Har du lyst på kokkeversjonen av lasagne?

Jeg kan jo selvfølgelig ikke si at dette er måten alle kokker lager lasagne på, men det jeg vet er at mange restauranter, som har lasagne på menyen, bruker en blanding av kvernet storfekjøtt og svinekjøtt i kjøttsausen sin. De to er en god kombo i forhold til smak og fettinnhold. For å frese opp smaken enda litt, bruker jeg også litt bacon i denne kjøttsausen.

Jeg må si noen ord om de hermetiske tomatene som du bruker i kjøttsausen, for det er veldig stor forskjell i smak på de ulike merkene. Det kan være lurt å ta en liten prøvesmak av tomatene, før du koker dem, neste gang du kjøper hermetiske tomater, bare for å sjekke smaken. Hermetiske tomater skal smake tomat og ikke blikkboks og de skal heller ikke være veldig utvannet i smaken.

Har du tid, er det kjekt å la tomatsausen koke en times tid før du blander inn kjøttet og bruker den i lasagnen. Da kommer sødmen fra tomatene ekstra godt frem.

LES MER! Min TRADISJONELLE HJEMMELAGDE LASAGNE

Da jeg lagde denne lasagnen brukte jeg ferske pastaplater som jeg forkokte i 2 minutter før jeg la dem i formen sammen med kjøtt og ostesausen. Du trenger ikke å bruke ferske pastaplater for å få et skikkelig godt resultat, men lasagnen blir ekstra saftig når du tar deg tid til å forkoke pastaplatene – også de helt tørre. La dem forkoke ca. 5 minutter før du legger dem i en langpanne med kaldt vann, sånn at du stopper kokeprosessen.

PS! Du kan bruke den samme kjøttsausen hvis du vil lage deg en deilig spagetti bolognese!

LES MER! Hjemme hos oss har vi bestandig HVITLØKSDRESSING til lasagnen!

Kos deg med deilig mat!

Lasagne slik som kokkene lager den

til 8 personer

Tomat- og kjøttsausen
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
1 løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 ss tørket oregano
1-2 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 ss tomatpuré
2 dl hvitvin (eller rødvin eller utblandet buljong)
4 bokser gode hermetiske tomater*
150 g bacon
500 g karbonadedeig
500 g svinekjøttdeig

Ostesausen
75 g smør
75 g hvetemel
7-8 dl melk
1½ ts salt
nykvernet pepper
litt muskatnøtt
150 g smakfull hvitost
75-100 g parmesan
ca. 500 g pastaplater

*Finner du hermetiske plommetomater, er det helt supert å bruke. Hvis ikke, kan du gjerne bruke hermetiske cherrytomater.

Skrell gulrøttene, vask stangelleriet og rens løken og hvitløken før du skjærer gulrøttene og stangsellerie i helt små terninger. Skjær først ca. ½ cm tykke siver, så i staver før du deler i terninger. Løken og hvitløken finhakker du.

Ha det i en kjele sammen med olivenoljen og la det surre på medium varme sammen med oreganoen og litt av saltet og pepperen, i 4-5 minutter til det dufter godt.  Tilsett tomatpuréen og stek den med i 1 imnutt før du heller i hvitvinen og lar den koke inn i 1 minutt. Så har du i de hermetiske tomatene og koker opp. La tomatsausen småkoke under lokk den kommende timen. Mos tomatene og la det syde videre.

Del baconet i småbiter og brun det på høy varme i en stekepanne. Ha det så over i tomatsausen – som nå har kokt i ca. 1 time. Fettet heller du ut. Tilsett litt olivenolje og stek så karbonadedeigen, deretter svinekjøttdeigen og ha i tomatsausen. La det koke med i 15-20 minutter. Smak til for å kjenne om tomatsausen må krydres mer.

Smelt smøret til ostesausen og rør inn hvetemelet. Spe med melken, litt om gangen. La melken koke opp mellom hver speing, før du rører den ut. Da er det enklest å få en helt klumpfri saus. Spe til du får en tykk, hvit saus.

Rør inn halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper og riv inn litt muskatnøtt. Riv osten og tilsett litt over halvparten av begge ostetypene. Smak til sausen for å kjenne om den må saltes mer eller ikke. Sett den til side.

Kok opp vann i en store kjele og kok pastaplatene i 2 minutter før du legger dem over i en langpanne full av kaldt vann. Kok en og en eller to og to plater om gangen.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Nå er det klart for å sette sammen lasagnen i en ildfast form. Tomatsaus, ostesaus og pastaplater, tomatsaus, ostesaus og pastaplater…… Du skjønner tegningen. Avslutt med resten av osten på toppen.

Jeg greier aldri helt å beregne hvor mange lag det skal bli, jeg bare fyller på til alt er brukt opp, og formen er full. Formen jeg brukte her, er 26 x 35 cm.

Stek lasagnen i ca. 15-20 minutter, til det bobler godt og den har blitt herlig gyllebrun. La gjerne lasagnen stå i 10 minutter før servering.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Anne-Marit! Du kan bruke tilsvarende mengde med en buljong istedenfor. Jeg skal skrive det inn i oppskriften også 🙂

  1. Veldig god smak men brukte 2 løk og 2 fedd hvitløk ( kunne sikkert brukt ett fedd til..) Brukte også en grønnsaksfond og blandet i ca 2 dl kokende vann istedenfor vin. Det ble veldig godt med parmesanost i lasagne. Absolutt å anbefale!

    • Så hyggelig å høre, Liv Heidi! Det er bestandig kjekt å kunne lage litt sine egne vrier av ting – både ut fra smak og ut fra hva man har tilgjengelig 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *