Fougasse

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fougasse

Åh, så fantastisk fint dette brødet er! ”Livets brød” har jeg lest at det betyr, eller at det skal forestille hveteakset. Og det er vel egentlig to sider av samme sak. Uten hvetemelet blir det smått stelt rundt omkring.

Fougasse er fransk, som jo veldig mange av disse gode, rustikke brødene er, og en god fougasse skal ha helt sprø skorpe og være luftig i midten. Brødet tilhører brødfamilien ”hjertebrød”, som var en benevnelse på brød som ble stekt rett på steinplata, i hjertet, av de gamle bakerovnene.

Heldigvis er det mulig å bake gode brød selv om du ikke har en gammeldags baksterovn!

Fougasse

Dette trenger du for å bake 5 fougassebrød
625 g hvetemel
¼ pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
4 ¼ dl vann, 37 grader

Ha hvetemel, tørrgjær og salt i en miksmasterbolle og bland det sammen. Bruker du fersk gjær, rører du den ut i vannet. Mens miksmasteren går på ganske lav hastighet, tilsetter du vannet i en stråle. Når alt vannet er tilsatt, skrur du opp hastigheten på mikseren og elter deigen i 8 minutter. Sett gjerne på en stoppeklokke, for 8 minutter føles ganske lenge. Deigen er ferdig eltet når den er glatt og fin. Hvis du tar opp litt deig og drar i den, skal den kjennes sterk ut. Deigen skal rett og slett gi deg litt motstand.

Dekk bollen med et klede og sett den til heving på et lunt sted til den blir dobbelt så stor. Det tar omlag  1 ½ time. I mellomtiden setter du på stekeovnen og legger inn bakesteinen på nederste rille hvis du har.

Fougasse

Kle 3 stekebrett med bakepapir og sett stekeovnen på 230 grader.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 5 like store deler. Klapp så hver del ut til en oval. Bruk deigskrapen din, eller et annet passende redskap, til å lage et snitt på langs midt i brødet. Deigen skal sitte sammen i kantene, så hullet må ikke gå helt ut. Dra deigen litt ut på hver side av hullet. Lag så 2 eller 3 snitt på hver side. Det avhenger litt av hvor store brødene dine er. Deigremsene mellom snittene må være så brede at de tåler å bli dratt i uten å gå i stykker, så det er bedre å lage noen færre hull, men heller dra deigen litt godt ut. Dryss litt mel over brødene og før du lar dem etterheve i ca. 30 minutter.

Bruker du bakestein, har du sikkert også en bakespade. Dryss et godt lag med mel på den og legg to brød oppå. Sprut litt vann inn i stekeovnen, slik at du får opp dampen, før du kjapt lar brødene gli ned på steinen. Uten bakestein legger du brødene over på stekebrettet og setter det på nederste rille. Stek brødene i 12-15 minutter.

Fougasse

Avkjøl brødene på en bakerist.

Hvis du vet at du ikke kommer til å spise alle brødene på bakedagen, men ønsker å fryse ned noen, steker du dem ca. 11 minutter, altså ¾ av den totale steketiden. Når du så skal bruke brødene, legger du dem rett fra fryseboksen på 200 grader i stekeovnen i 10-12 minutter.

Ett kommentar til “Fougasse”

  1. […] Ukens gjærbakst – Fougasse Dette er definitivt et av de vakreste brødene jeg vet om. Særdeles gode er de også. Selv den aller enkleste fest blir staselig når disse brødene kommer på bordet. Jeg trenger ikke å ha fest for flere enn meg selv for at disse skal få lov til å komme opp på bordet! […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon