Hjemmelagd lasagne

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 4

Hjemmelagd lasagne

Lasagne er en av de middagsrettene som bare går og går og aldri blir utdatert. Ungene her i huset elsker det,  og jeg synes det er perfekt middag å servere når det er mange til bords.

Det er veldig enkelt å lage lasagne fra bunnen selv, og du bruker ikke mange ekstra minutter sammenlignet med å lage den fra halvferdige posepakker du kjøper i butikken. Den hjemmelagde smaker dessuten mye bedre, og da er det du og ikke fabrikkanten som har kontroll på hva middagen din inneholder.

Dette er den skikkelig deilig, tradisjonell lasagne med skikkelig tomatsaus og ostesaus. Og skulle du ha et anstrengt forhold til å lage hvit saus, garanterer jeg at du vil få en perfekt klumpfri variant når du følger min framgangsmåte!

Jeg har flere lasagneoppskrifter her på bloggen også. Her finner du spinatlasagne og her finner du vegetarlasagne!

Server gjerne en grønnsalat til lasagnen.

Ingredienser

Kjøttsaus
500 g kjøttdeig
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 løk
2 ts tørket oregano
1 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts salt
nykvernet pepper
1 ts sukker
0.5 ts spisskummen

Ostesaus
40 g smør
40 g hvetemel
3 dl melk
1 ts salt
nykvernet pepper
250 g ost

6 lasagneplater

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader.

Brun kjøttdeigen i en stekepanne sammen med olivenoljen. Finhakk hvitløken og løken og ha det samt oreganoen i stekepanna sammen med kjøttdeigen. La det hele surre sammen i noen minutter. Tilsett resten av ingrediensene til sausen, kok opp og la det småkoke i 10 minutter.

Jeg vet mange har et anstrengt forhold til det å lage hvit saus fordi resultatet har en tendens til å bli klumpete. Men, følger du rådene som jeg fikk fra min husstellærer Kari i 5 klasse, blir sausen bestandig glatt og fullstendig klumpfri.

Smelt smøret på middels varme i en kasserolle og rør inn melet. Tilsett ca. 1 dl av melken. Nå kommer trikset: la væsken (i dette tilfellet melken) koke opp før du begynner å røre den inn i smør- og melblandingen. Rør eller visp til alle klumper er borte. Tilsett litt mer væske og gjenta hele prosessen.

Når all melken er innrørt, har du i salt og pepper. La sausen småkoke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner. Riv opp hvitosten og tilsett ca. 1/3 av den i sausen. Resten skal være på toppen av lasagnen.

Til en porsjon som dette, passer det med en ildfast form på 22 x 27 cm.

Fordel 1/3 av kjøttsausen i bunnen av forma. Så tar du 1/3 av ostesausen over før et lag med pastaplater. Etter 3 runder med kjøtt- og ostesaus og 2 med pastaplater avslutter du med resten av osten.

Sett forma midt i stekeovnen og stek lasagnen i 20–25 minutter. Ta ut forma og la lasagnen hvile i 5-10 minutter før du serverer den.

Hjemmelagd lasagne

72 kommentarer til “Hjemmelagd lasagne”

  1. Hei. Jeg ender alltid opp med å ha ikke stekt lasagneplatene slik de blir harde eller vanskelig å tygge på.

    Hva kan jeg gjøre annerledes?

    Jeg kjøper sånn vanlige lasagne plater fra rema 1000.

    Jeg har nesten gitt opp i lasagne pga. at jeg fikk beskjed av familien at det ødela hele retten.

    • Hei Hinda!
      Du kan enten forkoke lasagneplatene litt før du legger dem i formen, eller så må du lage en litt våtere saus – både tomatsausen og den hvite ostesausen – sånn at lasagneplatene har nok væske å trekke til seg under stekingen. Og så må du passe på at sausene dekker platene godt hele veien. Pastaplatene trenger en god del væske under stekingen for å bli ferdige, og for at de skal bli myke og gode.
      Jeg tror det fremdeles er håp for lasagnelagingen din! Lykke til 🙂

    • Jeg vil også tipse om å heller bruke et par ekstra kroner på Barilla sine lasagneplater. Jeg prøvde også med Rema 1000 sine og opplevde at platene ikke ble kokt, mens Barilla sine har jeg brukt til denne oppskriften i mange år og det blir kjempebra hver gang 🙂

  2. Tok i bruk denne oppskriften for noen år siden og aldri sett meg tilbake. Toro kan gå å ta seg en bolle.
    Idag skal det lages lasagne til et teaterlag på 18 personer. Wish me luck!

  3. Hei! Er det mulig å lage den oppskriften glutenfri? Ble litt usikker på hva man kan erstatte hvetemelet i ostesausen med.

    • Hei Maria!
      Du kan lage en maisennajevning som du rører ut i sausen istedenfor å bruke mel på starten, så det går bra. Og med glutenfrie pastaplater da, så er den good to go 🙂

  4. Denne lasagnen er en vinner hos oss, store og små elsker den! Jeg skal lage til 25 pers, har du erfaring med å lage den dagen før? Hvis den har stått i kjøleskapet må den gjerne ha lengre steketid/høyere temperatur?

    • Den er fin å lage dagen før, Janne! Ja, beregn lengre steketid, på samme varme. Hvor mye lengre avhenger av hvor store former du bruker. Stikk en kniv midt nedi formen for å kjenne om lasagneplatene er myke og at lasagnen er gjennomkokt. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon