Lasagne er en av de middagsrettene som bare går og går og aldri blir utdatert. Ungene her i huset elsker det,  og jeg synes det er perfekt middag å servere når det er mange til bords.

Det er veldig enkelt å lage lasagne fra bunnen selv, og du bruker ikke mange ekstra minutter sammenlignet med å lage den fra halvferdige posepakker du kjøper i butikken. Den hjemmelagde smaker dessuten mye bedre, og da er det du og ikke fabrikkanten som har kontroll på hva middagen din inneholder.

Dette er den skikkelig deilig, tradisjonell lasagne med skikkelig tomatsaus og ostesaus. Og skulle du ha et anstrengt forhold til å lage hvit saus, garanterer jeg at du vil få en perfekt klumpfri variant når du følger min framgangsmåte!

Jeg har flere lasagneoppskrifter her på bloggen også. Her finner du spinatlasagne og her finner du vegetarlasagne!

Følg meg gjerne på Snapchat, der finner du meg som frutimian, eller Instagram og Instagram Stories. Der heter jeg Fru Timian 🙂

Hjemmelagd lasagne

Dette trenger du for å lage lasagne med kjøttdeig til 4 personer
500 g kjøttdeig
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 løk
2 ts tørket oregano
1 boks knuste hermetiske tomater
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts sukker
½ ts spisskummen

Ostesaus
40 g smør
40 g hvetemel
3 dl melk
1 ts salt
nykvernet pepper
250 g hvitost

6 lasagneplater
salat til servering

Sett stekeovnen på 200 grader.

Brun kjøttdeigen i en stekepanne sammen med olivenoljen. Finhakk hvitløken og løken og ha det samt oreganoen i stekepanna sammen med kjøttdeigen. La det hele surre sammen i noen minutter. Tilsett resten av ingrediensene til sausen, kok opp og la det småkoke i 10 minutter.

Jeg vet mange har et anstrengt forhold til det å lage hvit saus fordi resultatet har en tendens til å bli klumpete. Men, følger du rådene som jeg fikk fra min husstellærer Kari i 5 klasse, blir sausen bestandig glatt og fullstendig klumpfri.

Smelt smøret på middels varme i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett ca. 1 dl av melken. Nå kommer trikset: la væsken (i dette tilfellet melken) koke opp før du begynner å røre den inn i smør- og melblandingen. Rør eller visp til alle klumper er borte. Tilsett litt mer væske og gjenta hele prosessen.

Når all melken er innrørt, har du i salt og pepper. La sausen småkoke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner. Riv opp hvitosten og tilsett ca. 1/3 av den i sausen. Resten skal være på toppen av lasagnen.

Til en porsjon som dette, passer det med en ildfast form på 22 x 27 cm.

Fordel 1/3 av kjøttsausen i bunnen av forma. Så tar du 1/3 av ostesausen over før et lag med pastaplater. Etter 3 runder med kjøtt- og ostesaus og 2 med pastaplater avslutter du med resten av osten.

Sett forma midt i stekeovnen og stek lasagnen i 20–25 minutter. Ta ut forma og la lasagnen hvile i 5-10 minutter før du serverer den.

Hjemmelagd lasagne

Server gjerne lasagnen sammen med en god salat.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Det er godt med lasagne, dette var en grei oppskrift.
  Jeg liker også å ha kontroll på hva jeg putter i maten.
  Vi har en hest i familien. To av jentene mine er heste jenter, så her kommer ikke heste kjøtt på bordet.he he. Jeg har også en oppskrift på bloggen min på lasagne, den er litt anerledes. Fine bilder på maten :))))

 2. Den beste lasagnen jeg har laget noen gang:) ble utmerket med litt revet parmesan på toppen! Tusen takk for denne veeldig gode oppskriften:)

 3. Helt super oppskrift! Da jeg er vegetarianer hadde jeg istedenfor kjøtt oppi soltørkede tomater og sojabønner – og det funket utmerket 🙂

 4. Så bra at den falt i smak, Silje!
  Nå minnet du meg også på at jeg har en oppskrift på en vegetarlasagne som jeg skal legge ut på bloggen 🙂

 5. Hei. Jeg bruker ikke ostesaus men bechamel da den er bedre (etter min mening). Det er den de bruker mest av i Italia 🙂

 6. Hei. Denne retten var en skikkelig slager hjemme hos oss. Vår noe «selektive» datter på ni sa at det var det beste jeg noen gang hadde lagd. Hun reagerte ikke en gang på løken. Kona var også tilfreds.
  Et fint første møte med Frutimian. Vi sees:-)

 7. Tusen takk, Hallvard for denne tilbakemeldingen. Ingenting gleder meg mer enn å høre at oppskriftene gjør suksess! Hjertelig velkommen tilbake 🙂

 8. Eg bruker denne oppskrifta fast no, og den gjer suksess i heimen. Rasper også ei gulrot oppi, for å lure litt meir grønnsaker i barna. Merkast ikkje 😉

 9. Jeg er en kløne på kjøkkenet men denne skal jeg prøve neste gang jeg har gjester. Jeg ønsker å lage mest mulig ferdig dagen før slik at jeg får en rask og enkel tilbredning den dagen gjestene kommer. Jeg blir så superstressa når jeg lager mat til mange… Hvordan ville du gjort dette?

  Selv tenker jeg og lage kjøttsausen ferdig dagen før for så å lage ostesausen ostesaus osv. dagen etter.

  Eller kanskje jeg kan lage alt ferdig i formen for så å sette kaldt, for bare å steke den dagen etter?

 10. Hei Kjetil!
  Du kan lage alt ferdig og sette kaldt for så bare å steke det neste dag. Da må du beregne litt lengre steketid ettersom råvarene da er kalde og ikke varme.
  Lykke til!

 11. Dette var dagens middag. Fantastisk godt! Fin fremgangsmåte på ostesausen, ble helt klumpfri 🙂

 12. Klumper i hvitsaus er ikke noe å frykte. Vi har da sil, bare å sile sausen, vips er alle klumper borte… 😉

 13. Da står min klar på benken til å putte i ovnen rett før middag:)
  Superfin å fryse i porsjonstykker for så å ta fram til dagenderpå fysemat;)
  Nå salat forberedelser 🙂
  Takk for fin oppskrift og en veldig flott nettside som har fått plass skrivebordet på ipaden min:)

 14. for å få en klumpefri hvit saus gjør jeg følgende. :

  jeg varmer spør i en liten kjele, når den er smeltet, heller jeg i kald melk og blander det sammen, jeg fjerner kjelen fra plata og tilsetter hvetemel, ost og krydder.

  Viktig å fjerne kjelen fra plata før man heller i hvetemel, fordi hvetemelen vil da bli stekt og ende opp med å gi en klumpete hvit saus om den fremdeles ligger på varm plate. 🙂

  • Hei Anne-Lill! Det har jeg ikke prøvd, men det tror jeg skal gå riktig så bra. Lykke til!

 15. For enda bedre og dypere smak, anbefaler jeg en buljongterning og en god slant med tomatpure i tomatsausen! Gjerne et lite dryss muskat i den hvite sausen også. Parmesan på toppen er et must!

 16. Helt nydelig og mitt tips til hvit saus som jeg har fått av min mor for å unngå klumper er :
  Ha i smør, mel i kjelen kaldt på kald plate, skru så platen på og spe i med melk da blir det aldri klumper .
  Enkelt og greit og lykke til .

 17. For første gang har jeg klart å lage hvit saus! Takk for fremgangsmåte. Jeg lager alltid fløyelsgrøt eller noe sånt når jeg prøver. Har gitt opp hvit saus, men nå kan jeg begynne å lage det igjen!

  • Hei Benedicte! Ja, det går fint! Sausen blir ganske så fyldig allikevel fordi det skal riktig så mye ost oppi sausen 🙂

 18. En nydelig lasagne, som jeg skal definitivt lage igjen. Min samboer merket ikke engang at det ikke var kjøtt i den:-)

 19. Dette ble virkelig kjempegodt! Takk for enkel
  Og god oppskrift. Den ble perfekt «stiv» i lagene, og ostesausen kjempefin. Elsket all Osten! Jeg brukte 50/50 revet cheddar og grand padano. Veldig godt. Og…. jeg burde vel ikke si dette, men jeg snek oppi et par spiseskjeer ketchup i kjøttsausen for å få bittelitt mer tomat-omph, da fikk jeg bittelitt mer syre og sukker ☺️ Tusen takk.

 20. Dette er en veldig bra oppskrift!
  Skal aldri kjøpe Toro igjen. 😉
  Takk for tips på hvit saus også,nå er set slutt på den vanvittige piskingen jeg alltid har drevet med.

 21. Hei! Det står 1 bokser knuste tomater. Er det én boks eller to?(sider det står «bokser».

  • Hei, Malin Benedicte. Det skal være 1 boks. Jeg skal fjerne flertallsbetegnelsen. Takk for at du sa i fra 🙂

 22. Har aldri fått til lasagne ordentlig, synes jeg. Men nå har jeg nettopp gitt denne oppskrifta et forsøk – forma står i ovnen. Hadde oppi litt grønn chili og fersk basilikum i kjøttsausen, i tillegg til at jeg blanda i litt parmesan i ostesausen. Spent på resultatet 🙂

 23. Er det mulig at Hellstrøm engang sa at lasangeplater må kokes først, eller har jeg drømt det??

  • Det har du nok helt rett i Bjørg! Du må veldig gjerne forkoke pastaplatene i noen minutter først – og italienerne gjør nok det når de ikke bruker fersk pasta. Har du nok saus, går det veldig bra uten å koke dem først også 🙂

 24. Grei oppskrift, men det var litt lite smak for vår del. Og vi liker litt mer kjøtt i kjøttsausen.

 25. Hei, og tusen takk for at du la ut lasagne-oppskriften.

  Lagde lasagne fra bunnen av i går for første gang. Og hvitsausen klumpet ikke – takk for tips!

  Men jeg måtte ha mere melk i sausen, da den ble for tyktflytende med bare 3 dl melk.

  Kommer til å lage flere lasagneretter fra bunnen av etter dette :). Ha en fortsatt fin dag!

 26. Hei. Jeg ender alltid opp med å ha ikke stekt lasagneplatene slik de blir harde eller vanskelig å tygge på.

  Hva kan jeg gjøre annerledes?

  Jeg kjøper sånn vanlige lasagne plater fra rema 1000.

  Jeg har nesten gitt opp i lasagne pga. at jeg fikk beskjed av familien at det ødela hele retten.

  • Hei Hinda!
   Du kan enten forkoke lasagneplatene litt før du legger dem i formen, eller så må du lage en litt våtere saus – både tomatsausen og den hvite ostesausen – sånn at lasagneplatene har nok væske å trekke til seg under stekingen. Og så må du passe på at sausene dekker platene godt hele veien. Pastaplatene trenger en god del væske under stekingen for å bli ferdige, og for at de skal bli myke og gode.
   Jeg tror det fremdeles er håp for lasagnelagingen din! Lykke til 🙂

  • Jeg vil også tipse om å heller bruke et par ekstra kroner på Barilla sine lasagneplater. Jeg prøvde også med Rema 1000 sine og opplevde at platene ikke ble kokt, mens Barilla sine har jeg brukt til denne oppskriften i mange år og det blir kjempebra hver gang 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *