Landbrød med surdeig av hvete

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Landbrød med surdeig av hvete

Når jeg ikke har noe annet godt navn på brødet, kaller jeg det landbrød. Jeg bor jo tross alt godt plassert på landet! Jeg er ikke spesielt flink til å finne på spennende navn på brød jeg baker, så muligheten er til stede for at det kommer til å komme en del landbrød her på bloggen i tiden som kommer.

Her bruker jeg hvetesurdeig som base til surdeigsbrødet. Deigen elter jeg først i 18-22 minutter på lav hastighet (1 av 10 mulige) og 4-8 minutter på høyere hastighet (2 av 10 mulige). Når deigen er ferdig eltet skal den være veldig elastisk og klar for å noen heverunder før den blir til duftende deilig brød!

Les mer om surdeigsbaking her.

Jeg oppgir alle målene i gram – også væsken. Har du surdeigen i kjøleskapet, er det lurt å ta den ut kvelden før og mate den opp én gang før du lar den stå på kjøkkenbenken over natta.

Landbrød med surdeig av hvete

Dette trenger du for å bake 3 landbrød med surdeig
750 g vann, ca 25 grader
850 g hvetemel
75 g sammalt fint hvetemel
75 g sammalt fint rugmel
150 g durumhvete
240 g bakeklar hvetesurdeig
30 g salt
10 g fersk gjær
20 g rapsolje

Ha alle ingrediensene, unntatt ca. 100 gram av vannet, i en miksebolle. Du trenger ikke å røre ut gjæren i væsken, bare ha den i bollen sammen med resten av ingrediensene. Den vil bli smuldret opp og blandet sammen med resten under elteprosessen.

Landbrød med surdeig av hvete

Her er både denne deigen og deigen til et tilsvarende landbrød bakt med surdeig av rugmel.

Sett mikseren på den laveste hastigheten og elt deigen først i 10 minutter. Bruk stoppeklokke! Spe med resten av vannet litt gradvis under eltingen. Ta ut en deigklump og dra litt i den. Greier du å dra i den uten at den ryker fra hverandre, kan du øke hastigheten til hakk 2 på mikseren og elte videre i 4 minutter. Sannsynligvis må du elte litt lenger på hakk 1 først. Elt 4 minutter til, sjekk igjen og elt kanskje 4 minutter til før du øker hastigjeten.

Når du har eltet videre i 4 minutter på hakk 2, tar du en ny sjekk før du eventuelt elter enda 4 minutter til på hakk 2. Nå skal du se at deigen nesten slipper bollen og deigen skal være glatt og forholdsvis skinnende.

Spray en plastboks med olje og hvelv i deigen. Legg på lokk. Etter 45-50 minutter tar du av lokket og drar hver ende av deigen opp før du plasserer enden midt på deigen. Dette gjør du for å øke elastisiteten i deigen. Du kan lese mer om dette her.

La deigen heve videre i ca. 2 timer til den er dobbelt så stor og ser bra ut.

Landbrød med surdeig av hvete

Her er deigen ferdighevet på første heving og ser riktig så bra ut. I bakgrunnen ser du danske rugbrød med solsikkekjerner som står til heving. Oppskriften kommer. 

Dryss et lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del deigen i 3 like store deler og form hver del til et rundt brød. Jeg former brødene ved å dra i hvert hjørne og plassere det på midten av deigen. Jeg formelig limer «hjørnet» av deigen fast med tommelen. Så snur jeg deigen og bruker tomlene til å samle deigen sammen slik at den blir en fin kule.

Dryss mel i en heveform og lett i brødet eller legg det rett på et bakepapirkledd stekebrett.

Hev brødene i ca. 1 time og 15 minutter. Sett stekeovnen på så høy temperatur som du kan og legg inn en bakestein, hvis du har. Jeg setter min på 300 grader over- og undervarme.

Deigen er ferdighevet når du kan stikke en finger inn i deigen uten at deigen følger med ut igjen.

Hvelv deigen over på en bakespade og snitt den eller snitt den der den ligger på stekebrettet. (Når jeg lager runge brød, får jeg plass til 2 brød om gangen. Da lar jeg det siste brødet heve på en litt kaldere plass den første stunden.)

Sett brødene på nederste rille i stekeovnen og stek i 5 minutter. Så skrur du ned varmen til 200 grader og steker videre i ca. 50 minutter. Her vil det variere ut i fra hvor høy temperatur du har på stekeovnen din i begynnelsen, så stikk et steketermometer midt inn i brødet etter 45 minutters steketid. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 98 grader.

Ta brødene ut og la dem avkjøles på en bakerist.

Landbrød med surdeig av hvete

Alle brød er best når de er nystekte og ferske, men de går helt fint å fryse ned også. Jeg bruker enten veldig store plastposer med zip-åpning som jeg kjøper på IKEA (de er de eneste som er så store) eller pakker dem inn i aluminiumsfolie. Vanlige brødposer er alt for små. Ikke bruk plastposer du får i butikken når du handler inn. De er ikke beregnet for oppbevaring av mat.

6 kommentarer til “Landbrød med surdeig av hvete”

  1. […] Del plommene i to og ta ut steinene. Ha plommene i en kasserolle sammen med sukkeret og rør rundt. Jeg bruker å koke det riktig så lenge. Lenge nok til at all saften, som først kommer ut av plommene, nesten har kokt helt inn igjen. Da sitter jeg igjen med et skikkelig massivt syltetøy som er helt perfekt å plassere oppå en tykk skive med god ost eller bare en nystekt skive brød. Du kan jo for eksempel bake dette landbrødet. […]

  2. Hei. Har laget en surdeig fra boken din elsker deig. Er det OK å bruke den
    Ihvilken som helst oppskrift? Er en porsjon surdeig 200 gram?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon