store båter. Finhakk hvitløken. Ha det i gryta sammen med laurbærblad, salt, pepper, cayennepepper, chilipulver og tabascosaus. La det småkoke under lokk i minimum 45 minutter. Smak eventuelt til med litt mer krydder.

10 minutter før servering tilsetter du scampiene og krabbekjøttet. Man får ikke kjøpt ferskt krabbekjøtt hele året, så utenom sesongen bruker jeg hermetisk, og det fungerer kjempebra.

Servers med ris. Hakk opp litt fersk chili og dryss over ved servering.

 

 

Ett kommentar til “Gumbo – Louisianas beste gryte”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon