Barndommens lørdagskvelder ble titt og ofte akkompagnert av Toros mexicanske gryte, og det var like stor stas hver gang. Masser av ris, kjøttdeig og, om jeg ikke minnes feil, noen grønne erter. Som oftest ble det servert spiralloff og salat til. Og sikkert en god klatt med rømme.

Posevarianten frister ikke like mye nå, så nå lager jeg heller min egen versjon. Den minner egentlig ikke noen verdens ting om barndommens utgave annet enn at jeg har gitt den navnet mexicansk gryte.

Gi grytekjøttet 2 ½ til 3 timers koketid, så får du en supergod mexicansk gryte!

Mexikansk gryte

Oppskrift på mexicansk gryte

til 6-7 personer
1 kg grytekjøtt, pluss på grammene hvis det er med bein på kjøttbiten
1 ss olje
125 g bacon
125 g chorizo
3 løk
5 fedd hvitløk
1 rød chili
2 bokser hakket hermetisk tomat
2-3 dl vann
2 ss kakao
1 ts spisskummen
1- 1 1/2 ts salt
nykvernet pepper
2 bokser bønner, bruk hva du måtte ha

serveres med koriander og rømme, kokt ris og en blandet salat

Del kjøttet i passe terninger og brun det sammen med oljen i en stekepanne. Brun det i flere omganger slik at varmen i panna holder seg. Del opp baconet og brun det også. Chorizoen deler jeg bare i mindre terninger, men bruner ikke, før jeg har i gryta sammen med resten av kjøttet.

Skrell løken og hvitløken og del den i litt mindre biter før du har både dem og chilien i en food processor. Kjør knivene rundt til det nesten blir som en mos. Så heller du det over i gryta. Ha i de hermetiske tomatene og nok vann til at det blir en passe konsistens. Du kan eventuelt tilsette litt mer vann etter hvert også.

I mye mexikansk mat brukes kakao som en smaksforsterker i gryter, og kakaoen er med på å gi en ekstra dybde til smaken på denne gryta, så bruk den med frimodighet. Merk deg at du må bruke mørk bakekakao og ikke en søtet lys kakao eller sjokoladepulver (type o’boy).

Ha i resten av krydderet og kok opp. La det småkoke i ca.  2 ½ time. Du kan gjerne sette hele gryta inn i stekeovnen på 120 grader og la den stå der i den tilmålte tiden.

Like før servering skyller du bønnene i kaldt vann og har oppi gryta. Smak til med salt og pepper.

Mexikansk gryte

Her serverer jeg kokt ris, en blandet grønnsalat og rømme til.

God middag!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Denne så god ut ☺️. Jeg lurer på om du har prøvd å fryse den ned og varme opp igjen, og om den er like god da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *