Så, hvordan holder du liv i surdeigsstarteren din når du først har fått den i gang?

Her kan du se hvordan du lager en fin surdeigsstarter lagd med hvetemel og her finner du oppskriften på en grov surdeigsstarter lagd med sammalt rugmel.

Mating av surdeig

Jeg har prøvd ulike varianter for både å holde surdeigen i live og for å mate den opp før den skal bakes med. da jeg startet opp dette surdeigsprosjektet, fulgte jeg de samme prinsippene som de gjør bl.a på Åpent Bakeri, med oppmating av surdeigen 3-4 ganger dagen før den skal bakes med. Det funker fint, men jeg synes det ble litt vanskelig å inkorporere i dagliglivet. Det er jo ikke bestandig at jeg er hjemme hele dagen før jeg skal bake slik at jeg faktisk greier å gjennomføre denne oppmatingen. Derfor prøvde jeg heller Martin Johanssons fremgangsmåte, og den passer bedre inn i livsmønsteret.

Og hvordan gjør så Martin det? Jo, han mater surdeigsstarterne sine ca. 1 gang i uka på følgende måte:
1. Hell ut til du har rundt 50 gram surdeigsstarter igjen. Gjør det gjerne på kvelden.
2. I rugmelstarteren rører du inn 1 dl vann og 60 gram fint sammalt rugmel, og i hvetesurdeigsstarteren, rører du inn 1 dl vann og 100 gram hvetemel.
3. Sett på lokket på boksen eller glasset og la det stå ute i romtemperatur til neste dag.
4. Sett boksen eller glasset i kjøleskapet til du skal bake.
5. Når du nå skal bake, tar du ut det du trenger på kvelden og følger oppskriften.

Ettersom jeg synes denne fremgangsmåten funker bedre, vil oppskriftene heretter være basert på denne oppmatingen og baruken av surdeigsstarter.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *