Knallgodt brød – vivarais

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Knallgodt brød – vivarais

Etter endelig å ha fått liv i min grove surdeigsstarter, var jeg ganske spent på om det ville bli noe liv i de første brødene jeg skulle bruke den i. Og det ble det! Brødene ble luftige og fine, og skikkelig gode. Passe tykk skorpe og en god og rund smak på brødene. Ungene var særdeles fornøyde ved frokostbordet i morges.

Oppskriften er fra Åpent bakeri og boka “Brød og brødbaking”. Jeg kan se at mitt brød ikke er like perfekt som deres, men jeg er på vei!

Knallgodt brød - vivarais

Dette trenger du for å bake 2 vivarais
300 g bakeklar grov surdeigsstarter
850 g hvetemel
145 g  siktet rugmel
145 g sammalt fin rug
8 1/2 dl vann, ca. 30 grader
20 g salt
8 g fersk gjær

Knallgodt brød - vivarais

(sånn så surdeigsstarteren min ut da jeg tilsatte den i deigen)

Mat opp surdeigsstarteren etter anvisning på siden for surdeigsstarteren. Ha den i en miksebolle sammen med alle ingrediensene untatt ca. 1 1/2 dl av vannet. Med en så liten gjærmengde som dette, smuldrer jeg den bare opp i melet. Du kan selvfølgelig også røre den ut i vannet. Elt deigen på litt over medium hastighet på mikseren din. Tilsett resten av vannet etter at du har eltet i 3-4 minutter. I oppskriften fra Åpent bakeri står det at deigen skal eltes i ca. 8 minutter. Jeg eltet min i 15 før den fikk den ønskede glatte konsistensen hvor jeg kunne kjenne at glutenet var godt arbeidet opp.

Knallgodt brød - vivarais

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken, uten mel på. Hjelp deg med en deigskrape og dra ut hvert hjørne av deigen for så å plassere det på midten av deigen. Dekk deigen med et løst lag plastfolie og la den heve til dobbel størrelse – det tar omlag 1 time. Del deigen i to og form hver del til en rund kule uten å klemme ut all lufta som er i deigen. Dekk dem med et bakeklede og la dem hvile i 10 minutter.

Knallgodt brød - vivarais     Knallgodt brød - vivarais

Knallgodt brød - vivarais     Knallgodt brød - vivarais

Dryss litt mel på benken og legg over den ene deigkula. Klem den litt flatere ved hjelp av håndbaken. Brett så 1/3 av deigen inn til midten og klem den på plass med håndbaken. Gjenta på den andre siden også og fest den enden også med håndbaken på midten av deigen. Så bretter du deigen i to. Ta tak i langsiden lengst bort fra deg og brett den over. Klem fast skjøten med håndbaken og rull brødet rundt slik at skjøten ligger ned.

Knallgodt brød - vivarais

Sånn så min ut. Skulle nok vært litt glattere i formen. Neste gang….

Knallgodt brød - vivarais

Så skal brødet deles opp i disse bitene som er det karakteristiske for vivarais. Bruk en deigskrape eller kniv. Start i den ene enden og del av et snitt på skrått. Av bildet kan du se at jeg har delt 4 ganger på skrått hver vei slik at det blir trekanter ytterst i kantene og rombeformede firkanter i midten.

Dryss et lag med siktet rugmel på et bakeklede og legg det på et stekebrett. Nå skal du løfte brødet over dit og legge det opp ned på kledet. For å få med seg alle bitene, kan det være lurt å få hjelp av en deigskrape. Gjenta med det andre brødet. Dekk dem med et bakeklede og la dem etterheve i 30 minutter.

I mellomtiden setter du stekeovnen på 220 grader og kler et stekebrett med bakepapir.

Vend brødet over på bakepairet slik at du nå får oppsiden opp. Du får plass til begge brødene på ett stekebrett. Stekes på nederste rille i 30-40 minutter. Spesielt når jeg lager nye brød, liker jeg å sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer for å være sikker på at det er gjennomstekt. Kjernetemperaturen skal være over 95 grader.

Ta ut brødene og la dem avkjøles på en bakerist.

Knallgodt brød - vivarais

Når brødene er kalde nok til at du greier å ta i dem, river du av et godt stykke, tar på litt smør som smelter inn i brødet og nyter din egen fortreffelighet som brødbaker! Lykke til!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

Ett kommentar til “Knallgodt brød – vivarais”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon