Kraftig kjøttgryte med rødvin

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kraftig kjøttgryte med rødvin

Det er noe eget med å spise gode gryter på vinteren. Aller best smaker de når du kommer inn rød i kinna og kald på nesetuppen etter noen timer ute i det fri.

Denne gryta minner mye om den franske klassikeren coq au vin fordi jeg lar kjøttet koke i rødvin i flere timer. I stedet for kylling eller høne, som det er vanlig å bruke i coq au vin, bruker jeg her oksekjøtt. Resultatet blir en saftig og veldig god gryte.

Jeg bruker en god slump med rødvin når jeg koker oksehalegryte også. Rødvinen gir en ekstra dybde som du ikke får på noen annen måte. Og skulle du få lyst til å prøve ut rødvin i enda flere sammenhenger, kan jeg friste med en aldeles nydelig sjokoladekake hvor jeg altså bruker rødvin i røra.

Kraftig kjøttgryte med rødvin

Dette trenger du for å lage rødvinsgryte og potetstappe til 4 personer
800 g grytekjøtt, pluss eventuelt bein
1 ss olivenolje
125 g bacon
1 løk
3 fedd hvitløk
1 purre
10–12 små knaskegulrøtter
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
10–15 grener timian
2 grener rosmarin
2 laurbærblad
1 fl rødvin

Potetstappe
ca. 1 kg potet
30 g mykt smør
1 ½–2 dl melk
1 ts salt
godt med nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 125 grader.

Kraftig kjøttgryte med rødvin

Del kjøttet i forholdsvis store stykker. Her har jeg delt mitt kjøtt i 8 biter. Varm olivenoljen i en gryte og brun kjøttet på alle sider i to omganger. Legg det til side. Del baconet opp i småbiter og brun det også. Hell så ut det overflødige fettet fra gryta. Legg kjøttet, inkludert baconet, tilbake i gryta.

Skrell løken og hakk den opp. Den kommer til å koke ganske så i stykker i løpet av de kommende timene, så du kan grovhakke både den og hvitløkfeddene. Purren vasker du før du skjærer i tynne ringer. Ha det oppi gryta sammen med resten av ingrediensene.

La det hele koke opp før du setter på et lokk.

Nå kan du enten la det stå og småputre på kokeplata de kommende 3–4 timene eller gjøre som jeg bestandig gjør, sette det hele inn i stekeovnen. Da slipper jeg å bekymre meg for at det brenner seg i bunnen av gryta. Ta en smak på gryta etter en time eller to for å kjenne om den er passe krydret. Tilpass krydderet.

Ca. 40 minutter før gryta skal serveres, starter du med potetstappa. Bruk kokefaste poteter når du lager stappe slik at de ikke koker i stykker. Jeg er veldig glad i Asterix. Skrell dem, del dem i 2 eller 4, avhengig av størrelsen, og kok dem møre i usaltet vann. Mos potetene med en potetstapper. Ha i smøret i biter og mos litt mer. Varm opp melken til den nesten kommer til kokepunktet før du sper stappen med den. Rør kraftig for å få mosen ordentlig samlet og myk. Smak til med salt og pepper. Hvis mosen blir stående en stund, må du spe den ut med litt mer melk.

Kraftig kjøttgryte med rødvin

Kos deg!

18 kommentarer til “Kraftig kjøttgryte med rødvin”

  1. Tenker å prøve meg på dette til gjester i morgen, men har et par spm på veien da vet du 😉
    Funker beinfri høyrygg bra nok?
    Også har jeg en 3-4dl rødvin å bruke opp fra helgen, kan jeg erstatte resten med en god kjøttkraft? 🙂

  2. Funka bra som vår-gryte også! 😉 Supert å gjøre ferdig og nyte sola mens gryta gjorde seg ferdig i ovnen. Takk for denne og andre gode oppskrifter!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon