Mating av surdeig

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Mating av surdeig

Så, hvordan holder du liv i surdeigsstarteren din når du først har fått den i gang?

Her kan du se hvordan du lager en fin surdeigsstarter lagd med hvetemel og her finner du oppskriften på en grov surdeigsstarter lagd med sammalt rugmel.

Mating av surdeig

Jeg har prøvd ulike varianter for både å holde surdeigen i live og for å mate den opp før den skal bakes med. da jeg startet opp dette surdeigsprosjektet, fulgte jeg de samme prinsippene som de gjør bl.a på Åpent Bakeri, med oppmating av surdeigen 3-4 ganger dagen før den skal bakes med. Det funker fint, men jeg synes det ble litt vanskelig å inkorporere i dagliglivet. Det er jo ikke bestandig at jeg er hjemme hele dagen før jeg skal bake slik at jeg faktisk greier å gjennomføre denne oppmatingen. Derfor prøvde jeg heller Martin Johanssons fremgangsmåte, og den passer bedre inn i livsmønsteret.

Og hvordan gjør så Martin det? Jo, han mater surdeigsstarterne sine ca. 1 gang i uka på følgende måte:
1. Hell ut til du har rundt 50 gram surdeigsstarter igjen. Gjør det gjerne på kvelden.
2. I rugmelstarteren rører du inn 1 dl vann og 60 gram fint sammalt rugmel, og i hvetesurdeigsstarteren, rører du inn 1 dl vann og 100 gram hvetemel.
3. Sett på lokket på boksen eller glasset og la det stå ute i romtemperatur til neste dag.
4. Sett boksen eller glasset i kjøleskapet til du skal bake.
5. Når du nå skal bake, tar du ut det du trenger på kvelden og følger oppskriften.

Ettersom jeg synes denne fremgangsmåten funker bedre, vil oppskriftene heretter være basert på denne oppmatingen og baruken av surdeigsstarter.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

6 kommentarer til “Mating av surdeig”

 1. […] Dette trenger du for å bake 3 grovbrød med kjerner og frø 500 g hvetemel 200 g fint sammalt rugmel 450 fint sammalt hvetemel 30 g salt 800 g vann, ca. 20 grader 75 g sesamfrø 75 g solsikkekjerner 50 g linfrø 10 g gjær 240 g bakeklar fin surdeig av hvetemel […]

 2. Forstår jeg det riktig ang. mating..? Du matet deigen, og bruker det du tar bort i den planlagte bakingen? Slik at etter mating står deigen i kjøleskapet til neste gang du skal bake? Hva om du baker oftere enn en gang i uka? Mater man da oftere?

  • Ja, da har du forstått det riktig. Hvis du baker ofte, kan du la surdeigsstarteren stå på kjøkkenbenken hele tiden – da må du mate den hver dag. Hvis ikke setter du den i kjøleskapet. Da må du ta den ut derfra og mate den opp minst 1 døgn før du skal bake med den.

 3. Hei! Først og fremst, elsker bloggen din! Så inspirerende. Nå har jeg også hevet meg på surdeigskjøret, og synes det er litt forvirrende..! Har gått meg vill i alle Youtube-filmer og blogger som finnes der ute. Så kanskje du kan hjelpe meg litt på vei! 🙂

  Hvorfor må man ta av fra surdeigen før man mater? Er dette helt og holdent for å unngå at deigen vokser ut av proposjoner, eller har det noe for seg mtp. surdeigens egenskaper? Hva gjør man med det man tar av?

  Jeg har nå en starter på 300 gram totalt i kjøleskapet. Hvordan vil du si jeg går frem for å mate og bake med den ukentlig? Har sett en del YouTube-filmer at man aldri bør mate mindre enn et 1:1:1-forhold. Altså, hvis man har en starter på 100 g må man legge til 100 g mel og 100 g vann = 300 g starter. Men det blir jo brått mye når jeg har en starter på 300 gram?

  Og hvis jeg plutselig får for meg å bake to ganger på en uke, hva gjør man da?

  Mange spørsmål her nå, men jeg takker for alle tips – både små og store!!

  • Hei Guro!
   Ja, det er mange veier som fører til Rom når det kommer til surdeigsbakst.
   Du må ta ut surdeigsstarteren fra kjøleskapet å mate den opp – gjerne to ganger også – for å få skikkelig liv i den igjen. Du kan gjerne gå inn på Instagramkontoen min, og under Høydepunkter der, forklarer jeg nærmere.
   Hvis du baker 2-3 ganger i uka, kan du ha starteren din stående på kjøkkenbenken hele tiden, men da må du mate den litt – kanskje med 25 gram vann og 25 gram mel – hver dag. Og så mater du den opp sånn at du har litt mer enn det du skal ha av surdeigsstarter til bake med. Når jeg baker to brød, bruker jeg 175 gram surdeigsstarter, så da passer jeg på at jeg mater opp til jeg har kanskje 225 gram totalt, så har jeg litt å mate opp til neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon